2008-11-08

HUNAGI és a nemzetközi szakmai kapcsolatok

HUNAGI a meghívott nem-ENSZ szervek egyikeként az ENSZ térinformatikai Bizottsága ülésén Bécsben. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2008
Májusban változatot felváltva hamarosan naprakész állapotban megjelenik a kétoldalas HUNAGI leírás, amely több teret szentel majd a nemzetközi kapcsolatok bemutatásának.
Ezeket több éve a következő négy főirány jellemzi (prioritásaikat évente a HUNAGI közgyűlése hagyja jóvá):
1)
EUROGI, az európai térinformatikai ernyőszervezet - interdiszciplináris (HUNAGI még a vezetőségében is aktív) ez a leghatékonyabb szervezeti tagság az EU tagállami működés adta kötelezettségek teljesítésének megkönnyítésére és a lehetőségek kiaknázásának előmozdítására
2)
GSDI a világméretű téradat-infrastruktúra szervezet - technológia és szolgáltatás orientált, szakmapolitikai szervezet közvetlen partneri kapcsolatban a GEOSS és CEO szervezetekkel (Földmegfigyelés, távérzékelés) HUNAG még a vezetőségében is aktív.
3
) ISDE Digitális Föld Szervezet, az Al Gore látomás megvalósításának előmozdítója - interdiszciplináris. HUNAGI még a vezetőségében is aktív.
4)
ENSZ Térinformatikai Bizottsága - , az ezredfordulós célkitűzések és az ENSZ reform megvalósítása céljával mintegy 20 szakosított ENSZ szervezet aktív részvételével. HUNAGI de facto partneri státusz (2008 novembere óta) Nemzeti virtuális koordinációs iroda ágazatközi felügyelő testülettel (2006. szeptembere óta).
Mindezek mellett, HUNAGI tagjain keresztül és tagsága érdekében számos professzionális szakmai fórummal áll résztéma művelési,  vagy alkalomszerű ügymegoldási kapcsolatban (ISPRS, FIG, EuroGeographics, ICA, AGILE, CLGE), míg a genovai székhelyű GISG szervezet formális tagja immár 10 éve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése