2008-01-24

A Földév Magyar Nemzeti Bizottság Titkársága továbbította az IYPE felé a HUNAGI javaslatát

Az UNESCO és a Tudományos Akadémiák által életre hívott Föld Bolygó Nemzetközi Éve (2007-2009) világszerte csatlakoztak az ENSZ tagállamok és intenzív szakmai programok kelnek életre. A nemzetközi nyitóeseményre 2008. február 12-13 között az UNESCO-ban kerül sor, ahol terv szerint egy "Párizsi Nyilatkozat "-ot fogadnak el. A nyilatkozat tervezetének véleményezésére a Nemzeti Földév Bizottságok is lehetőséget kaptak. Ennek keretében a Magyar Nemzeti Földév Bizottság HUNAGI tagja konkrét szövegmódosítási javaslatot fogalmazott meg, melyet a Magyar Nemzeti Bizottság titkársága továbbított a nemzetközi titkárságnak.
A nyilatkozat tervezet kiegészítő jellegű módosítása arra hív fel, hogy a szükségesnek ítélt, a földfelszín alatti térségre vonatkozó globális információs rendszer kapcsán az ENSZ által életre hívott Téradat Infrastruktúra segítségével biztosítható a felszínalatti, a szárazföldi, óceáni és légköri információs rendszerek és szolgáltatások interoperabilitása (módosítási javaslat piros színnel):
..." Production of a global, digital and publicly available information system of the subsurface, based on the current OneGeology Project and the recently launched United Nations Spatial Data Infrastructure (UNSDI) to ensure better geospatial information access and interoperability between information systems and services related to the Earth's subsurface, surface, hydrosphere and atmosphere. "....

A színfalak mögött természetesen működik a szakmai egyeztetések diplomáciája is, mindenekelőtt a GEO és GSDI és más releváns szervezetek keretei között aktív közreműködők között. Ennek is döntő szerepe lehet abban, ha sikerül a téradat infrastruktúra szükségességét megjeleníteni a nyilatkozatban. Bár a jelentkezési határidő már lejárt, ennek ellenére Eduardo de Mulder IYPE titkárságvezető közbenjárására a HUNAGI is meghívást kap a hivatalos nyitóünnepségre, amelyen hazánkat a MNFB egy mintegy 5 fős delegációja képviseli Dr. Brezsnyánszky Károly MNFB elnök vezetésével, többnyire a résztvevők intézményi, esetenként részben egyéni költségvállalásával.
A Föld Bolygó Nemzetközi Éve nemzetközi és hazai nyitóeseményeiről és a fokozatosan kibontakozó kapcsolódó szakmai programokról az MNFB hivatalos honlapjáról lehet tájékozódni: http://www.foldev.hu/
de van egy http://www.foldeve.hu/ honlap is, melyet egy szakmai kiadó működtet.
Az MNFB titkárságát az MTA GGKI látja el Szarka Lászó úr személyében, a Bizottság elnöke Dr. Brezsnyánszky Károly úr (MÁFI).
HUNAGI aktív közreműködésre készül, melynek előkészítése folyamatban van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése