2007-04-30

Találkozás Charles Simonyi űrhajóssal

Charles Simonyi, a Szajuz TMA-10 űrlegénység tagja.
Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2007
Miután a magyar származású űrhajós átvette az államelnökünktől a Magyar Köztársaság Nagykeresztje kitüntetést, délután találkozott azokkal a rádióamatőrökkel és diákokkal, akikkel április 12-én és 13-án szót váltott a Nemzetközi Űrállomáson lévő rádióamatőr készülék segítségével. Az űrhajós egynapos tartózkodását a Magyar Vöröskereszt szervezte, míg a délutáni szakmai program megrendezése a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT), a Természet Világa folyóirat, a Műegyetemi Rádió Club és a találkozónak otthont adó Puskás Tivadar Távközlési Technikum együttes munkája volt. A találkozóra hatalmas érdeklődés mellett került sor és azon részt vettek a hazai űrkutatáshoz kötődő szervezetek képviselői is. A MANT elnöksége a honi és nemzetközi térinformatikai közösség tájékoztatása céljából meghívta a HUNAGI hírnaplóinak szerkesztőjét is.
Az egyórás pergő programot dr. Horváth László, a házigazda tanintézet igazgatója moderálta kíváló stílusban.
A panel tagjai voltak a vendég űrhajós mellett Bacsárdi László (sajtófőnöke, a Természet Világa folyóirattól, Dr. Both Előd a MÜI elnöke, Kovács Kálmán KvVM államtitkár, Dr. Horváth András, Farkas Bertalan űrhajósunk, Dr. Habsburg György a Magyar Vöröskereszt elnöke, Dr. Almár Iván a az Űrkutatási Tudományos Tanács elnöke, Dr. Gschwind András, a Műegyetemi Rádió Club vezetője, Prof.Ferencz Csaba de szerepet kaptak ismert szaktekintélyek, köztük Dr. Kovács Győző kibernetikus, Obádovics Gyula professzor és mások.
A házigazdai köszöntőt követően köszöntőt mondott Kovács Kálmán államtitkár, volt informatikai és hírközlési miniszter, a MANT tiszteleti tagja, a Magyar Űrkutatási Tanács elnöke, majd Dr. Horváth András a MANT elnöke Charles Simonyit a Társaság tiszteleti tagjának fogadta és részére átadta a szakma Fonó Albert díját.
A Természet Világa Szerkesztőbizottsága nevében Bacsárdi László és Dr.Both Előd adtak át meglepetést jelentő ajándékokat az űrhajósnak, köztük a Galaktika folyóirat egyes számait és az ESA iskolai űratlaszának magyar nyelvű kiadását. Nagy hatást tett az űrhajósra Obádovics professzorral való találkozás és a Kovács Győzőtől kapott, az egykori URAL 2 számítógép 1 bites memóriakapacitású csöve, mely kapcsán az űrhajós rögvest egy, a mai kereskedelmi forgalomban kapható közönséges 1GB kapacitású memórialapka felmutatásával érzékeltette az elmúlt 45 évben bekövetkezett technológiai fejlődést.


A találkozó hangulata. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2007
Nagy hatással voltak az űrhajósra édesapjáról, a Műegyetem kiváló fizika professzoráról készült, keretbe foglalt egykori eredeti fénykép-felvételek, vagy az édesapjáról elnevezett csillagot is ábrázoló égboltfénykép.
A találkozó alkalmából hírdette meg a MANT az űrkorszak 50. évfordulójával kapcsolatos országos ifjúsági vetélkedőjét. Mint ismeretes, fiataljaink kiválóan szerepelnek évek óta az ESA és NASA együttműkö-désekben, szakmai látogatásokon és projektekben.

Az űrhajós autogrammja. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2007



A mai találkozás fotógyűjteménye itt:
www.fomi.hu/hunagi/pdf/2004/photos/persons/AstronautSimonyi/index.html
Mint közismert, Charles Simonyi a Microsoft alkalmazási szoftverfejlesztéseinek,így az Office csomag kifejlesztésének irányítója magánvállalkozást alapított. Blogja:
http://blog.intentsoft.com/
Charles Simonyi űrutazásának honlapja:
http://www.charlesinspace.com/

A Wikipédia Charles Simonyiról:
http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Simonyi

Itt többek között arról értesülhetünk, hogy a mérnöki matematika szakirányban matematika és statisztikára specializálódva a Berkeley Egyetemen végzett 1972-ben, ott ahol június elején rendezik meg a Digitális Föld 5. nemzetközi szimpóziumát, melynek keretében esélye van annak, hogy a 6. szimpózium színhelye Magyarország legyen 2009-ben (www.isde5.org ).
A Természet Világa folyóirat májusi számát Charles Simonyi űrutazásának szenteli: www.termeszetvilaga.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése