2008-04-20

Mintegy hatezer vendége volt a földtudományos forgatag civil kezdeményezésnek

A hétvége képei:

A megnyitó napi események felvételei az alábbi képre kattintással láthatóak:
IYPE Hungarian Opening Event

Az alkalomra készített HUNAGI előadás majd a többivel együtt tölthető le.
Az eseményről a HUNAGI illetve az UNSDI HUCO  angol nyelvű naplói is beszámoltak: www.unsdi.hu illetve http://hunagi56.blogspot.com
Csornai Gábor, a FÖMI Távérzékelési központ vezetője írta:
"Nem túlzás, elbűvölt a rendezvény! Nagyon jó ismeretterjesztő alkalom volt, ahol a színvonalas kiállítások, interaktív standok mindent megtettek, hogy a laikusokat a Földünkkel kapcsolatos kérdésekhez közelebb vigyék! Minden elismerésem az ötletgazdáknak, a szervezőknek... Örömmel tartottam én is beszámolót pénteken és szombaton is!"
Csornai Gábor (aki egyben a MePAR projektvezetője) mellett a FÖMI részéről előadást tartott a megnyitó napján Dr. Mihály Szabolcs az intézet főigazgatója, míg a standokon Palya Tamás (FÖMI FTFK), Harbula Éva (FÖMI TK) és Várady György (FOMITK) adtak felvilágosítást az érdeklődőknek, valamint Jeles Zoltán a FÖMI KGO-ból GPS-es műszerbemutatót tartott.
Más tagintézményi képviselők is aktív résztvevői voltak a rendezvénynek köztük Jesus Reyes az ELTE TTT tanára és ICA tisztségviselő, valamint az MTA TAKI GIS labor vezetője Dr. Pásztor László is.
A kiállítás zárása elötti percekben a főszervező, Zimmermann Katalin hívta egybe a szervezésben és lebonyolításban részt vevő jelenlévőket. Mint arról levelében többek között beszámolt: "Megköszöntem az elmúlt hónapok együttműködését és nyilvánvalóvá tettem, hogy ezt a közös sikert kizárólag a szeretet és a barátság hozta létre.
Azok a személyek, akik e munkában a saját szakterületükön tevékenykedtek elkötelezettek voltak, egyrészről a hazájuk iránt, mert felismerték, hogy egy világméretű mozgalomhoz, nekünk is méltó módon kell csatlakozni, másrészről ezzel kinyilvánították szakmájuk iránti elkötelezettségüket is. Jó volt látni, hogy az egyes témákon együtt munkálkodók összefogása és barátsága is megmutatkozott. Öröm volt számomra, hogy mindvégig megmaradt a baráti jó hangulat. Nagyszerű példa volt ez, a nagyon szükséges civil cselekvésre.
Az nyilvánvaló, hogy az állampolgárok igénylik, hogy tudomány közérthető módon bemutassa eredményeit, a meglepetés számomra az volt, hogy a tudományban munkálkodók részéről is megmutatkozott ez az igény és számtalan leleményes módot találtak arra, hogy ezt ki is fejezzék....
A befejezést ünnepélyessé tette, hogy Prodán Tímea soproni geofizikus kolléganő ismét elmondta a megnyitón elhangzott irodalmi műveket, végül bor és pogácsa kíséretében ünnepeltünk néhány percig, hogy utána lebontsuk a kiállítást.
Elmondtam a jelenlévőknek az Ön javaslatát, miszerint bekérjük az előadások anyagait, és feltesszük a FÖLD ÉVE honlapra.
A saját javaslatomat is előterjesztettem az előadások gimnáziumi földrajzórákon történő bemutatására. Ellenvetés egyik javaslat ellen sem volt, így mindkettőhöz hozzáláthatunk."
Talán a HUNAGI és az érintett tagszervezetei nevében is nyugodtan kijelenthető, hogy a rendezvény várakozást is meghaladó sikere feledteti a nehézségeket (a várakozás alatti háttértámogatást - mely alól ismereteink szerint kivétel a GKM és a MOL) és köszönettel tartozunk a közös csapatot kovácsoló szervezésnek és irányítójának Zimmermann Katalinnak.
Partnerünk, a Bonaventura Kft által szerkesztett  Térinformatika-online aktuális rovatában Tóth Mária tollából szép cikk jelent  meg, amely a következő címen olvasható:
http://terinformatika-online.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=199&Itemid=46

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése