2007-08-10

Guar gumi, E412 - Nyomonkövethetőség, logisztika és térinformatika

Andronico's élelmiszerárúház Berkeleyben. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2007
Nem hír, csak gondolatmenet és felhívás: A jelenlegi guar gumi élelmiszeripari adalékanyagot (E412) érintő külföldi eredetű dioxin szennyezés hatásának felderítése felértékeli a nyomkövethetőséget, a technológiai és szabályozási folyamat elkerülhetetlen továbbfejlesztését. Közérdek lehet, hogy belátható időn belül a termesztés helyétől, a termelőtől, a szállítókon és a raktározókon keresztül egészen az intelligens bolti polcokig bezárólag szinte minden élelmiszeripari termék pályája időben és térben nyomon követhető legyen nem csak az EU-ban de a nemzetközi kereskedelemben is.
A megfelelő mozzanatokban helyzetkód és időbélyeg adatokkal kiegészített, a termékre és előállítóira vonatkozó egyéb adatokat tartalmazó chip vagy vonalkód mint közérdekű adat bárhol és bármikor szabványos eszközökkel leolvasható kell legyen, mind a bolti térben de akár még a háztartásokban is. Mindehhez a technológiai elemek már ma jórészt adottak, a követendő irány a közegészségügy biztonságának javítása érdekében a jelenlegi rendszerek továbbfejlesztését jelenti a fejlett technológiák így többek között a logisztika és térinformatika fokozott felhasználásával.
Bár az EU előírásainak megfelelően egyes ágazatokban előremutatóan és mintaszerűen szabályozott rendszerek működnek hosszú ideje ezen a téren, a teljes kép azonban igen vegyes. HUNAGI tag- és együttműködő partnerszervezetei között jónéhány van, akik a szenzor és kódolástechnikában jártasak, a mezőgazdaság területén a nyomonkövethetőség (traceability) terén gyakorlattal rendelkeznek, az ipari és kereskedelmi készletezés, szállítás és logisztika területén tudományosan megalapozott rendszereket működtetnek, illetve egyes ipari növények termesztésével, vagy a felszínborítással, földhasználattal kapcsolatosan országos méretekben idősoros, kvantitatív adatokkal rendelkeznek. HUNAGI arra ösztönzi tagszervezeteit és tagintézményeit, hogy jelezzenek vissza a hunagi@hunagi.hu címen (nyomkövethetőség tárgymegjelöléssel), ha a jelenlegi helyzet és a közeljövőbeli, közép- és hosszútávú lehetőségek feltárását célzó vitaértekezleten készek lennének részt venni, tapasztalataik alapján véleményt nyilvánítani és az együttműködő partnerszervezetek bevonásával egy konkrét figyelemfelhívás vagy előrelépés módjában egyezségre jutni. A kérdésnek az élelmiszerbiztonság, közegészség körén kívűl számos egyéb fontos területen is jelentős kihatása lehet pld. a minőségbiztosításban, kereskedelemfejlesztésben, az információs társadalomban az állampolgárok közérdekű adatokhoz való hozzáférhetőségében, a környezettudatos táplálkozás elősegítésében de még a kockázatok (bűnözés, terrorizmus) csökkentésében is.

Ez a Magyar Térinformatikai Társaság (HUNAGI http://www.hunagi.hu/) 2006 nyarán létrehozott magyar nyelvű hírnaplójának 346. bejegyzése. A naplóbejegyzéseket azóta több mint 9400 alkalommal olvasták.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése