2007-02-12

Közérdekű adatok nyilvánossága - térinformatika

Az ülés színhelye a GKM Információgazdálkodási Főosztályának épülete.
Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2007

Az Európai Unió egy munkabizottsága 2008-ban a PSI Irányelv tükrében áttekinti a meteorológiát és a térképészetet
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Információgazdálkodási Főosztálya szervezésében elsősorban a piaci szereplők szemszögéből közelíti meg a közadatok üzleti alapon való újrahasznosítási lehetőségeit. Az első ülésre 2007. február 12-én került sor, az ülésre meghívót kapott a Magyar Tartalomipari Szövetség javaslatára a HUNAGI főtitkára is. Hozzászólásának lényege az volt, hogy a földmérési és térképészeti szakterületi tevékenységet 1996 óta törvény szabályozza, az adatok hozzáférési feltételeit időszakosan kiadott végrehajtási utasítások rögzítik. A térinformatikai alapadat körök jól definiáltak, azokat előbb 1997-ben tárcaközi szakbizottság hagyta jóvá, majd 2001-től hazánk bekapcsolódott a téradat infrastruktúra európai jogszabályi környezete kidolgozásába (figyelembe véve az Aarhusi Nyilatkozatot, a PSI Irányelvet) és a szabályozás Irányelv formájában, annak függelékében három szinten rögzíti az alapadatok köreit. Éppen e hónapban várható, hogy a jogszabály tervezet végső szövegét megszavazza a strasbourgi európai parlamenti ülés.
A technológia fejlődésével (műholdas navigáció, távérzékelés, megjelenítés) a következő másfél évtizedben az adatok előállításában, feldolgozásában és szolgáltatásában jelentős változás várható, az állami szerepvállalás a szabályozás (jogszabályok, szabványok) felé mozdul, míg a vállalkozások szerepe felértékelődik, különösen a helyfüggő alkalmazásokban. Az irányelv hazai jogszabályi beültetésére két évünk van, a megvalósításnak 2013-ig kell eleget tenni.
Az ülésen részt vett Majthényi László adatvédelmi ombudsman is. A vállalkozások részéről Kárász Erika, a TopMap térinformatikai szakértője tette szóvá, hogy nincsen felhasználható címjegyzék és az önkormányzatok sem képesek kellően hasznosítani a térinformatikában rejlő lehetőségeket (adathozzáférési nehézségek és képzett személyzet hiányában) . A HUNAGI képviselője hozzátette, hogy valóban, a címjegyzék az egyetlen olyan alapadatkör, amelyet ugyan 1997-ben rögzítettek, de országosan harmonizált rendszere kialakításában nem volt érdemleges előre lépés. Mint emlékezetes, 2005 tavaszán az ePSI-Net és MATISZ közreműködésével a HUNAGI már szervezett térinformatikai szekciót az A38-as hajón. A GKM képviselői várhatóan közvetlenül is megkeresik azokat a személyeket, akik a kérdéssel a HUNAGI keretei között az elmúlt évek rendezvényein behatóan foglalkoztak ( pld. Kákonyi Gábor, dr. Niklasz László, dr. Mihály Szabolcs és Sikolya Zsolt)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése