2008-12-01

Helyfüggő szolgáltatások konferencia Salzburgban

Zentai László, tanszékvezető egyetemi tanár (ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék) az alábbi összefoglaló beszámolót küldte meg a HUNAGI Napló olvasói számára a napokban Salzburgban megrendezett címbeli szimpóziumról:

"A helyfüggő szolgáltatásokkal (LBS: location based services) kapcsolatos konferenciákat Georg Gartner, a bécsi Műszaki Egyetem professzora kezdeményezte 2002 táján. Az első három találkozó után 2007-ban a negyedikre Hong Kongban került sor. 2008-ban ugyan visszatért a konferencia Ausztriába, ha nem is a megszokott bécsi helyszínre, de 2009-ben az angliai Nottingham, majd 2010-ben várhatóan az USA lesz a rendező.
A konferenciákon megszokott előadás kötetetek helyett az előadások szövege (bővített absztraktok) PDF formában a konferencia honlapján érhetők el, de a beérkezett előadások továbbfejlesztett változatai a Springer gondozásában az LBS II. köteteként jelentek meg a konferencia megnyitására időzítve (az I. kötetben szerepelt egy Zentai-Guszlev tanulmány is).
A résztvevő köre a korábbiakhoz képest bővült: több afrikai országból is voltak érdeklődők. Szembetűnő, hogy az egykori keleti blokkot rajtam kívül még egy észt résztvevő képviselte.
A felkért előadók (keynote speaker) optimális kiválasztása már eleve biztosította a sikeres konferenciát. A rendezők megtalálták az optimális arányt az oktatói, a kutatói szféra és az üzleti világ képviselői között.
Hasznosak voltak a gyakorlati esettanulmányok is, melynek keretében pl. Salzburg város közmű rendszerét lehetett kézi számítógépek segítségével megszemlélni (virtuális gödröket „ásva” még jobban látható volt a felszín alatti közművezetékek egymáshoz viszonyított helyzete). A legdivatosabb technológiának az tűnt, hogy a mobiltelefonok, PDA-k multimédiás képességeit kihasználva a kijelzőn látható valós képet a beépített GPS segítségével a szoftver intelligensen ellátta feliratokkal, további információkkal. Ahogy a Nokia egyik jelenlévő fejlesztője elmondta: 2008-ban a világon a legtöbb digitális kamerát a Nokia adja el (fényképezőgépeibe építve). Ilyen alapon nem kizárt az sem – sejttette –, hogy néhány éven belül szintén a Nokia adja majd el a legtöbb GPS vevőt (természetesen szintén a mobiltelefonokba építve).
Igencsak divatos téma a zárt téri (épületen belüli) helyzet meghatározása. Új lehetőség a WiFi útválasztók (routerek) segítségével végzett virtuális háromszögelés, ami ugyan elméletben működhet, de a gyakorlati megvalósítás igencsak kérdéses.
További részletek a http://www.lbs2008.org/ címen.
Zentai László"

Bővebbet a ELTE TGT tevékenységéről a http://lazarus.elte.huhonlapon lehet olvasni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése