2006-08-17

A HUNAGI infokommunikációs eszközei

b: A HUNAGI angolnyelvű honlapjaj: A HUNAGI magyar nyelvű hírnaplója Képek: (c) HUNAGI fotógyüjtemény, 2006
Erősödik a HUNAGI világhálós kommunikációja

HUNAGI első körlevelét 1996-ban szerkesztette. Azidőtájt a HUNAGI Hírei az ELTE Térképtudományi Tanszéke szerverén jelentek meg dr. Zentai László jóvoltából. 1998 óta dr. Mihály Szabolcs főigazgató rendelkezése nyomán biztosítja a honlap szerverét a Földmérési és Távérzékelési Intézet. A rendszergazda webmester kezdettől fogva Király Tibor, aki egy egyhasábos szerkeszthető felületet készített a HUNAGI főtitkára számára, aki annak tartalmát HTML programozással és ftp adatátviteli eszközzel távmunkában szerkeszti. 2001 után, az önálóbb arculat érdekében - tagunk, a WEBhu Kft támogatásával - a honlap kiegészült egy indítófelülettel a www.hunagi.hu címen. 1998 óta a HUNAGI honlapjának 42,370 látogatója volt. Az elmúlt 12 hónapban a látogatók száma meghaladta a 10,000-et. A honlap 2005 második felében jelentős tartalmi megerősítést kapott különösen a környezeti kutatóműhelyek és válogatott digitális tartalomszolgáltatók, digitális könyvtárak közvetlen elérhetőségének biztosításával. Kibővültek a portál-linkek és - színes elemként - 2003 óta a HUNAGI fotógyűjtemény is elérhető jobbára a szakmai eseményekhez kötődő tematikákkal. A HUNAGI honlap tartalomtérképe a http://hunagi.blogsource.com oldalon érhető el. A honlap tartalma kezdettől fogva tudatosan, zömében angol nyelvű, mert így tudja szolgálni a látogatók minél gyorsabb tájékoztatását, és a hazai eredmények láttatását mindenekelőtt az euróatlanti kapcsolatokban.
(Cseh testvérszervezetünk ilyen célból most tér át az angolnyelvű honlap tartalom létrehozására)

Elektronikus hírleveleink 1998 óta rendszeresen eljutnak tagszervezeteinkhez. 2005 óta egy un. bővített címjegyzék alkalmazásával a figyelemfelhívások mára már több mint 600 hazai szakembert, döntéshozót érnek el heti rendszerességgel. A HUNAGI igen jelentős kapcsolati tőkével rendelkezik nemzetközi téren. Többezres tételjegyzékkel rendelkezik megalakulása óta, ezek mintegy 15%-a közvetlenül címezhető és egyidejűleg elérhető.

A tagjaink visszajelzésének elősegítésére, a leginkább homloktérben álló országos szakmai feladatok megoldásának elősegítésére 2006 január végétől létrejött a jelen magyar nyelvű hírnapló továbbá angol nyelvű változata (http://hunagi.blogspot.com ), valamint 12 további tematikus vitafórum, melyhez elismert szakemberek vállalták társszerkesztői közreműködésüket. Ezek közül az adatspecifikációval foglalkozó http://hunagi2.blogspot.com az augusztus 21-i héten kezd el élni.

Lényeges a visszajelzések mérhetősége. 2006 július 16 óta mind a 14 HUNAGI blog statisztikai jelentő programmal lett ellátva, amely még ingyenes (light) változatában is értékes információt ad a látogatók számáról, a látogatások időbeli eloszlásáról, internet szolgáltatójukról, a látogatások közeli helyéről, megnevezve az országot.
Ezek szerint az elmúlt egy hónapban az angol nyelvű hírnaplót 351 alkalommal látogatták 25 országból, a napi csúcs 33 látogatás volt.
A magyar nyelvű hírnaplót 30 nap alatt 754-en látogatták 19 országból, a napi csúcs 107 volt.
A látogatók között gyakoriak az európai intézmények, neves külföldi tudományos műhelyek, egyetemek, más országok társszervezetei. A magyar látogatók között figyelemreméltóan gyakoriak a vállalkozások és a minisztériumok, illetve elsődleges adatszolgáltatók.
Csupán anyagi kérdés, hogy ugyanennek a programnak egy erősebb válozatával megoldhatók legyenek a látogatások archíválása, a látogatók elérhető adatainak pontosabb nyilvántartásba vétele.
A keresőmotorok a hunagi szó megadásával a következő találatszámokat adják a mai napon:
Google: 43,300
Yahoo: 10,200
Vivisimo: 21,855

2006 augusztus 2-a óta bevezetésre került a látogatók földrajzi megoszlásának világtérképen való megjelenítése napi frissítésben.


Mind a statisztikai adatok mind a térképi megjelenítés minden látogató számára hozzáférhetők egy-egy kattintással. A térképes megjelenítő esetében is igaz, hogy az alkalmazott változat a legegyszerűbb szolgáltatást nyújtja és a társasági költségvetés forrásoldalán múlik (no meg sikeres pályázatokon), hogy mikor léphetünk át a professzionalista termékek használatára. Ugyanez igaz a HUNAGI portálra is, amelynek szolgáltatásai egy korszerű felület- és tartalomkezelő rendszerrel hatékonyabbá tehetők.

Az eszközöknél is fontosabbak azonban az emberek. Mindazoknak, akik eddig is hozzájárultak a hírek elkészítéséhez, közreadásához, visszajelzést adtak vagy észrevételt tettek, - vagy a munkavégzést segítették, netán lehetővé tették - hálás köszönettel tartozik a HUNAGI teljes közössége nevében a Szerkesztő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése