2006-08-18

Magyar UNESCO Bizottság és a HUNAGI főtitkári találkozója

Az épület, amely a Magyar UNESCO Bizottság Titkárságának ad otthont a belvárosban. Kép: (c) HUNAGI fotógyüjtemény,2006

Hogyan támogathatja a térinformatika a kutatást, a fejlődést mindenki hasznára?
2006. augusztus 18-án a Magyar UNESCO Bizottság főtitkárának, Gresiczki Péternek kezdeményezésére hasznos kapcsolatfelvételre került sor, amely tovább erősítheti a HUNAGI interdiszciplináris szakértői közösségének kohézióját, további szellemi műhelyek és tanintézetek csatlakozását és az UNESCO kiemelt tématerületeihez való hozzájárulást nemzeti szintű együttműködésben.
Melyek ezek a kiemelt területek, szakcsoportok?
- oktatás,
- kultúra,
- természettudomány,
- társadalomtudomány,
- információs társadalom.
A béke megőrzése, a háborúk elkerülése érdekében az UNESCO hosszútávú, minél több országot érintő problémamegoldásban érdekelt a multidiszciplináris szellemi műhelyek együttgondolkodásával, a nem-kormányzati szervezetek bevonásával, megoldási javaslatok generálásával, azok elfogadtatásának elősegítésével.
Megállapodás született arról, hogy rövid úton készül egy kiindulási vázlat azzal a gondolattal, hogy a térinformatika mint szemlélet és technológia egyfajta határterületként hogyan adhat új lehetőségeket a kutatások hatékonysága növelésének és miként szolgálhatja a társadalmi stabilitást, a fenntartható fejlődést. Hangsúlyos szerepet játszik itt a térbeli szemléletnek és a kapcsolódó új ismereteknek az alap- és középfokú oktatásba való beillesztése. (Erre kitűnő példa a MÜI, FÖMI és GeoAdat Kft. közreműködésével megjelent Lothar Beckel: Iskolai Űratlasz magyar kiadásának sikere)
Az egyoldalas vázlat - mint kiindulás - rövidesen a HUNAGI tagszervezeteihez külön hírlevélben is eljut és ahhoz kiegészítéseket, módosítási javaslatokat illetve példákat lehet beküldeni. A cél, hogy a HUNAGI hozzájárulása alkalmas legyen arra, hogy azt a Magyar UNESCO Bizottság képviselője a soron következő, az "Information for All" témakörben a stratégiai irány meghatározásáról folyó eszmecserén gondolatmenetébe beillesztve vitára bocsássa.
Mindazok visszajelzését már most várom a hunagi@hunagi.hu címre UNESCO tárgymegjelöléssel, akik a leírtak alapján és az UNESCO központi (www.unesco.org ) magyarországi (www.unesco.hu ) honlapjai meglátogatása után vállalják, hogy a várhatóan izgalmas és egyben hasznos munkában HUNAGI tagintézményi, tagszervezeti minőségükben közreműködnének.


Kulcsszavak: adathozzáférés, téradat-infrastruktúra, földmegfigyelés, műholdas helymeghatározás és navigáció, alkalmazások és az ismeretek intézményes terjesztése, iskolai bevezetése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése