2006-12-20

Telekonferenciát tartott a GSDI vezetőségi testülete


Az év utolsó telekonferenciája a téradat infrastruktúra világszervezet jövő évi kiemelt feladatait vitatta meg
A HUNAGI képviselője részt vesz a szervezet internetes megjelenésével kapcsolatos fejlesztés feladatcsoportjában, az EUROGI-n keresztül érdekeltek leszünk az EU szomszédai irányában végzett tapasztalat- és ismeretátadás GSDI által is várhatóan támogatható projektjében és jóváhagyás alapján - a CEOS WGISS és GSDI közötti kapcsolattartás keretében - lehetőségünk nyílik lezajlott kritikus katasztrófa események bekövetkezésekor a földmegfigyelési és a téradat infrastruktúra szolgáltatás és kapcsolódó technológiák interoperabilitási és szervezési tapasztalatainak gyűjtésére, ajánlások megfogalmazására. A WGISS-GSDI együttműködést mindkét szervezet támogatja. A tapasztalatok és a felhasználói igények jótékonyan visszahathatnak a földmegfigyelés földi szegmensében végzett feldolgozási láncra de a terjesztés technikai, szervezési javítására is. A különféle űrküldetések termékei és szolgáltatásai pedig a téradat infrastruktúra számára jelenthetnek kihívást. Ebben a vonatkozásban jelentősek a Katrina hurrikán tapasztalatai (FGDC) de Európai is gazdag tapasztalatokban és sikeres alkalmazásokban. A téma felvetődött az elmult heti Inspire - UNSDI konzultáción is és a munkaterv kialakítását - a GEOSS-ra illetve GMES-re is tekintettel - az Európai Bizottság részéről is figyelemmel kísérik.
A mai másfél órás telekonferencia résztvevői és meghívottjai voltak: a GSDI elnöke Jarmo Ratia (NLS, Finnország), alelnöke Bas Kok (RAVI, Hollandia), ügyvezetője Harlan Onsrud (Maine Egyetem, Egyesült Államok), titkárságvezetője Alan R. Stevens (FGDC, Egyesült Államok), titkára (HUNAGI, Magyarország), továbbá a Mark Reichardt (Open Geospatial Consortium), a Ignacio (Intergraph), Carmele Terborgh (ESRI) és John Mueller (Northrop) képviselői(mind Egyesült Államok), Kate Lance és kimentve Yola Georgiadou (ITC, Hollandia), Nick Land (EuroGeographics), Joao Geirinhas és Roger Longhorn (EUROGI), Jeff Labante (Erőforrásügyi Minisztérium, Kanada), Kumar (Földmérési Szolgálat, India), míg kimentését kérte Rodrigo Barriga (Chile).

A telekonferencia hivatalos emlékeztetője a GSDI honlapján jelenik meg. Magyar vonatkozásairől a HUNAGI tagjai értesülni fognak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése