2006-10-31

HUNAGI a GSDI-9 konferencián

Santiago modern belvárosa.Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2004 További képek: www.hunagi.hu Photo Collection menűpont...Cities...2004 október 18-22
Magyarország a GSDI-9 Konferencia Európai regionális kerekasztal vita meghívottja 2006 november 9-én

A konferencia gazdag szakmai programjában szereplő HUNAGI előadáson felül, részese lehet Magyarország az európai kerekasztal vitafórumának is. A hét vitafórum négy régió bemutatkozásának nyújt lehetőséget: Afrika, Ázsia-Óceánia, Európa és az Amerikai kontinens.

Bruce McCormack, az EUROGI ír vezetőségi tagja, az Ír Térinformatikai Szervezet elnöke lesz az európai vitafórum moderátora és tőle érkezett a felhívás a lehetőségre, hogy az 5-6 európai előadó egyike lehet a HUNAGI képviselője. A 8-10 perces tájékoztatás a következő egységes kérdésekrere kell választ adjon:
1. Van-e az országban téradat infrastruktúra (NTI) és ha igen, milyen szintet ért el?
2. Melyek az NTI sajátosságai?
3. Kinek a felelőssége az NTI fejlődés előrevitele?
4. Kik számára szól az NTI?
5. Mi a megközelítése a szellemi tulajdonjog kezelésének és a adatérték díj kérdésének?t
6. Melyek az NTI fő pénzügyi forrásai?
7. Melyek a fejlődést gátló elsődleges tényezők és milyen intézkedések történnek lekűzdésére?
8. Vannak-e olyan fontos leckék, tapasztalatok, amelyek megosztása hasznosan segítheti a fejlődő országokban az NTI kialakítását, fejlesztését?
A többi résztvevő ismertetései várhatóan hasznosak lesznek a magyar törekvések itthoni alátámasztására.
A HUNAGI szakmai közösségétől hasznos lenne visszajelzés a fenti kérdésekre vonatkozóan, hivatkozással a sorszámra. Tekintettel arra, hogy a napló és a hozzáfűzött vélemények az előadó számára Santiagoban is elérhetők, kérem éljenek az alkalommal és a comments funkció használatával küldjék meg véleményüket.

Bruce McCormack megkeresésére a mai napon beszámoló készült az EUROGI Nemzetközi Ügyek Munkacsoportja magyar vezetője idén végzett és jövőre végzendő tevékenységéről, valamint az EU keleti szomszédos országai irányában milyen szervezetekkel való együttműködésben van lehetőség a vonatkozó EU politika megvalósítását elősegíteni. Ez utóbbi kontextusban természetesen előjött az ENSZ téradat infrastruktúra kezdeményezés és a magyar koordinációs iroda szerepe is. A dicséretet kapott jelentés az angol hírnaplóban lesz közreadva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése