2008-09-15

Klímaváltozás - amerikai hozzájárulás az UNFCCC munkájához

A Európai Innovácós és Technológiai Központ mai budapesti irányító testületi ülése nyomán érdemes José Manuel Barroso elnök ama kijelentésére utalni, hogy Európa jövője nagymértékben függ az innovációtól és a kutatás-fejlesztéstől.
Ebben kap irányító szerepet az EITK, melynek három kiemelt témaköre az energetika, a globális éghajlati változások valamint az informatika. A mai napi postában a HUNAGI címére is megérkezett az Egyesült Államok 2008. szeptemberben publikált hozzájárulása a globális változásokkal foglalkozó neves ENSZ munkabizottság munkájához.
A dokumentum az érdeklődők számára a HUNAGI honlapjáról is letölthető: http://www.fomi.hu/hunagi/pdf/2004/UNFCCCus.pdf
Mint arról már többször beszámoltunk, a Digitális Föld Nemzetközi Társaság (ISDE, Peking) idei csúcstalálkozóját Potsdamban rendezi a Német Térinformatikai Társaság közösen az éghajlatkutatókkal és a találkozójukat annak szentelik, hogy a globális felmelegedés hatását elemzők milyen segítséget kaphatnak a térinformatikai eszkozök és megoldások alkalmazásával. A programbizottságban a HUNAGI is helyet kapott, a programban Alessandro Annoni lesz az egyik bevezető előadó. Amint arról a Nemzetközi Földév Magyar Nemzeti Bizottsága ülésein már szó esett Czelnai Rudolf és Ádám József akadémikus urakkal, az esemény - különösen a hazai éghajlatváltozási stratégia elfogadásával - alkalmas lenne a honi műhelyek és a HUNAGI részvételére. További lehetőséget jelent, hogy Magyarországnak esélye van a 2011. évi Digitális Föld szimpózium megrendezésére, amennyiben ezt az illetékes MTA tudományos osztályai és az interdiszciplináris HUNAGI vezető tagszervezeteivel felvállalná.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése