2008-04-17

Földtudományos forgatag

Hogyan működik a Föld?
A Földév Kiállítás megnyitója
A négynapos kiállítás megtekintése ingyenes!
A megnyitó pillanatai és a rohamra kész térképészeti és űrtávérzékelési standok  Képek: HUNAGI fotógyűjtemény, 2008

A megnyitó  sajtótájékoztatóján elhangzott legfontosabb üzenetek a következők voltak:

Dr.Brezsnyánszky Károly, a Földév Magyar Nemzeti Bizottság elnöke kiemelte, hogy az ENSZ-közgyűlési határozat alapján 2008 a Föld Bolygó Nemzetközi Éve. Az MTA és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága által kezdeményezett  magyarországi eseménysorozat  fővédnöke Sólyom László a Magyar Köztársaság elnöke. A nyitórendezvény szervezésében a Magyarhoni Földtani Társaság vállalta a fő szerepet. Az eseménysorozatnak külön honlapja van www.foldev.hu  címen.

Prof. Eduardo de Mulder, a Földév nemzetközi programigazgatója elmondta, hogy az ünneplés voltaképpen három egymást követő évre terjed ki 2007 és 2009 között. Annak megértetését szolgálja, hogyan is működik a Föld. Az elmúlt évek természeti katasztrófái (cunami,Katrina hurrikán) rámutattak, hogy bár az emberiség tudása megvan, a képesség és felkészültség hiányzik a hatékony védekezést és kárelhárítást illetően. Földünk helyzetét manapság többnyire negatív kontextusban ítélik meg. Erre is választ kíván adni a  mozgalom azzal, hogy a Földév a pozitív üzeneteket  hangsúlyozza. Mára a Föld lakosságának 80%-át magában
 foglaló 69 ország  közreműködője a nemzetközi programnak. A budapestivel egy időben Koreától Kínán át Chiléig kezdődtek meg a mai napon a nemzeti szintű eseménysorozatok. Nagyon lényeges, hogy a tudósok és a széles tömegek között legyenek meg az egyfajta ismeretközvetítő és tudatformáló szerepet vállaló kezdeményezések, szervezetek. Ezeket a gondolatokat tükrözi a Földév Párizsi Nyilatkozata is (www.yearoftheplanetearth.org).

Láng István akadémikus, a hazai klímaváltozási program vezető szakembere a természeti szféra mellett a társadalmi szféráról is szólt kiemelve a hatások és kölcsönhatások vizsgálatának jelentőségét. A VAHAVA projekt tudományosan megalapozta egy nemzeti éghajlatváltozási stratégia példátlanul egyhangú parlamenti elfogadását 2008. március 17-én. A kérdés most az, hogy az MTA az egymáshoz illeszkedő 2 éves cselekvési programok sorozatában a megvalósítást hogyan tudja a tudomány eszközeivel támogatni. Az Akadémia május 5-6-i közgyűlése várhatóan Klímaváltozás és Biztonság  címmel fogadja el azt az új elképzelést, amely mind a megismerési folyamatokat, mind a szükséges emberi erőforrásokat kívánja erősíteni.
Gresiczki Péter, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság főtitkára bejelentette az UNESCO földtudományi részlegének  világméretű Vízügyi Programját, az ismeretek iskolákba való eljuttatásának fontosságáról szólt, majd kiemelte a fenntartható fejlődés négy UNESCO által gondozott területét:
környezeti állapot fenntarthatósága (pld. az ismert ezredfordulós célok)
gazdasági fejlődés fenntarthatósága (Kínában már van egyfajta fejlődéscsillapító hűtőmechanizmus),
társadalom fenntarthatóság (pld. összefogás a terrorizmus lekűzdésére) és a kultúra fenntarthatósága (szellemi örökségvédelem, kultúrális sokszínűség).
Dr. Bozó László az MTA lev.tagja, az OMSZ elnöke bejelentette, hogy éghajlatdinamikai kutatásokba kezdtek, hogy megbízható prognózist adhassanak a Kárpát-medencében az éghajlatváltozásra, de figyelmet fordítanak az időjárási szélsőségek (viharok, csapadékok) elemzésére és foglalkoznak az emberi tevékenység környezetszennyező hatásának elemzésével  is. Ezen tevékenységek keretében monitorozza Magyarország háttérszennyezettségi állapotát, numerikus előrejelző modellel szélklimatológiai információkat állít elő és elkészíti az üvegházhatású gázok országos leltárát. és regioális klimamodellek adaptálásával, tesztelésével foglalkozik.  A Földév kiállítás is bemutat egy operatív időjárásjelző munkaállomást. 
Dr. Juhász Árpád geológus, a TV2 munkatársa szerint a nagy nézettségű kereskedelmi TV-k inkább a szenzációkról tudósítanak,  népszerűsítő felvilágosítás inkább a közszolgálati médiák feladata kellene legyen, közvetítést  vállalva a tudósok és a nagyközönség között.
Dr. Kordos László, a MÁFI igazgatója rámutatott: a Föld evolúciója kézzelfogható és ezt jól igazolja maga a Földév kiállítás.
Németh Tamás akadémikus, az MTA TAKI igazgatója rámutatott: a javak túlnyomó részét a Föld felületének mindössze 4%-án termeli meg. Ehhez kell a termőtalaj. Idézte Stefanovics akadémikust, akinek szállóigévé vált mondása szerint a talajon nem csak állunk, élünk is.
Szabados Gábor, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal elnöke azt érzékeltette, hogy a Föld bolygónk testének legnagyobb ajándéka az ásványi nyersanyagok. Ásványi anyagokkal dúsítjuk élelmiszereinket, de ásványi anyagokból épül fel egy autó de egy mobiltelefon is. A bányászattal kapcsolatban a környezettudatos bányaművelés gyakorlatát emelte ki.
Dr. Tardy János c. egyetemi tanár a Geoparkok sikertörténetéről szólt.  A 90-es évek második felében néhány ország kezdeményezésére Pekingben útjára indult kezdeményezéshez mára 13 ország kapcsolódott több mint félszáz Geopark kialakításával. A Földév kiállítás a hazai Geoparkokat mutatja be. 

A sajtótájékoztatót a kiállítás ünnepélyes megnyitása követte. Matskási István, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója, Eduardo de Mulder professzor, 
majd Brezsnyánszky Károly gondolatébresztő szavainak hatását Kubik Anna előadóművész és egy bájos népdalénekes leány emlékezetes szereplése fokozta.


Megindult az érdeklődők áradata, teljessé vált a földtudományos forgatag
Fotógaléria: http://picasaweb.google.com/hunagi.hu

A Földév magyarországi rendezvényeivel kapcsolatos honlap címe: www.foldev.hu A mostani négynapos földtudományi eseménnyel egyidőben tart az év végéig nyitva tartó Jégkorszakok kiállítás. Míg az emberiség élelmezéséhez nélkülözhetetlen szántóföldi művelés a Föld felszínének mindössze 4%-át érinti, addig a Föld felszínének 10%-át fedi jégtakaró...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése