2008-12-04

Klímaváltozás és Magyarország

Az MTA székháza. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2008
Az MTA Kutatásszervezési Intézet Klímavédelmi Kutatások Koordinációs Irodája szervezésében, Láng István akadémikus elnökletével és Csopaki Gyula NKTH igazgató átfogó megnyító előadásával megkezdte munkáját a "Klímaváltozás: Környezet - Kockázat - Társadalom mai egynapos konferenciája az MTA székházában. A délelőtti programban Harnoss akadémikus úr felvezetésével a  projekt résztéma felelősei ismertették  az elért eredményeket. A projektről angol nyelven a Klima-21 Füzetek 2008. évi 55. száma ad összefoglalót, míg a kutatási eredményeket magyar nyelven a Szaktudás Kiadó Ház gondozásában adták ki Harnos Zsolt és Csete László szerkesztésében. Mindkét kötetet a meghívott résztvevők a regisztráláskor kézhez vehették!
A korábbi megalapozó projekt (VAHAVA) honlapja: http://www.vahava.hu de jó áttekintés található a http://www.klimanet.org/vahava/ oldalon is.
A térinformatika és a klímaváltozással összefüggő tevékenységek szoros kapcsolatára is utal, hogy a meghívott és résztvevő tudósok, kutató és fejlesztők között számos HUNAGI tagintézmény képviselője volt jelen, köztük az MTA TAKI (Prof. Németh Tamás akadémikus, Prof. Várallyay György), MATISZ (Prof. Harnos Zsolt akadémikus, ), Budapesti Corvinus Egyetem Matematika és Informatika Tanszéke (dr. Gaál Márta docens), Debreceni Egyetem Vízgazdálkodási és Környezeti Tanszék (Prof. Tamás János) , MÁFI (Dr. Kordos László, dr. Brezsnyánszky Károly), Magyar Földrajzi Társaság (Prof. Kertész Ádám), Nyugat-Magyarországi Egyetem (Prof. Neményi Miklós tud.rektorhelyettes), Szent István Egyetem (Dr. Podmaniczky László), Gödöllői Mezőgazdasági Műszaki Intézet, OMSZ (Bozó László akadémikus, Prof. Dunkel Zoltán főtanácsadó,  Lábó Eszter).
A rendezvény meghírdetett programja a www.vahavahalozat.hu honlapról érhető el. A megvalósult program menete:
A megnyitót követően Láng István akadémikus, levezető elnöklése mellett elhangzott előadások a következők voltak:
Az NKTH kutatási fejlesztési stratégiája Csopaki Gyula elnök, Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal
Tájékoztató a KLÍMAVÁLTOZÁS: KÖRNYEZET – KOCKÁZAT – TÁRSADALOM
című projekt eredményeiről  
Harnos Zsolt akadémikus
Ezt a két bevezető előadást a projekt témafelelőseinek hozzászólásai követték:
- Bartholy Judit DSc egyetemi tanár ELTE
- Horváth Levente tudományos segédmunkatárs
MTA-BCE Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz Kutatócsoport
- Koncsos László CSc egyetemi docens BME
- Várallyay György akadémikus MTA TAKI
- Jolánkai Márton DSc egyetemi tanár SzIE
- Birkás Márta DSc egyetemi tanár SzIE
- Gaál Márta PhD egyetemi docens BCE
- Veisz Ottó DSc, igazgatóhelyettes MTA MgKI
- Tuba Zoltán DSc egyetemi tanár SzIE
- Hufnagel Levente PhD tudományos főmunkatárs
MTA-BCE Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz Kutatócsoport
- Bukovics István PhD, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
- Csete László KLÍMA-21 Programiroda
A délutáni program keretében Láng István akadémikus úr tartott bevezetőt, majd Németh Tamás akadémikus, az MTA főtitkára köszöntötte a résztvevőket. Itt a kulcs előadást
Elképzelések a „Klímaváltozás és Biztonság” című új kutatási és technológiai program kialakítására és végrehajtására címmel Harnos Zsolt akadémikus úr tartotta.
Kiegészítő véleményeket, javaslatokat mondtak
- Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter
- Katona Kálmán az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága elnöke
- Németh Imre vezérigazgató, Regionális Fejlesztési Holding
- Bozó László elnök, akadémikus, Országos Meteorológiai Szolgálat
- Szabó János rektor, Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem
- Somlyódy László akadémikus, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
- Szaló Péter szakállamtitkár, Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
- Gordos Péter szakállamtitkár távollétében  a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumszakfőosztályi képviselője beszélt.
További ad-hoc hozzászólásokra is volt mód. Ennek keretében a rendelkezésre álló                       3-3 percben hozzájárulásukat fejezték ki többek között a MÁFI igazgatója, a Nyugat-magyarországi Egyetem tudományos rektorhelyeztese és a Levegó Munkacsoport egyik vezetője, de véleményt nyilvánított a Parlagfű civil szervezet képviselője is.
A zárszót dr. Láng István akadémikus tartotta.
A rendezvény résztvevői a helyszínen megkapták a „Klímaváltozásról mindenkinek” című új könyvet is, melynek szerzői között szerepelnek a Budapesti Corvinus Egyetem Matematika és Informatika Tanszékének professzora Harnos Zsolt akadémikus úr és dr. Gaál Márta docens, aki a Tanszék HUNAGI felé kijelölt kéviselője. Dr. Gaál Márta maga is tartott előadást a rendezvényen. Bemutatott kutatási eredményeinek elérésében térinformatikai eszközöket is felhasznált.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése