2008-02-29

GEO és GEOSS volt a fő téma a GSDI konferencia mai napi programján

Az EU INSPIRE program szakmai vezetője az EUROGI és az AGILE elnökeivel. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2oo8
A GEO szekcióban Osamu Ochiai, a GEO genfi titkársága munkatársa, Alessandro Annoni,az Európai Bizottság INSPIRE szakmai irányítója, Ivan DeLoatch, az FGDC igazgatója és Robert Thomas, egy sikeres kanadai vállalkozás a Compusult képviselője adott elő. Az ülés szervezője Doug Nebert (FGDC, USGS), moderátora a HUNAGI képviselője volt. A technikai részletekről szóló második GEOSS szekcióban Doug Nebert és Bob Chen (CIESIN, Columbia Egyetem), valamint Liping Di, a George Mason Egyetemről adtak elő Ivan DeLoatch moderálásában.
Az előadásokat a HUNAGI képviselője megkapta a szerzőktől, hogy azok felhasználásával tarthassa meg előadását a március közepi GIS Open konferencián Székesfehérváron.
A csütörtöki napon megtartott konferencia banketten kiosztották a 'Téradat-infrastruktúra kutatása és elmélete' kötetet Harlan Onsrud professzor szerkesztésében. A könyv lektorálásában a HUNAGI főtitkára is közreműködött. A mai napon is egy sor hasznos egyeztetésre került sor, többek között Ed Parsonnal (Google) a HUNAGI blogok, Danny Vanderbrouckevel a magyar INSPIRE jelentés, Alessandro Annonival és az INSPIRE adatkör tárgykörben.

2008-02-28

Példaértékű a magyar földügyi szolgálat fejlődése

John Naustdal, a norvég térképészeti és kataszteri hatóság térképészeti részlege vezetője a Digitális Norvégia program fejlődéséről számolt be. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2oo8
A GSDI-1o konferencián helyi idő szerint a tegnapi napon hangzott el a magyar Földügyi szakigazgatás és intézmény-rendszere eredményeinek bemutatása is. A szekció elnöke Brig. Rajendra S Tanwar, az indiai földmérési és térképészeti szolgálat vezetője mintaértékűnek ítélte a magyarországi eredményeket. A szekcióülésen hangzott el a koreai földügyi információs rendszer bemutatása is, amely különösen a 3D kataszter irányába mutató eredményeivel tűnt ki. A szekcióülést végighallgatta a GSDI elnöke Jarmo Ratia is, aki maga a finn földmérés vezetője.

2008-02-26

Tematikus műhelyek a GSDI első napján

A Nyugat-Indiai Egyetem campusa St. Augustine-ban. Fotó:HUNAGI fotógyűjtemény, 2oo8
A GSDI-1o rendezvénysorozata 1o tematikus műhellyel ma megkezdődött. Délelőtt a szabványok helyzetéről tartott ismertetést Henry Tom, meghívva több regionális kezdeményezés szabványszakértőjét. Az ülésen részt vett az OGC elnöke, Fraser Taylor, a Világtérképezési program felügyelő bizottságának elnöke és Denny Vandenbrucke, aki az Európai Bizottság részére évek óta készít idősoros adatbázist az EU tagországok SDI fejlődéséről. Ismertetést tartottak még a dél-amerikai PC IDEA és az amerikai államok földrajzi és történelmi szervezete a PAIGH képviselői. A trendről várhatóan szó lesz a székesfehérvári GIS Open idei rendezvényén az egyik kitekintő HUNAGI előadásban. A Nyugat Magyarország Egyetem legújabb angolnyelvű prospektusából az itteni egyetem szakrészlege is kap majd.
A nyílt forráskódú szoftverek műhelyén az OpenGeo tulajdonságait mutatták be az Egyetem egyik kitünően felszerelt számítógépes oktatási kabinetjében az opengeo.org szakemberei.

2008-02-25

Sikeresen lezajlott a GSDI közgyűlése

Jarmo Ratia, a GSDI elnöke megnyitja a közgyűlést. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2oo8
A Közgyűlésen tisztség-viselőket és több vezetőségi tagot választottak, köztük Jeremy J.H. Shen taiwani belügy-miniszterhe-lyettest, az információs központ vezetőjét. A programban a műszaki munkacsoportok vezetői adtak számot az előrehaladásról, míg a CEOS WGISS és GEO/GEOSS összekötői jelentéséről a GSDI magyar igazgatótanácsi tagja számolt be. További HUNAGI vonatkozások: R.Siva Kumar az indiai téradat infrastruktúra program vezetője a Tudomány és Technológiai Minisztériumban a HUNAGI hírlevelet dícsérte, míg Yoshikazu Fukushima a japán Földügyi, Infrastruktúra és Közlekedési Minisztérium Földrajzi Intézetének részlegigazgatója a Nemzetközi Földév programban talált partnerre a HUNAGI-ban. Intézete most dolgozta ki a japán téradat infrastruktúrát, amelyről a GIM magazin februári száma adott hírt. A közgyűlésen jelen volt az OGC és az EuroGeographics igazgatója is. A GSDI-1o konferencia utolsó napján este a GSDI vezetőségi értekezletet tart, melyen már a megválasztott új elnök, Bas Kok (Hollandia) fog elnökölni. Kok úr, aki egyben a rotterdami GSDI-11 konferencia házigazdája is lesz, 1o évvel ezelőtt, már a GSDI-6 konferencia előtt is járt Magyarországon, amikor találkozott Havass Miklós akkori HUNAGI elnökkel.
J.J.H:Shen a taiwani földügyi adminisztráció felügyelő főtisztviselője. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2oo8

Holnap a Nyugat-Indiai Egyetemen megkezdi munkáját a GSDI konferencia. Szüneteiben is folyik majd a kapcsolaterősítés és szakmapolitikai egyeztetés például a GSDI, az Európai Bizottság és az UNSDI illetékesei között.

2008-02-22

Tér és idő a logisztikában. MLBKT-HUNAGI Ankét április 15-én Budapesten

Montparnasse pályaudvar Párizsban. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2008
Tematikus ankét: a tér és idő a logisztikában

Budapest, 2008. április 15

A mai napon harmadik megbeszélésre került sor az MLBKT és a HUNAGI képviselői, ezúttal Déri András alelnök, Kőhegyi Anita főtitkár, Nagy Edina programkoordinátor valamint a HUNAGI főtitkára között. A találkozó célja az első közös térinformatika a logisztikában témakörű rendezvény előkészítése volt. A határidőig beérkezett hozzájárulások elfogadásával gyakorlatilag kialakult a rendezvény programja és több ajánlatból kiválasztásra került az esemény helyszíne is. Minderről az MLBKT és a HUNAGI két héten belül értesítik tagságaikat. Megállapodás alapján a rendezvényszervezést az MLBKT titkársága végzi.

2008-02-21

Nagykanizsa Térinformatikai Konferencia előzetes program

VII. Nagykanizsai Térinformatikai Konferencia
.


Program (tervezet)
10.00
Megnyitó
Marton István
Nagykanizsa MJV polgármestere
10.10
Dr Szabó Szilárd
Főszerkesztő
Térinformatika újság
10.30
Geo+Marketing=?
Dr. Pődör Andrea
Nyugat-Magyarországi Egyetem
Geoinformatikai Kar
10.50
A geomarketing az üzleti életben
Asztalos Levente CID Cég-Info Direkt Marketing Kft.
11.05 Szünet
11.30
Mappoint alkalmazása a földrajz BsC képzésben
Grujber Zoltán
Nyugat-Magyarországi Egyetem
SAVARIA Egyetemi Központ
11.50
Regiograph – A sokoldalú Geomarketing eszköz
graphIT Kft
Rab András
12.10
Geocaching verseny eredményhirdetése
12.30 Szünet
12.50
Üzleti térinformatika – a vállalati informatikai környezet és döntési folyamatok új kötelező eleme
Kovács Kolos
InterMap Kft.
13.10
A Digiterra Explorer 5.0 újdonságai
Digiterra Kft.
Hóber Balázs
13.30
MobilMapper 6- A mindentudó GIS-GPS
Érsek Ákos
Guards Rt

MAGISZ: tisztújító közgyülés partnerszervezetünknél

Harnos akadémikus ismerteti a jelölő bizottság javaslatát. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2008

Partnerszervezetünk, a Magyar Agrárinformatikai Szövetség a mai napon tisztújító közgyűlést tartott, melynek megkezdése előtt dr Szenteleki Károly kutató (Corvinus Egyetem) a klimaváltozás hatásvizsgálatairól tartott - a térinformatika alkalmazását is megemlítő előadást.
A közgyűlésen dr.Herdon Miklós elnök, a Debreceni Egyetem tanszékvezetője számolt be az elmúlt három év távlatában elért eredményekről (grid, IIER, Távérzékelés/térinformatika műhelyek és látogatások, AMI@netfood projektértekezletek, két nemzetközi Nyári Egyetem korszerű témakörökkel: e-learning, élelmiszer nyomonkövethetőség és internet alapú technológiák), majd kitért a 2008. esztendő szakmai terveire pl. Biometriai és biomatematikai Konferencia (július 1-2), Informatika a felsőoktatásban (aug 27-29). Ezt követte a tisztújítás, melyen az új tisztségviselőket a jelőlő bizottság ajánlása szerint szinte egyhangulag választották meg .
A régi/új MAGISZ elnök dr. Herdon Miklós (Debreceni Egyetem). Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2008
Immár a harmadik ciklusban lett elnök dr. Herdon Miklós, Alelnökök lettek dr Kaproncai István (AKI) és dr. Szenteleki Károly. Titkárnak dr.Szilágyi Róbertet választották meg és az elnökség tagjai között vannak továbbra is Prof.Dr. Harnos Zsolt akadémikus úr (Corvinus Egyetem) és dr. Laczka Éva (KSH). Frissült a Felügyelő valamint az Etikai Bizottság összetétele is. A Közgyűlésen több HUNAGI tagszervezet is jelen volt (Corvinus Egyetem, Debreceni Egyetem, Szent István Egyetem, FÖMI, AKI) és a találkozó alkalmas volt a régi/új elnökkel több tervezett HUNAGI eseményen (logisztikai ankét, Nemzetközi Földév és a térinformatika ankét) a MAGISZ aktív közreműködésének kezdeményezésére.

2008-02-20

Dr. Alabér László lett a HUNAGI új pénztárnoka

Dr. Berencei Rezső úr a HUNAGI megalakulása, 1994 óta látta el nagy gondossággal és szakmai elkötelezettséggel a Magyar Térinformatikai Társaság pénztárnoki feladatait. Egészségi állapotára tekintettel mondott le betöltött tisztéről melyben munkáját mindvégig nagy megbecsülés övezte. Berencei úrnak magas színvonalú munkájáért az egész HUNAGI közösség nevében tartozunk köszönettel. Tevékenységével nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a HUNAGI szerény erőforrásai ellenére mára 100 tagszervezetet és közel félszáz diáktagot magához vonzó ernyőszervezetként közhasznú társasággá vált. Berencei Rezsőnek mielőbbi gyógyulást kívánunk. Tanácsaira, véleményére továbbra is mindenkor örömmel számítunk.
A mai napon történt átadás-átvétellel a jövőben dr. Alabér László ny. mk alezredes, a HM Térképészeti Kht szaktanácsadója tölti be a HUNAGI pénztárnoki tisztét. Alabér úr megbízásáról a HUNAGI február 8-i elnökségi ülése határozott és megbízólevelét a mai napon vette át.

Megalakult a GEO biológiai sokféleség világméretű monitoring hálózata

A GEO biológiai sokféleség világméretű monitoring hálózata (BON) alakuló ülését Berlinben tartja 2008 április 8-10 között.
A hálózatot jelenleg a DIVERSITAS (http://www.diversitas-international.org/ ) és a NASA (http://www.nasa.gov/) vezeti. A GEO program biológiai sokféleségre összpontosító szegmensében a jelenlegi helyzet és a változások irányának nyomonkövetése céljából végeznek adatgyűjtést, adatkezelést, adatmegosztást és információelemzést. A hálózathoz minden GEO tag, így Magyarország is csatlakozhat. Az első találkozó tisztán szakmai és munkaülés jellegű lesz, ahova nagy tapasztalattal rendelkező szakértőket várnak. Részvételi szándékkal mielőbbi jelentkezéseket várnak. Érdeklődni a secretariat@diversitas.international.org címen lehet.
Forrás: GSDI szervezeten keresztül. A GSDI szervezet számára a GEO -ról a jelentést a HUNAGI készíti a február 23-i vezetőségi ülésre. A GEO és térinformatikai vonatkozásairól a GIS Open konferenciára van bejelentett HUNAGI előadás-hozzájárulás.

HUNAGI hozzájárulást fogadott el az ENSZ téradat infrastruktúra projekt kapacitásfejlesztési dokumentum szerkesztője

Steeve Ebener projektmenedzser (ENSZ Egészségügyi Világszervezet) elfogadta és már be is építette az ENSZ téradat infrastruktúra projekt oktatási szegmense dokumentumába a HUNAGI részéről a mai határidőre adott hozzájárulást, amely a következő volt:
"...Congratulation for the comprehensive Deliverable Proposal on the UNSDI Capacity Building Component. Please be advised, HUCO circulated this 5th version of the discussion document among the HUCO Steering Committee members for quick feedback, suggestion or comments earlier today but so far no reply was received. Some key partners are just in Valencia this week having limited availability to response. By the way HUCO asked the stakeholders' approval to organise a special meeting inviting about 30+ educational institutions as members of HUNAGI to discuss this UNSDI Deliverable Proposal in depth from the direct involvement and implementation point of view.
My personal suggestions for your consideration can be summarized as follow:
I propose to add one more point to the chapter 3. "In countries, the activities proposed in this deliverable are aiming at" continued on page 2 :
Raising awareness of UNSDI with public servants, decision makers in order to enable better governance on local, regional and country level, providing synergy with e-government programmes and governmental actions towards sustainable development
(N.B. Reasoning: it is obvious, the capacity building has an aim to influence the way of thinking in the administrations too. "Think spatially" as the slogan of the GSDI Association says.)
In the chapter 7 (page 3) I would recommend to add also the NGOs as potential partner
Consequently in the chapter 8. continued on page 4 the subchapter 8.7 should target a linkage and partnership with the NGOs
(Reasoning: NGOs - interdisciplinary or discipline oriented - are flexible, neutral, and mostly voluntarily committed partners, playing facilitator role)..."
A HUNAGI/HUCO javaslatot elsőként támogatta Jelle U. Hielkema FAO szakértő, majd ezt követte a projektvezető visszaigazolása.
A HUNAGI a dokumentumról és hazai vonatkozásairól oktatóhelyi tagszervezeteinek bevonásával szakmai vitát kezdeményez. Az ülés házigazdaságát Dr. Selinger Sándor HUNAGI elnökségi tag (Gábor Dénes Főiskola) vállalta. Az időpont egyeztetésére a közeli hetekben kerül sor.

2008-02-18

Földév dal - The Geo Song: "Mother Earth"

Video with Sound: HUNAGI AudioVisuals resource, 2008
Digitally recorded on 13th February at the UNESCO HQ
Singers: winners of the national IYPE contests for students

MTA honlapon a Földév nyitóértekezletről készült MNB jelentés és a Párizsi Nyilatkozat szövege


A magyar résztvevők egy csoportja (balról jobbra): dr.Szabó Szilárd (Térinformatika-online főszerkesztője), dr. Brezsnyánszky Károly (Földév MNB elnöke, MÁFI), dr. Kordos László (MÁFI igazgató) és dr. Szarka Lászó (Földév MNB titkára, MTA GGKI). Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2008


Szarka László úr, a FÖLDÉV MNB titkára közlése nyomán tájékoztatjuk a hírnaplónk olvasóit, hogy az MTA honlapján az imént megjelent a Föld Bolygó Nemzetközi Évének nyitórendezvényéről készített beszámoló, és maga a Nyilatkozat is.
Az elérhetőség:
http://www.mta.hu/index.php?id=634&no_cache=1&backPid=645&swords=f%F6ld%E9v&tt_news=7845&cHash=dda3dfd843
Az eredményes pályázatával kijutott magyar diáklány Kármán Krisztina (ELTE) a Földév kórus tagjaként is fellépett. A dal főpróbája valódi performance volt, a róla készült elsőfilmes amatőr video a következő naplóbejegyzésben nézhető meg.

EUROGI szakmapolitikai állásfoglalások

Az EUROGI római vezetőségi ülésén EUROGI Policy Papers néven sorozat indításáról határoztak. Ennek első dokumentuma a téradat infrastruktúra és az e-kormányzás szinergikus kapcsolatával foglalkozik. Az egyoldalas állásfoglalás várhatóan bekerül tagszervezeti képviselőnk, Prof. Dr. Tózsa István a tankönyvént és önkormányzati segédletként is használható megjelenő új kiadványába, melyet a tavaly novemberi HUNAGI Fórumon mutatott be a szerző az EKMK oktatókabinetjében.
Az EUROGI sorozat INSPIRE irányelvvel foglalkozó második eleme munkaközi állapotban van de a HUNAGI-n keresztül észrevételezésre már hozzáférhető.
A sorozat egyik további tagját a térinformatika és logisztika kapcsolatának szenteli és az EUROGI elnökhelyettese az elnökség magyar tagját kérte fel a tervezet első változatának elkészítésére. A munkában tagszervezeteink közreműködhetnek a HUNAGI keretein belül. Határidő az EUROGI brüsszeli közgyűlése lesz.
Az aktív és passzív rádiófrekvenciás tárgyazonosítók RFID és egyéb csomagcimkés azonosítási technológiák forradalmi lehetőséget jelentenek a költséghatékony készletgazdálkodás, árú és flottamenedzsment, a szállítás és kereskedelem, közlekedés-ellenőrzés számára egyaránt az üzemcsarnoki méretektől egészen a globális szintig, de szerepük lesz a közegészségügyben is.

GSDI-10 Magyar előadás a földügyi szekcióban

A szekció előadói indiai, magyar, koreai és kenyai példákat mutatnak be. Forrás: GSDI honlapja
www.gsdi.org

TS 12 SDI and Land Administration Initiatives
Moderator: Siva Kumar (India)
TS 12.1 - E-Governance Solutions: How SDI Forms a Foundation Mukund Rao (India)[
abstract] [paper] [slides]
TS 12.2 - SDI Supported Land Administration and Management: The Single Agency Model of Hungary Gabor Remetey-Fulopp (Hungary)[
abstract] [paper] [slides]
Az előadó társszerzői: dr.Mihály Szabolcs (FÖMI), dr.Márkus Béla (NyME Geoinfo), Osskó András (Fővárosi Földhivatal) és Zalaba Piroska (FVM FTF)
TS 12.3 - The Current Status and Development Direction of Korea Land Information System (KLIS) Hyung Bok Kim, Dong Soo Ha, Hyung Tae Kim (Republic of Korea)[
abstract] [paper] [slides]
TS 12.4 - Mainstreaming Spatial Data Infrastructures in Land Management and Administration David Siriba, Hussein Farah (Kenya)[
abstract] [paper] [slides]

Kétoldalas HUNAGI ismertető angol nyelven

Letölthető és kiakasztható kompakt HUNAGI leírás a tagság jegyzékével

2008-02-17

Predict & Prevent: Google kezdeményezés a fejlődő világ érdekében



Előrelátás és megelőzés

Egészség és térinformatika

A Google öt kiemelt kezdeményezésének egyike a betegségek felismerése és az arra adott válasz hagyományos rendszerének minőségjavítását célozza elsősorban a fejlődő világ érdekében. Mindezt a korai riasztás gyors és hatékony rendszerének bevezetésével érné el a kiderítés és érvényesítés eljárásainak tökéletesítésével, a kutatás, a technológia és képességek egyidejű fejlesztésével. Ezzel kapcsolatban Prof. Dr. Michael Gould, AGILE elnök, az UNSDI spanyol koordinációs iroda vezetője, a jövő heti valenciai FIG műhely egyik vezérelőadója és a GSDI-10 konferencia egyik fontos szereplője osztotta meg velünk a következő hírt:
"Called Predict and Prevent, this is one of only 5 priority initiatives for the coming years, it includes the goal (see page 2):
“Predict and Prevent aims to strengthen traditional disease surveillance and response, but we also
hope to foster thinking about what we can do to predict threats before they occur and focus on
prevention. In partnership with others, we will enable a rapid and effective response to emerging threats
by improving detection and validation, and establishing better systems for early warning. At the same
time the initiative will build the science, technology, and capacity in the developing world to map regions
vulnerable to future outbreaks.” "
A dokumentum itt található:
http://www.google.org/Predict_Prevent_Brief.pdf Ennek a kezdeményezésnek is van egy közös üzenete azzal, amit az USGS igazgatója hangoztatott a múlt héten az UNESCO-ban: az adatintegráció szerepének stratégiai jelentősége, melyhez a téradat infrastruktúra és szolgáltatásai adnak szabványos keretet.
Gould professzor a castelloni Jaume I Egyetem Információs rendszerek tanszékének és az interaktív megjelenítési központ vezetője .
http://www.cevi.uji.es/

2008-02-15

EUROGI horvátországi tagszervezettel bővült


A horvát GEOFOTO LLC céget az EUROGI elektronikus szavazással a minap tagjai közé választotta. A GEOFOTO LLC képviseletét Mladen Rapaic úr látja el.

VII. Nagykanizsai Térinformatikai Konferencia

Tagszervezeti összekötőnk, Faragó Zsolt főszervező kolléga mai közlése szerint bővebb hír az előadások jegyzékével február 18-án várható! A szervezők megkeresésére HUNAGI azt javasolta, hogy az INSPIRE irányelv hazai jogszabály adaptációja és a megvalósítás forgatókönyve és feltételei témakörben legyen felkért előadó az elsőhelyi felelősök köréből.

2008-02-14

Marc L. Imhoff nagyszerű előadása a PAT modelről

Marc L. Imhoff előadását tartja az IYPE rendezvény keretében. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2oo8 Forgatókönyvek és várható kimenetelek
A népesedés, a szokások és az innovatív új megoldások befolyása a Föld eltartóképességére

A Népesedés-Fogyasztás-Technológiák hármas lehetséges fejlődési forgatókönyveinek hatását mutatta be globális szinten Marc Imhoff, a NASA Goddard Űrrepülési Központ kutatója, aki a Terra projektben dolgozik de korábban az ISPRS magyar vezetésű VII. Bizottsága egyik munkacsoportjának társelnöke is volt 1996-2000 között. A remek előadás alapját a Science folyóiratban megjelent cikke szolgáltatta. Az előadás üzenete az volt, hogy bár a helyzet igen komoly, a bénult tétlenség illetve az értetlenség eredményezi a legrosszabb kimenetelt. A technológiák adta lehetőséggel élve viszont figyelemreméltó (a modell szerint közel 25%-os) relatív javulás érhető el. Mindez összecsengett a zárónap politikai és ipari tekintélyeinek mondanivalójával, miszerint a fogadókészség erősítés létkérdés és a tudósok oktatása kiképzése a leghatékonyabb beruházás ami megtehető. A vetítettképes előadást a NASA GSFC professzionális vizuális technikával támogatta, amely letölthető a http://visual.gsfc.nasa.gov weboldalról. Az előadást követő vitában magyar oldalról elhangzott kérdésre, miszerint milyen indikátorokat alkalmaztak a modellben különösen a technológiák esetében, illetve foglalkoztak-e a politikai döntéshozatal hatékonyságának befolyásoló szerepével, az előadó úgy válaszolt, hogy az modell fejlesztése a jelenlegi egyszerűből az összetettebb irányába mutat. Bejelentésre került a hallgatóság soraiból egy felhívás, amely az 12. Nemzetközi Űregyetem éves szimpóziumról szólt, mely a globális kihívásokban az űrmegoldások lehetőségeit tárgyalja a jövő héten Strasbourgban.Bővebbet: www.isunet.edu
HUNAGI szakmai képek hamarosan a
http://picasaweb.google.com/hunagi.hu oldalon találhatók.

A Párizsi Nyilatkozat hivatalos változata

Az USGS igazgatója a stratégiai főirányok között hangsúlyozta az adatintegráció jelentőségét. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2oo8
A zárónapon kiosztották a Földév hivatalos Párizsi Nyilatkozatát. Ez a végleges tervezethez képest annyiban tér el, hogy tömörebb megfogalmazást használ, de a térinformatikai közösséget különösen érintő mondat benne maradt a következő képpen:
"b) Producing global, digital and publicly available information on System Earth such as "OneGeology" and "UN Spatial Data Infrastructure" (UNSDI) projects;"
Ez utóbbi a magyar Földév Nemzeti Bizottság által kiküldött HUNAGI javaslat elfogadását jelenti. Szerencsére a végső tervezetben váratlanul felbukkant és könnyen félreértelmezhető "freely available" kifejezést már nem alkalmazták a legvégső hivatalos szövegben.
A zárónap csúcspontját a Total energiaipari cég elnökének, a USGS igazgatójának, és a kínai földügyi és erőforrásügyi miniszternek az előadásai jelentették.
A HUNAGI képek hamarosan a http://picasaweb.google.com/hunagi.hu weboldalon találhatóak.

Választókerületi rendszer fejlesztési eredmény bemutatója

Mai postánkból. Speiser Ferenc Péter tagszervezeti összekötőnk (Pannon Egyetem Automatizálási Tanszék) adott hírt egy közérdekű egyetemközi fejlesztési eredményről és annak bemutatójáról az alábbiakban.
"Kedves Gábor!
A figyelmét szeretném felhívni egy a napokban bemutatott térinformatikai fejlesztésre. Azt hiszem, hogy ment ki az Ön nevére is meghívó, de nem tudom, hogy ez célba ért-e, ezért e-mailben is jelzek. A rendszert kipróbálhatja az alábbi címen
http://eovk.mokk.bme.hu . Bízom benne, hogy érdekesnek találja és talán a HUNAGI tagsága is tudomást szerezhet a munkáról. A megjelent kiadványt a http://eovk.mokk.bme.hu/van_megold_eovk.pdf címen lehet elérni. A bemutató rövid tartalma:
Választókerületi rendszer új határvonalainak kialakítását támogató rendszer és az azt ismertető kötet
Az Alkotmánybíróság 22/2005. számú határozatában kötelezte az Országgyűlést, hogy 2007. június 30-áig arányosabb választókerületi rendszert alakítson ki, ám ez mindmáig nem készült el, tehát a Magyar Országgyűlés mulasztásban van. A Műegyetem és a Pannon Egyetem kutatói olyan számítógépes szimulációs rendszert fejlesztettek, amellyel támogatni lehet az egyéni választókerületek határvonalainak újrarajzolását és így kialakítható az Alkotmánybíróság által is előírt arányosabb választókerületi rendszer. A bemutatón ezt a rendszert mutatjuk be, amely egyébként az interneten keresztül is szabadon hozzáférhető.
A rendszer segítségével sokféle változat képezhető és ezek térképen is megjeleníttethetők. A döntés természetesen elkerülhetetlenül politikai jellegű, de az is bemutatható, hogy kialakítható olyan választókerületi rendszer, amely számos jogos és észszerű elvárásnak tesz eleget. Rendszerünkkel szeretnénk elősegíteni, hogy belátható időn belül az Alkotmánybíróság ítéletének megfelelő és a választópolgárok döntő többségének megelégedésére szolgáló egyéni választókerületi beosztás alakulhasson ki.
Tisztelettel,
Speiser Ferenc Péter
Pannon University, Hungary
Department of Automation"

2008-02-12

A Földév Konferencia résztvevői számára fogadást adott Párizs polgármestere

Párizs legnagyobb díszterme adott otthont a Nemzetközi Földév fogadásának. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2oo8
A fogadásra a párizsi városháza dísztermében került sor és jó alkalmat biztosított a kötetlen beszélgetésekre többek között Szarka Lászlóval, a GGKI kutatójával, a Magyar Nemzeti Földév Bizottság titkárával, továbbá Ian Downmannel, az ISPRS elnökével, aki mind az ISDE, mind a GSDI konferenciáin aktív résztvevő, de a jövő heti valenciai FIG rendezvényen is ott lesz. A fogadást adó polgármester távollétében képviselőjének üdvözlő szavaiból a résztvevők megtudhatták, hogy a mennyezeti freskók megfesésére Monet is adott be pályázatot, de azt a maradi urak nem fogadták el...

A Földév Konferencia Felhívása tartalmazza a HUNAGI javaslatát!

A nyitónap moderátora felvezeti a Párizsi Deklaráció végleges szövegtervezetét. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2oo8
A HUNAGI javaslata volt a Felhívásban megjeleníteni a téradat-infrastruktúrát. A javaslatot az EuroGeo-Surveys is támogatta. Bővebbet hamarosan.

2008-02-11

Látogatás az EUROGI egyik alapítójánál


Francois Salgé, a CNIG kormányközi térinformatikiai bizottság tagja, az EUROGI és az AFIGEO vezetőségi tagja fogadta a HUNAGI főtitkárát az újonnan szervezett Ökológiai, Fenntartható Fejlődési valamint Város és Területfejlesztési Minisztériumban, amelynek a La Defense karakteres irodaháza a Grand Archad otthont. A megbeszélésen szóba került a Nemzetközi Földév holnapi nyitóeseménye, a francia INSPIRE bizottság és a HUNAGI partnerszervezetének az AFIGEO-nak, valamint a kormányközi térinformatikai bizottság (CNIG) kapcsolata, szerepe és feladatmegosztása.
Hasznos weboldalak, ahol a francia események nyomon követhetőek:
www.cnig.gouv.fr
inspire.brgm.fr

2008-02-07

GSDI-10 Konferencia - az eddigi legnagyobb szabású?


Bár a mai GSDI telekonferencián a HUNAGI részvétele a restoni telefon behívás elmaradása miatt meghiúsult, a napirendi pontok és a konferencia előzetes programja ismeretében úgy tűnik, hogy minden idők legnagyobb szabású téradat infrastruktúra konferenciájának megrendezésére kerül sor.
Az egyetlen magyar előadásanyag az FVM FTF, a FÖMI, a Budapesti Földhivatal és a Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara szakértőinek közreműködésével készült és az egyik földügyi szekcióban kerül ismertetésre. Kialakult a GEO/GEOSS szekció (TS-29) felépítése is, ahol a genfi GEO Titkárság japán szakértője, az FGDC igazgatója, a DG JRC Téradat-infrastruktúra egység vezetője valamint a kanadai magánszféra egy neves képviselője tart előadást a GEO távlatairól, a GEOSS-nak a téradat-infrastruktúra szempontjából hasznos új elemeiről. A JRC-s előadás az Európai Bizottság perspektívájából szemlélteti, hogyan lehet a GEO és SDI célkitűzéseknek együttesen megfelelni. A szekciót az USGS szakértője szervezte, moderátor a HUNAGI képviselője lesz. Egy további (TS-31) szekció is a földmegfigyelési rendszerek rendszerével (GEOSS) foglalkozik majd melyet Doug Nebert egy világméretű téradat infrastruktúraként mutat be, külön figyelmet szentelve a GEOSS nyilvántartásnak, amely az Internet alapú térinformatikai erőforrások megosztásának eszköze. Beszámolnak egy
segédlet fejlesztéséről is, amely a GEOSS adatmegosztás elve szerinti megvalósítást segítené elő.

2008-02-05

Meghívás a CORP 2008 Konferencia programbizottságába


A mai napon érkezett felkérés visszaigazolásával a HUNAGI főtitkára is szerepet kap a régiós jelentőségű nagy hagyományokkal rendelkező osztrák tematikus konferencia lebonyolításában.
Részletek itt: http://www.corp.at/

2008-02-04

HUNAGI hozzájárulás az EUROGI vezetőségi ülés munkájához

A La Sapienza Egyetemen tartott munkaülés egy pillanata.
Kép: HUNAGI fotógyűjtemény.
A február 1-2 között lezajlott EUROGI vezetőségi ülésen a német DDGI képviselője kivételével a vezetőség minden tagja részt vett. A következő napokban e helyen felsorolásra kerülnek azok a nem szervezeti belső ügyekkel kapcsolatos tárgyalt témák, melyek számot tarthatnak a hazai térinformatikai közösség érdeklődésére is. Ezek legfontosabbikát a HUNAGI elnöksége február 8-i rendkívüli ülésén tekinti át. Elsőként a HUNAGI prezentáció tölthető le, amely illeszkedik a kétnapos ülés számos napirendi pontjához:
http://www.fomi.hu/hunagi/pdf/2004/ExComHUNAGIv2pdf.pdf

Térinformatika a logisztikában MLBKT-HUNAGI Ankét, Budapest, 2008. április 15.

Térinformációk és téradat infrastuktúra a logisztikában már az MLBKT novemberi, Balatonalmádiban megrendezésre került kongresszusán is külön szekciót és feltűnő látogatottságot kapott. A szekcióról hírnaplónk mellett az MLBKT "Logisztikai Híradó" c. szaklapjának decemberi száma is részletesen beszámolt.
A szekció sikerére alapozva
Ma reggel Déri András MLBKT alelnöke és Barkóczi Zsolt HUNAGI elnöke egyeztetésével kitűzésre került a "Térinformatika a logisztikában" témakörű közös rendezvény időpontja, 2008. április 15.
Az ankét céljának leírása, előzetes programja és a részvétellel kapcsolatos információk hamarosan hírnaplónkban és közeli hírleveleink egyikében megjelennek.

Elektronikus kulturális atlasz kezdeményezés (ECAI) éves jelentése

Tekintve, hogy a HUNAGI-ban alkakult egy lelkes feladatcsoport a History GIS témakörében, a honi történeletudományi megközelítésben a térinformatika adta lehetőségek elősegítésére, hasznos lehet, ha az elektronikus kultúrális atlasz kezdeményezés sok országot összefogó szervezetének 2007.évi eredményeit e helyen a honi térinformatikai közösség számára hozzáférhetővé tesszük. A HUNAGI, a Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara, valamint az ELTE Térképtudomámnyi és Geoinformatikai Tanszéke már egy éve tagja az ECA kezdeményezésnek. A feladatcsoportot az MTA Történettudományi Intézetének munkatársa vezeti, aki az elmúlt évben végzett az UNIGIS posztgraduális térinformatikai szakmérnökeként. 2009-ben kerül vissza Európába a szakmai szerveződés konferenciája amikor is reményeink szerint egy addigra meginduló projektről a hazai kutatók is beszámolhatnak.
A hétvégén érkezett jelentés az alábbi:
"ECAI Director’s Report January 2008

The 21st Conference of ECAI and the Tenth Anniversary of the founding of the organization were held in conjunction with PNC at Berkeley in October. There were 182 registered delegates for the three day event. I want to thank Peter Zhou and Deborah Rudolph of the C.V. Starr East Asian Library for their great help in organizing our meeting in coordination with the opening of the new building for the library.
The ECAI project focused on the Batanes Islands between Taiwan and the Philippines was awarded $30,800 by the UC Berkeley Shung Ye Museum of Formosan Aborigines Endowment Fund for continued research and construction of the atlas within the larger Austronesian work being conducted by Co-Director Michael Buckland, Professor David Blundell, and Jeanette Zerneke.
We are in a period of expansion for the ECAI community and a number of training workshops have been planned to help bring new projects into operation. In August, Howie Lan from Berkeley and Damian Evans from U of Sydney worked with 30 students at the Vietnam Buddhist University in Ho Chi Minh who are constructing an Atlas of Vietnam Buddhism. In December, Damian Evans did a similar training at the Yang Heng Graduate School of Buddhism in Taipei for 18 students who are creating two atlases related to Buddhism in Taiwan. February will find Howie doing a workshop at Fagu University in Taiwan. We are also arranging for such training at the United Nations Vesak Day Celebration in Hanoi in May followed by a special workshop with the Ecole francaise d’extreme oriente staff in Siem Reap, Cambodia, and a first ever ECAI working session in India.
Both the Director and Co-Director have been traveling to various meetings around the world giving lectures. The Director gave keynote addresses at the Chicago Colloquium for Computer and Humanities, the conference in Seoul, Korea jointly sponsored by the Tripitaka Koreana Institute and Nanzen Temple of Kyoto celebrating the joint efforts to digitize images of the Nanzenji Archive, and Computing and Humanities Conference at Vietnam Buddhist University, Ho Chi Minh.
We look forward to seeing members at the 22nd ECAI Conference, the Fourth Congress of Cultural Atlases being held April 21-25, 2008, on the campus of Curtin University of Technology, Perth, Australia. The Fall 2008 meeting will be held jointly with the Pacific Neighborhood Consortium and the Japanese Geo-Informatics Projects in Hanoi in December. Spring of 2009 will find us in Williamsburg, Virginia meeting jointly with the Computer Applications in Archaeology group.
Events Place and Time Mapping for Information in Religious Studies - Workshop2/19/2008 Location: Fagu University, Taiwan Description: Howie Lan, UC Berkeley, instructs participants in this one day workshop featured as part of the EBTI after 15 and CBETA at 10 Years: Joint International Conference on Digital Buddhist Studies, February 15-17 with post-conference workshop Feburary 19-20, 2008, Taipei, Taiwan. See more on this event: http://www.ddbc.edu.tw/eng/conferences/program.html
Association for Asian Studies4/3/2008-4/6/2008 Location: Atlanta, GeorgiaDescription: ECAI will hold a panel discussion at the 2008 meeting.
ECAI Congress of Cultural Atlases IV4/21/2008-4/25/2008 Location: Curtin Technical University, Perth, Australia
United Nations Vesak Day Celebration5/13/2008-5/17/2008 Location: Hanoi, VietnamDescription: ECAI will hold a workshop at the UN Day of Vesak and the Vietnam Buddhist Sangha.ECAI Congress of Cultural Atlases V3/22/2009-3/26/2009 Location: Williamsburg, Virginia, USA Funding Announcements Text Analysis and Pattern Detection: 3-D and Virtual Reality Environments The National Science Foundation has awarded $99,000 grant for a one yearresearch project that focuses on searching for patterns in the Korean Buddhist canon. This project is part of the ECAI approach that deals with the context of where, when, and who. All of the canonic data is to be searched for these three elements in a surrogate form of colored dots. We will give demonstration of the work at meetings in Taiwan, Vietnam, and Perth. Context and relationships: Ireland and Irish StudiesECAI has received a grant of $349,996, one of three awards from the new “Advancing Knowledge” program administered by the National Endowment for the Humanities and jointly funded by the Endowment and the Institute of Museum and Library Services. The award funds a project entitled “Context and relationships: Ireland and Irish Studies,” which builds directly on our earlier IMLS-funded project “Support for the Learner: What, Where, When and Who.” The new project is a collaboration between ECAI, the Celtic Studies Program, the Emma Goldman Papers Project (at Berkeley) and the Queen’s University, Belfast. At Belfast, the Centre for Data Digitisation and Analysis and the University Library have been funded by the British government (JISC) to scan and digitize back-files of a hundred journals important for the study of Irish culture an history.ECAI will develop techniques to enable anyone reading these digitized articles to find explanations of persons, places, institutions, events and other topics mentioned in the text. More at http://ecai.org/neh2007/ Orchid Island (Lan-yu) and the Batanes: A Cultural AtlasOver the years the ECAI Austronesia team, led by Dr David Blundell, has benefited from as series of grants to David Bundell and ECAI Co-Director Michael Buckland from the University of California Berkeley Shung Ye Museum of Formosan Aborigines Endowment Fund. The largest and most recent of these grants ($30,800) is to complete a cultural atlas designed by Jeanette Zerneke of the indigenous cultures and ancient migrations of the inhabitants of the islands in the Bashi channel between Taiwan and the Philippines." További részletek: http://ecai.org/batanesatlas/