2007-12-21

Mezőgazdasági parcella alapú információs rendszer mint sikeres PPP alkalmazási terület a téradat infrastruktúra területén

Terepmunka fejlett technológiával (MePAR, FÖMI). Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2003
LPIS/MePAR mint a téradat infra-struktúra komponense

A december 5-6-án Rómában a La Sapienza Egyetemen tartott, a DG JRC IES SDIU és EUROGI által szervezett PPP4SDI Műhelyen résztvevő térségünkbeli országok mindegyike kiemelten hivatkozott (és mutatta be) a CAP IACS (EU KAP IIER) nemzeti szintű mezőgazdasági parcella azonosító rendszerét (LPIS), mint a téredat infrastruktúra biztosításában és használatában üzemszerűen működő informatikai és szervezési megoldást, amely a köz- és a magánszféra szerződéses együttműködésére (is) támaszkodik.
Az előadásokban Czimber Kornél (DigiTerra, Magyarország) részletesen bemutatta (MePAR), míg a többi előadó Jiri Hiess (CAGI, Cseh Köztársaság) , Angela Ionita (Román Tudományos Akadémia, Románia) és Remetey-Fülöpp Gábor (HUNAGI, Magyarország) választott példának hozta fel az LPIS szolgáltatást hazájában. Az előadások a http://www.eurogi.org/ honlapról tölthetők le, de a magyar előadások egy decemberi naplóbejegyzésünkből is elérhetőek.
Figyelemre méltó, hogy az LPIS az EU15 tagországaiban mindeddig nem kapcsolódott össze kellően a téradat infrastruktúra fejlesztéssel és alkalmazásokkal és nem kapott kellő hangsúlyt magában az INSPIRE irányelvben sem.
Az EU e században belépett új tagjainak nem-kormányzati szereplői nyilvánvalóan a csatlakozási előkészületek kapcsán szerzett közvetlen tapasztalataik révén, de rugalmasabb ágazatközi kapcsolataik és interdiszciplináris megközelítésük folytán is, ennek az EU politikák megvalósításának végrehajtásában, valamint ellenőrzésében üzemszerűen, nagy pontossággal és megbízhatósággal alkalmazott adatelőállítási és szolgáltatási technológia láttatását az EUROGI szintjén könnyebben tudják előmozdítani. Magyarországon egy éves szakmai előkészítést követően 1997 október 15-én tárcaközi szakbizottság ismerte el, hogy az LPIS része a nemzeti téradat infrastruktúra alapadat köreinek és ez a megfelelő szakmai fórumokon (GSDI, eGov) nyilvánosságra is került (http://www.hunagi.hu/ ). Ugyanakkor, érdekes, hogy a 2001 nyarától megindult Európai Bizottságbeli INSPIRE szakértői testületben nem artikulálódott az LPIS INSPIRE adatköri besorolásának szükségessége. (A DG Agri nem is volt az INSPIRE-t elsődleges előrevivő főigazgatóságok között)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése