2008-10-21

GSDI delegáció a GEO V. Plenáris Ülésén

Prof. Bas Kok mai telefonüzenetével megerősítette, hogy a Globális Téradat Infrastruktúra Szervezet háromfős delegációval jelentette be magát a GEO genfi titkárságán. A delegáció összetétele: Prof. Bas Kok elnök, Ivan DeLoatch, az Egyesült Államok Szövetségi Térinformatikai Bizottságának (FGDC) vezetője, Dr. Rober S Chen aNemzetközi Földtudományi Információs Hálózat Központja, a  CIESIN igazgatója (Columbia Egyetem), valamint a HUNAGI főtitkára. A GEO V. Plenáris ülését Bukarestben tartják 2008. novemberében.
Ahogy arról Ochiai Osamu GEO-GSDI összekötő révén értesültünk a GEO - CEOS WGISS értekezleten Boulderban, a GEO szervezetnek már 75 ország és az Európai Bizottság a tagja, emellett több mint félszáz nemzetközi szakmai szervezet, köztük az ISPRS, GSDI, IAG a társult tagja.

Magyarország a 67. csatlakozó ország volt, a képviselő Dunkel Zoltán, az OMSZ korábbi elnöke, a honi GEO nemzeti bizottság tagsága szerepét betöltő levelező tagok a KvVM, MÜI, FVM/FÖMI és HUNAGI tisztségviselői.
A IV. GEO Plenáris Ülésen és Miniszteri Találkozón Magyarországot Dunkel Zoltán képviselte, míg a GSDI részéről a HUNAGI főtitkára, Ivan Deloatch és Doug Nebert (mindketten USGS) voltak a delegáció tagjai.
A térinformatika oldaláról a GEO szakbizottságaiban (adat és architektúra, kutatás-fejlesztés, felhasználói felület, oktatás-képzés) rendre részt vesznek a GSDI vezetőség szakemberei: Alessandro Annoni, Doug Nebert és Ivan Deloatch. A soron következő GEO plenáris ülésre - melynek homlokterében áll majd az adathozzáférés és adatmegosztás kérdésköre is - hazánkból dr. Mihály Szabolcs, a FÖMI főigazgatója kezdeményezett szakmai hozzájárulást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése