2006-09-06

UNSDI Hungarian pilot proposal approved by the FAO National Committee

Ülésezik a FAO Magyar Nemzeti Bizottság Dr. Vajda László főcsoportfőnök és Kovács Mariann főosztályvezető-helyettes vezetésével. A kép jobbszélén hazánk állandó FAO képviselője Kálmán Zoltán úr. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2006

A FAO Magyar Nemzeti Bizottsága jóváhagyta az ENSZ Téradat infra-struktúra kezdeménye-zéshez való csatlakozás előkészítésére vonatkozó FÖMI/HUNAGI előterjesztést, melyet az FVM FTF-fel egyeztetve a FÖMI főigazgatója ismertetett

Terv szerint az ENSZ Téradat infrastruktúra kezdeményezés (UNSDI) hazai koordinációs testületét (HUCO) - holland és cseh példa nyomán - szeptember végén alakítják meg az elsődleges adatszolgáltatók. A FAO és a Világ Élelmezési Program társelnökletével az ENSZ térinformatikai munkacsoportja irányítja a programot, amely mintegy 30 szakosított ENSZ intézmény igényeit is figyelembe veszi. A GeoNetwork hálózatot és az UNSDI nemzeti szintű koordinációs irodáinak elképzelését Jelle Hielkema úr, az ENSZ térinformatikai munkacsoportjának FAO tagja ismerteti. A hálózat kiépítése 2007 első félévében kezdődik. Egyedül a FAO-nak 179 ország a tagja, de tagja az Európai Unió is. Magyarország a harmadik kedvezményezett, aki a pilot időszakban már bekapcsolódhat a kezdeményezésbe. Pozitív szinergikus hatást jelenthet, hogy a kormány a mai napon magyar oldalról jóváhagyta az FAO Európai Regionális Központ Budapestre költözésének tervét, amelynek egyezményes aláírására hamarosan sor is kerülhet. (Ugyancsak Budapestre költözik a FAO szolgáltatási központja.) A FAO-nak így a római világközponton kívül három régiószintű központja lesz: Bangkokban, Santiago de Chile-ben és Budapesten.

A FAO jelentős szerepet tulajdonít a civil társadalmi szervezetekkel való kormányzati együttműködésnek. Ebben a kontextusban a HUNAGI, - mint non-profit, interdiszciplináris, közhasznú, nem-kormányzati szervezet - az előterjesztésnek megfelelően akár koordinatív szerepkört is kaphat, ha ez találkozik a szeptember 28-i találkozó résztvevőinek egyetértésével. A szeptember 28-i meghívásos találkozó eredményéről a HUNAGI tájékoztatni fogja 113 tagintézményét és a szélesebb szakmai közösséget.

Nézzük, mi számít civil társadalomnak a FAO-nál: " Civil Society refers to all groups outside government such as community groups, non-governmental organizations, labour unions, Indigenous Peoples' organizations, charitable organizations, faith-based organizations, professional associations and foundations. Civil society expresses the interests of social groups and raises awareness of key issues in order to influence policy and decision-making. In recent decades, Civil Society Organizations (CSOs) have been successful in shaping global policy through advocacy campaigns and mobilization of people and resources. "(a HUNAGI-ra illő kiemelés tőlem - rfg)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése