2008-03-19

Forum GMES 2008

Mai postánkban érkezett:
GMES 2008 Fórum
A világméretű GEOSS európai hozzájárulásának is nevezett GMES (globális környezeti és biztonsági monitoring) program idei fórumát a franciaországi Lilleben tartja szeptember 16-17-én. Az eseményt a francia kutatási és fenntartható fejlődésért felelős minisztérium szervezi az Európai Bizottsággal közösen.
HUNAGI 2004-ben, a GMES stresai fórumán volt jelen az Európai Térinformatikai Ernyőszervezet (EUROGI) megbízásából. Az eseményről jelentés készült mind az EUROGI, mind a HUNAGI részére. Az akkori fórumon Magyarországról Bozó Pál, a KvVM főosztályvezetője vett részt, aki egyben a HUNAGI tagszervezet, a GRID Magyarország vezetője is. Magyarország képviselete a GMES -ben elmarad a kívánatostól. A helyzet javításán a szakmai diplomácia, további tárcaközi szakmai összefogás és a civil szervezetek katalizátor szerepe is segíthet. A térinformatikai, Földmegfigyelési szegmensben a nemzeti szintű koordináció javítása és az átláthatóság is előmozdító lehet.
További kedvező lehetőség a kibontakozásra, hogy a GMES egyik oszlopa az INSPIRE irányelv szerinti téradat infrastruktúrák megvalósítása, míg aGMES egy másik alapvető szegmensében a terepi megfigyeléseknél a szenzorhálózatok mint adatgyűjtők elterjedése, interoperabilitásának biztosítása szintén igényli a térinformatikai technológiákat és szolgáltatásokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése