2008-04-28

A téradat infrastruktúra szerepe a gazdaságfejlesztésben

Egykori magyar térinformatikai delegáció (b.j.: agrárattasénk, Apagyi Géza†, dr. Berczi Norbert és  dr. Mihály Szabolcs) a Világbank washingtoni központjában. Kép: RFG, HUNAGI fotógyűjtemény, 2004
A Globális Téradat Infrastruktúra Szervezet vezetőségének múlt heti távkonferenciáján jelentette be Bruce McCormack, az EUROGI alelnöke, hogy május elsején a Világbank washingtoni központjában mintegy 30 világbanki döntéshozóval találkozik a térinformatika nemzetközi szaktekintélyeinek egy csoportja a GSDI nevében abból a célból, hogy megvitassák a téradat infrastruktúrák jelentőségét a Világbank különböző nemzetgazdasági fejlesztési programjainak hatékony tervezése és végrehajtása területén. Mint emlékezetes, a témáért felelős hazai helyettes államtitkár szintű delegáció - a honi és régiónkbeli világbanki projektek kapcsán, éppen a HUNAGI és kapcsolatrendszere előkészítésében - 2004-ben hasonló célból járt a Világbanknál, az ENSZ térképészeti részlegénél, az USA tárcaközi Szövetségi Térinformatikai Bizottságánál (FGDC) és a Kongresszusi Könyvtárban. 
A megbeszélésre az EUROGI külügyi munkacsoport tagjaitól, így a  HUNAGI képviselőjétől is kértek ma javaslatot. Ez várhatóan az lesz, hogy hasznos lenne, ha a Világbank égisze alatt készülne egy, a kormányzatok pénzügyi szakembereit meggyőző figyelemfelhívó háttéranyag a világszerte folyó alkalmazások legsikeresebbjeiből, és az elért közgazdasági haszonról.
Ugyancsak javasolható az EUROGI módszertani hozzájárulása az eSDI-Net+ projekt keretében, ahol a téradat infrastruktúrák értékelési szempontjainak kidolgozására kerül sor az év végéig a legjobb gyakorlatok objektív megítélése és nyilvántartásba vétele céljából.
Utóírat (április 29)
Az azóta megküldött javaslatok lényege a következőkben foglalható össze:
- hosszabb távú partnerségre törekvés a Világbankkal,
- a GSDI téradat infrastruktúra szakácskönyv továbbfejlesztése világbanki használatra,
- függelékében a legjobb gyakorlatok bemutatásával,
- az eSDI-Net+ értékelési módszertan alkalmazásának beépítése a legjobb gyakorlatok objektív minúsítésébe,
- egy Világbanki Útmutató készítése a világszerte zajló nemzetgazdasági fejlesztésekben a téradat infrastruktúra szociális és gazdasági hasznosságáról
- Közép-Keleteurópa potenciális tesztágy, ahol az elmúlt két évtizedben a társadalmi, gazdasági változások különösen nagyok voltak és ahol jó példák llnak rendelkezésre a téradat infrastruktúra fejlesztésében.
A javaslatok az EUROGI Külügyi Bizottságának a holnaputáni washingtoni szemináriumon részt vevő tagjaitól (Bruce McCormack és Roger Longhorn) igen pozitív fogadtatásban részesültek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése