2008-11-19

Megkezdődött a GEO 5. Plenáris Ülése


A román parlament épületében ünnepélyes külsőségek mellett, gazdag kiállítási anyaggal ma reggel megnyitották a Földmegfigyelési Csoport (GEO) soron következő plenáris ülését. Magyarországot az OMSz volt elnöke, Dunkel Zoltán úr képviseli. Az ülésre a GEO 76 tagországa, az Európai Bizottság és a GEO 51 támogató szakmai szervezete, közöttük a GSDI volt hivatalos.
Az EU Kutatási főigazgató helyettese Zoran Stancic elnöklete mellett a román oktatási és kutatási miniszter, valamint a Román Űrkutatási Iroda képviselője üdvözlő szavait követően a GEO öt társelnöke (EC DGResearch, Kínai Met Szolgálat, Délafrikai Köztársaság Tudományos és Technológiai Minisztérium főigazgatója, és az USA Geológiai Szolgálata vezetője köszöntötte a résztvevőket.
A nemzetközi térinformatikai közösséget á az OGC mellett - a GSDI képviseli Bas Kok elnök delegációvezetővel az élen. Kok professzor a holland kataszteri szervezet nemzetközi kapcsolatok vezetője, a 2009. évi rotterdami GSDI-11 konferencia házigazdája.
A keddi napon a GSDI képviseletében - de HUNAGI füllel is - részt vettem a GEO Felhasználói felület Bizottság (UIC) előkészületi ülésén is. A csoport egyik erőfeszítése arra irányul, hogy a GEO tagországok alkalmazásai minél nagyobb számban előtérbe kerüljenek az UIC csatornáján keresztül is. Kiemelt területek volt pld. a légszennyezettség monitoring és tájékoztató rendszer AIRNow ! (EPA-Kínai Tud Akadémia közreműködése: pilot terület Shanghai). Az ülés társelnöke az Európai Bizottság GMES koordinátora volt, aki a GMES/Kopernicus program levegő pillére szakembereinek becsatlakozására való felvetést maga is hasznosnak találta. További előrehaladásról számoltak be az energetika és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos alkalmazások területén. A GEOSS első szakkönyve egyébént a Geodéziai alapfelületek tárgykörében fog megjelenni a Springer kiadó gndozásában, szoros együttműködésben az AIG (nemzetközi geodéziai szervezet)/GGOS (globális geodéziai megfigyelő rendszer)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése