2006-10-13

26. Élelmezési Világnap ünnepség a Vajdahunyad várban


Mezőgazdasági befektetések az élelmezés biztonsága érdekében
2006. október 13
HUNAGI FAO SEUR elismerést kapott

Szili Katalin az Országgyülés elnöke üzenetének felolvasását és Gráf József miniszter megnyitóját követően az elhangzott előadások a következők voltak:
Prof.Csáki Csaba akadémikus: Prioritások a világ agrártermelésében
Prof.Romány Pál (az Élelmezési Világnap ötletadója 1979-ben): Programozott mezőgazdaság vagy őstermelés?
Dr.Biacs Péter: Élelmiszeripari beruházások


Tekintettel arra, hogy a világ éhezőinek 70%-a vidéken él, és ennek 3%-a Közép- és Kelet-európában, továbbá a gazdasági felemelkedés, a fenntartható mezőgazdasági és vidékfejlesztés szemszögéből az előadásokból kiszűrhető három fő gondolat a következő volt:
- a legjobb és leginkább előretekintő beruházás a tanítás, oktatás és képzés (Gráf miniszter és Romány professzor),
- a vidéki térségek felzárkóztatásának egyik leghatékonyabb módja az összekötöttség javítása pld. utak építésével (Csáki professzor és Biacs dr),
- a partnerség erősítése kormányszervek, civil társadalom, akadémiai és oktatóhelyek továbbá a piac vállalkozói között (ezt Kadlicekova asszony már a reggeli ünnepi rádióriportjában is kiemelte).
Zárszava után FAO kitüntetéseket adott át Maria Kadlecikova asszony, a FAO Alregionális Hivatal vezetője. Osiris díjban részesült az FVM miniszter. A FAO arany medálját kapta Benedek Fülöp FVM szakállamtitkár, ezüst medállban részesült Kovács Mariann az FVM Nemzetközi és EU Kapcsolatok Főosztálya helyettes vezetője, míg a bronz fokozatban részesültek között volt az FVM Földügyi és Térinformatikai főosztálya egykori FAO témafelelőse, a HUNAGI főtitkára.

A többszörös ünnepnek - 10 éve működik Budapesten az ENSZ FAO Alregionális Hivatala - méltó környezetet adott a Mezőgazdasági Múzeum a városligeti patinás Vajdahunyad Várban. A rendezvény résztvevőinek tájékoztatására színes, kétoldalas HUNAGI szórólap készült, amely már tartalmazta az ENSZ Téradat-infrastruktúra Magyarországi Koordinációs Irodájának megalakulásáról szóló hírt is. A szórólap a www.hunagi.hu About menűpontjának Leaflets alfejezetéből tölthető le október 14-e után.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése