2006-12-08

A Magyar Asztronautikai Társaság ünnepi közgyűlése

Dr. Iván Almár revisits some of the great moments
Images: HUNAGI Visual resources, 2006
50 years of the Hungarian astronautical community - Ceremonial General Assembly of MANT
Visszaemlékezés az elmúlt 50 évre:
fél évszázada alakult meg a MANT előde a TTIT Asztronautikai Bizottsága és 20 évvel ezelőtt vált egyesületté a MANT.

A Millenáris Parkban a Jövő Háza Csodák Palotája D termében került sor az ünnepi eseményre, melyet köszöntött a MTESZ erdész elnöke Nagy László is. Dr. Horváth András elnöklete mellett az idei Fonó díjjal, Fonó emlékéremmel és a Nagy Ernő díjjal kitüntetettek munkásságát Dr. Kelemen János főtitkár ismertette, majd telt ház elött dr. Almár Iván a Fonó emlékplakettel kitüntetett örökös elnök a MANT történetének egyes epizódjairól, míg Dr. Gál Gyula jogászprofesszor, a nemzetközi űrjog kiemelkedő személyisége a nevezetes 1983.évi IAF konferenciáról adott élő visszaemlékezést Both Előddel készített számítógépes prezentáció felhasználásával.

Dr. András Horváth, Dr. László Nagy, Dr. Iván Almár and Dr. János Kelemen Image: HUNAGI Visulas resource, 2006

Abonyi Ivánné interjúját az ifjusági űrtáborok történetéről videón rögzítve hallgatta meg a résztvevők köre, valójában a MTESZ Központi Asztronautikai Szakosztály majd a MANT életében szerepet játszók népes tábora.

A közgyűlésen került kiosztásra az egyesület életét bemutató első kötetet, amely az 1956 és 1986 évek közötti időszak történetét eleveníti fel benne a legendás Földfotó konferenciákkal, melyen a távérzékelés mai eredményeit megalapozó fejlesztők, kutatók ismertették első eredményeiket. Jelen voltak a Földfoto meteorológiai célú földmegfigyelés vezetői közül dr.Tanczer Tibor és Bozó Pál is. A társzervezet MFTTT akkori közösségéből dr.Karsay Ferenc, a FÖMI Távérzékelési Központból Anninger László voltak jelen. Ugyancsak kiosztásra került az Űrtan Évkönyv 2006 kiadvány benne az ifjúsági esszépályázatok élvezetes olvasmányai. Az ülést Horvai Ferenc képes beszámolója zárta, felelevenítve számos emlékezetes eseményt és találkozást a szakma olyan világhírességeivel mint Kármán Tódor, Herman Oberth, G.E.Mueller professzor, hogy a magyarok közül említsünk néhányat. Végül a Bay Zoltán Alapítvány elnöke emlékezett a Magyar tudósok világtalálkozójának megszervezésére. Almár Iván szavaival élve további sikeres 50 évet kívánunk a MANT-nak!

Dr.András Horváth, Acting President of MANT
Image: HUNAGI Visuals resource, 2006

Teljes képriport a www.hunagi.hu honlap Photo collection... Events... 2006.... oldalán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése