2008-10-31

HUNAGI -ról a Logisztikai Híradó legfrissebb számában

Megújult az MTA Logisztikai Tudományos Bizottsága. Újraválasztották az előző ciklusban működő vezetőséget, melynek elnöke Chikán Attila egyetemi tanár, akadémiai doktor maradt. Az MTA Ix. Osztály Logisztikai Tudományos Bizottság állandó tagjai között vannak Déri András és Kőhegyi Anita is, akikkel a HUNAGI jövő áprilisban tervezi megrendezni a 2. MLBKT-HUNAGI "Tér és idő a logisztikában" c. konferenciát. Három oldalas portrét adott közre Schopp Attila tollából a Logisztikai Híradó 2008/5 száma a HUNAGI egyik tisztségviselőjéről. A lapot rendszeresen szemlézi Magyarország legnagyobb médiafigyelője az "Observer" . A szaklap kereskedelmi forgalomban nem kapható, tulajdonosa a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) partneri együttműködés keretében küldi a HUNAGI számára is. Az MLBKT kongresszusára novemberben kerül sor Siófokon. Részletek: www.mlbkt.hu
A logisztikai és térinformatikai ernyőszervezetek (MLBKT, HUNAGI) együttműködésének más területei is vannak: várhatóan november elején kerül első egyeztetésre az az elképzelés, amely - az MLBKT alelnöke javaslatára -elősegítheti a térinformatika erőteljesebb alkalmazását a logisztikai feladatok megoldásában.

2008-10-27

HUNAGI GMES-Kopernikus összefoglaló a KvVM számára


A KvVM felkérésére rövid összefoglaló készült a KvVM számára a GMES-Kopernikus európai programról. Az anyag várhatóan a HUNAGI tagszervezetei részére is hozzáférhető lesz.

2008-10-22

Hírek a LeicaGeosystems Magyarország cégről

Ma érkezett a levél Gombás László ügyvezető úrtól, melynek lényege:
"Örömmel értesítem a Geopro Kft. Leica Geosystems AG-be történı szervezeti integrálódása eredményeként született újabb fejlesztésekről és változásokról. Mint arról korábban már tájékoztattuk, 2007-ben a Geopro Kft. a Leica Geosystems AG. szervezetébe olvadt, és ezzel a Leica Geosystems -elsőként a műszerforgalmazók között- megkezdte közvetlen mőködését Magyarországon."
Bővebb részletekért az értékesítés szervezőtől érdeklődhetnek:
Kertész Katalin
Leica Geosystems Hungary Kft.
1102 Budapest, Kőrösi Csoma Sándor út 6/c
Telefon: +36 1 814 3420, Fax +36 1 814 3423
Mobil: +36 30 433-0691
Drótposta: katalin.kertesz@leica-geosystems.hu
http://www.geopro.hu
http://www.disto.com
http://www.leica-geosystems.com
A cég ugyan még nem tagja a HUNAGI-nak, de az első egyeztetésre Gombás ügyvezető úrral augusztus folyamán Franz Leberl professzor székesfehérvári előadását megelőzően már sor került.

2008-10-21

GSDI delegáció a GEO V. Plenáris Ülésén

Prof. Bas Kok mai telefonüzenetével megerősítette, hogy a Globális Téradat Infrastruktúra Szervezet háromfős delegációval jelentette be magát a GEO genfi titkárságán. A delegáció összetétele: Prof. Bas Kok elnök, Ivan DeLoatch, az Egyesült Államok Szövetségi Térinformatikai Bizottságának (FGDC) vezetője, Dr. Rober S Chen aNemzetközi Földtudományi Információs Hálózat Központja, a  CIESIN igazgatója (Columbia Egyetem), valamint a HUNAGI főtitkára. A GEO V. Plenáris ülését Bukarestben tartják 2008. novemberében.
Ahogy arról Ochiai Osamu GEO-GSDI összekötő révén értesültünk a GEO - CEOS WGISS értekezleten Boulderban, a GEO szervezetnek már 75 ország és az Európai Bizottság a tagja, emellett több mint félszáz nemzetközi szakmai szervezet, köztük az ISPRS, GSDI, IAG a társult tagja.

Magyarország a 67. csatlakozó ország volt, a képviselő Dunkel Zoltán, az OMSZ korábbi elnöke, a honi GEO nemzeti bizottság tagsága szerepét betöltő levelező tagok a KvVM, MÜI, FVM/FÖMI és HUNAGI tisztségviselői.
A IV. GEO Plenáris Ülésen és Miniszteri Találkozón Magyarországot Dunkel Zoltán képviselte, míg a GSDI részéről a HUNAGI főtitkára, Ivan Deloatch és Doug Nebert (mindketten USGS) voltak a delegáció tagjai.
A térinformatika oldaláról a GEO szakbizottságaiban (adat és architektúra, kutatás-fejlesztés, felhasználói felület, oktatás-képzés) rendre részt vesznek a GSDI vezetőség szakemberei: Alessandro Annoni, Doug Nebert és Ivan Deloatch. A soron következő GEO plenáris ülésre - melynek homlokterében áll majd az adathozzáférés és adatmegosztás kérdésköre is - hazánkból dr. Mihály Szabolcs, a FÖMI főigazgatója kezdeményezett szakmai hozzájárulást.

Intergraph EuroCarto SIG rendezvény Budapesten - tagszervezetünk, a Tekiré Kft a házigazda

A meghívásos rendezvényen a HUNAGI főtitkára a Tekiré Kft vendégeként vett részt.A szakmai előadásokra margitszigeti Danubius Gyógyszállóban került sor. Vince Smith az Intergraph GeoMedia termékmenedzsere Huntsvilleből érkezett, hogy bemutassa a 6.1.3-5 termékverziók sajátosságait és beharangozza a GeoMedia 7.0 termék további képességeit, majd kollegájával Jonathan Thies-szel előadást tartottak a GeoMedia térképkiadvány szerkesztő programról. A rendezvény második napján a résztvevők szakmai látogatáson vettek részt a HM Térképészeti Kht üzemében, ahol részben Szabó Gyula TerraConnexio Kft ügyvezetője, részben a felkeresett szakmai részlegek (digitális térképszerkesztési, nyomda, fotogrammetriai egység, kartográfiai adatbázis kezelési részleg) vezetői adtak átfogó ismertetést munkájukról, termékeikről és munkaeszközeikről.

XIII. ESRI Felhasználói Konferencia Budapesten

HUNAGI Napló mindig szívesen tudósít tagszervezetei pezsgő szakmai életéről. Amint korábban már jeleztük, október 30-án kerül sorra az ESRI Felhasználói Konferenciájára. Mára eljutott hozzánk a rendezvény szakmai programja is, amely letölthető a szervezet honlapjáról. Mai postánkból - az ESRI Magyarország részéről Kis Ágnes értékesítés-szervezési menedzser írja:
"Tisztelt Felhasználónk!
Mellékelten küldjük Önnek a XIII. ESRI Felhasználói Konferenciánk (2008. október 30., Ramada Plaza Budapest) végleges programját!
Az előadások sokszínűsége önmagában is garancia arra, hogy egy tartalmas, szakmai nap után Ön érdekes és értékes információk birtokában térjen vissza munkájához, de támogatóinknak köszönhetően az előadások szüneteiben is biztosítjuk az informatív kikapcsolódás lehetőségét az alábbi programokkal:
Térkép-galéria az OCÉ támogatásával
Trimble termékbemutató + tesztelési lehetőség
Támogatók bemutatkozó standjai, újdonságai: GISDATA, NAVTEQ, GEOX, IBM
VIP terem
A konferencia teljes időtartama alatt hideg és meleg finomságokkal és frissítőkkel kínáljuk Önt.
A rendezvényt fő szponzorai: a GISDATA Group és a NAVTEQ, támogatásával TOMBOLA zárja, értékes nyereményekkel!
Amennyiben még nem regisztrált, kérem tegye meg 2008. október 27-ig: www.esrihu.hu/konferencia

2008-10-20

Végső búcsú katonai tiszteletadással dr Berencei Rezsőtől

Dr. Berencei Rezsőt szeretett Családja, barátai, volt hivatali és civil szervezeti kollégái, tisztelői és közeli ismerősei nagy számban kísérték utolsó útjára ma a Farkasréti temetőben. Dr. Berencei Rezső szervezetünk megalakulása óta 14 éven keresztül volt a HUNAGI pémztárnoka.

Az EUROGI elnöke és az ISDE magyar vezetőségi tagja egyeztet a potsdami Digitális Föld Csúcstalálkozó előtt


Az EUROGI vezetőségi értekezletén elhangzott, hogy HUNAGI ajánlásra is, Prof. Dr. Mauro Salvemini, az EUROGI elnöke részt vesz a Digitális Föld potsdami Csúcstalálkozóján és ezzel kapcsolatban egyeztetésre kerül sor az esemény programbizottsága és az ISDE vezetőség magyar tagjával. A Csúcstalálkozó homlokterében a Globális éghajlatváltozás és a térinformatika lesz, a rendezvény a két eltérő szakmai közösség első európai találkozója lesz. A Digitális Föld tevékenységében HUNAGI 2003 óta van jelen és idén választották képviselőjét az ISDE szervezet végrehajtó bizottságába (http://www.digitalearth-isde.org/society/committee/18.html), amely soron következő ülését november 13-án a csúcstalálkozó keretében a német földtudomány potsdami kutatóközpontjában tartja. Mint arról már beszámoltunk, a rendezvényen poszterrel szerepel a Corvinus Egyetem Harnoss Zsolt akadémikus úr által vezetett műhelye, tagszervezeti összekötőnk, dr. Gaál Márta és szerzőtársai személyében.
További részletek: az ISDE, illetve a Csúcstalálkozó honlapján találhatóak. Érdemes tájékozódni az ISDE nemzetközi szaklapjában is.
Wang Changlin, Prof. Dr.
Secretariat Director, International Society for Digital Earth
Editorial Assistant, International Journal of Digital Earth
Center for Earth Observation and Digital Earth, Chinese Academy of Sciences
For ISDE Secretariat: : isde@ceode.ac.cn
For International Journal of Digital Earth (IJDE) : ijde@ceode.ac.cn
ISDE WEBsite: http://www.digitalearth-isde.org
IJDE Paper Online Submission: http://mc.manuscriptcentral.com/ijde

2008-10-19

HUNAGI Napló látogatói a mai napon


Egy bólya többszöri látogatást is jelenthet. 
A HUNAGI-ra és működésére vonatkozó átláthatóság biztosítása keretében a Napló statisztikái nyilvánosan elérhetőek.

Magyar alkotó nemzetközi grafikai sikere


Postánkból:
" Kedves Gábor!
Szeretnék beszámolni Önnek egy grafikai sikeremről, amely annak köszönhető, hogy a
"Föld éve" eseményeihez készült "geo"-grafikáimat - az Ön biztatására is - megküldtem a Geológusok Európai Szövetségének ( EFG ), akik felkértek egy embléma tervezésére. "GEOTRAINET" - azaz a Geotermikus energia fűtési-hűtési alkalmazásának oktatásához készítettem pár logo-tervet, melyek közül már ki is választották a nekik tetszőt:
http://fs4.freestart.hu/open.vip?beta=3&vip=94d803ed540e1ba3cc20d1cf3c337da3a
Üdvözlettel: M á t r a i I s t v á n
grafikus tervező"

2008-10-18

Sikeres HUNAGI közbenjárás Magyarország CLGE tagsága ügyében

Jobbról balra: Gerda Schennach (AGEO) és René Sonney (SOGI), a CLGE volt főtitkára, illetve jelenlegi kincstárnoka, az EUROGI vezetőségi tagjai, a testület mai, római értekezletének szünetében. Kép: HUNAGI fotógyüjtemény, 2008

Rene Sonney úrral, a CLGE szervezet péztárnokával ma délelőtt részletes megbeszélésre került sor az EUROGI vezetőségi ülés szünetében dr.Mihály Szabolcs MFTTT elnöke, Holéczi Ernő úr a Magyar Mérnöki Kamara illetékes tagozata elnöke és Biró Gyula úr, a Magyar Térképészeti és Geoinformatikai Egyesület elnöke meghatalmazásával abból a célból, hogy megoldást találjunk e szervezetek együttes képviseletésre a CLGE szervezetben. A megoldásra van alkalmazható modell, így a közvetítés részletes és pontos információval szolgált, mely az érintettek számára jelentés formájában napokon belül rendelkezésre áll.

EUROGI vezetőségi ülés második napja


La Sapienza Egyetem, CAVEA Piazza Borghese, Róma, az ülés színhelye. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2008

A kétnapos találkozó előkészítette a szervezet megújhodására vonatkozó dokumentum kidolgozását, melyet a göteborgi EUROGI vezetőségi értekezlet kell megvitasson november utolsó napjaiban az EUROGI kiterjesztett tagszervezeti találkozója (EMM) során. Ez utóbbi találkozón szívesen látják az EUROGI tagszervezeteinek tagjait (vagyis a HUNAGI tagintézményeit és tagszervezeteit) is.
Kézenfekvő lenne például a Nemzeti Térinformatikai Platform projekt kezdeményezés vagy hasonló jelentőségű hazai előrelépésről beszámoló tartása  elsősorban vállalkozói tagozatunk képviselői részéről. A feltételekről és a részvételi felhívásról várhatóan a jövő héten érkezik hivatalos tájékoztatás az EUROGI titkárságáról.
A megújhodás tekintetében HUNAGI álláspontját három pontban fogalmazta meg, amely tükrözte a vitaanyaghoz adott részletes írásbeli észrevételeinek lényegét:
1. Az EUROGI a nemzeti térinformatikai hálózatok európai hálózata legyen (The European Network of National GI Networks)
2. Ennek érdekében megfelelő tagsági politikát szükséges kialakítani (amely megtartja az eddigi tagokat és elősegíti a tagság növekedését) és
3. folytatni kell a megkezdett gyakorlatot, hogy az EUROGI tagság tagjai közül minél nagyobb számban kapcsolódjanak be európai projektek végrehajtásába.
Különösen a 2. pontban képviselt álláspontunkat kell következetesen képviselni, mivel a térség országaiból, sőt a 12 újabban csatlakozott EU tagországból csak Magyarország képviseli magát a közgyúlés elé terjesztendő megújulási dokumentum-javaslat göteborgi vitáján. A magyar álláspont lényege, hogy az éves tagdíjat jelentősen mérsékelni szükséges, és a tagdíjkategóriákat (alapdíj+rátét) ) egyrészről az ország GDP-jéhez , másrészről az EUROGI tagszervezet lehetőségeihez szükséges megállapítani. A GDP tekintetében a Világbank által naprakészen tartott országrangsor a mérvadó számos szervezet (pld. a GSDI) követendő gyakorlatában. A jegyzéket a HUNAGI átadta az EUROGI-nak. A jelenlegi tagdíj számos ország számára magas, az EUROGI továbbá az alapszabály is merev, mert azt sem engedi meg, hogy egy tagszervezet a pénzügyi helyzete következtében időlegesen alacsonyabb  kategóriába  kérhesse magát. Akár részleges nemfizetés esetén is kizárárja magát az európai szervezetből. HUNAGI a jelen helyzet elfogadhatatlanságát négy éve hangoztatja. 
A tagországi szervezetek INSPIRE-terén végzett munkája keretében HUNAGI képviselője beszámolt a minapi nagyjelentőségű KvVM-HUNAGI szerződéskötésről. Szoros kapcsolat alakult ki Írországban az illetékes minisztériumok miniszterei és az IRLOGI között. Az IRLOGI elnöke egyébként a Környezetvédelmi Minisztérium munkatársa. A térinformatikai szakág képviselőiből kerülnek ki az Európai INSPIRE Bizottság tagjai Portugáliában és Spanyolországban (mindketten az EUROGI vezetőségi tagjai), továbbá Finnországban. 
A nemzeti téradat infrastruktúra terén a spanyolok számítanak eminensnek, a stratégia terén a hollandok és finnek.Az EUROGI vezetőség jóváhagyta azt az ír javaslatot, hogy az IRLOGI és a HUNAGI összehangoltan készítsenek hozzájárulást az EUROGI égisze alatt a december 19-i INSPIRE Bizottsági ülésre, amelyben a nemzeti térinformatikai ernyőszervezetek pozitív szerepét, lehetőségeit és gyakorlatát szemléltetik az európai intézmények és az európai INSPIRE grémium tagjai számára. 


2008-10-17

EURADIN előadás az EUROGI vezetői értekezleten

Európai harmonizált címregiszter

A projektben Magyarország duplán érintett: közvetlen konzorciumi tag a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI), míg a HUNAGI tagszervezetei és tagintézményei a HUNAGI és EUROGI közvetítésével folyhatnak bele a munkába.

Háttérinformáció az EUROGI honlapján érhető el a projekt nevére (EURADIN) keresve, vagy a mai hír fejcímére kattintva.

Megkezdődött az EUROGI vezetői értekezlete Rómában

A vezetőség osztrák, finn, francia, portugál, svájci, svéd és magyar tagja, a holland volt és a portugál jelenlegi  főtitkár és az olasz elnök részvételével ma délután megkezdődött az EUROGI szervezetét érintő legfontosabb kérdések vitája a római La sapienza egyetemen.

2008-10-15

Aláírták a KvVM-HUNAGI támogatási szerződést.

A mai napon KvVM oldali aláírással érvénybe lépett a KvVM - HUNAGI együttműködési szerződés. A szerződés témája az INSPIRE irányelv hazai kormányzati feladatainak támogatása. A szerződés aláírói Barkóczi Zsolt HUNAGI elnöke és Bozó Pál, KvVM főosztályvezető-helyettes, az Európai INSPIRE Bizottság magyar tagja voltak. 

HUNAGI hozzájárulás a HUNGIS Alapítvány Kuratóriuma ülésén

A mai ülésen elhangzott HUNAGI vonatkozású témák:
1. HUNAGI felajánlotta, hogy a HUNGIS Alapítvány éves diplomaterv pályázatainak nyertesei a jövőben költségmentesen kérhetik felvételüket a HUNAGI hallgatói és diáktagozatába.
HUNAGI javasolja, hogy a diplomaterv kitüntetettek köre tagjaival az Alapítvány a jövőben folyamatos kapcsolatot tartson.
2. A HUNGIS Alapítvány ügyvezető igazgatója tájékoztatása alapán HUNAGI elnöki szinten nyilatkozott arról, hogy kész a HUNGIS Alapítvánnyal együtt rendezni térinformatikai konferenciát 2009-ben.
3. Ismételten összefoglalt indokok alapján megállapítást nyert, hogy a Nemzeti Térinformatikai Platform pályázat benyújtására a HUNAGI szervezet alkalmasabb volt az ötletadó szervezeténél vagy akár a HUNGIS Alapítványnál.
4. Amennyiben az NTP pályázat nem nyerne, annak megvalósítására  akkor is szükség lesz.

2008-10-14

Megindult a 2. Tér, idő, logisztika konferencia előkészítése

2009 április: MLBKT-HUNAGI közös konferencia
Ma délután Déri András MLBKT alelnökkel egyeztető megbeszélésre került sor partnerszervezetünk Király utcai központjában. Az összejövetel egyik célja a 2009. áprilisi MLBKT-HUNAGI Tér, idő logisztika (TIL) konferencia tematikájának meghatározása volt. A homloktérbe az ellátási láncok korszerű felügyeleti eszközei, továbbá a térinformatika, műholdas navigáció és az egyedi tárgyazonosítók integrált alkalmazása kerül. A rendezvény első figyelemfelhívása az előzetes programmal várhatóan november közepén kerül az MLBKT és a HUNAGI tagságához. Már most lehet jelentkezni a konferencia címjegyzékére megjelölve, hogy potenciális előadói (E), résztvevői (R) és/vagy szponzori minőségében érdekli a konferencia. A címjegyzékre jelentkezés TIL tárgyszó megjelőléssel a gabor.remetey@gmail.com címen lehetséges. A címjegyzékre jelentkezéskor a következő adatokat szükséges megadni:
vezetéknév    keresztnév   intézmény    postacím     tel    e-mail      URL

Határtalan logisztika

Partnerszervezetünk, az MLBKT éves kongresszusa. HUNAGI tagszervezetként a HUNAGI-ra való hivatkozás esetén a részvételi díj kedvezményes!
Részletek a www.mlbkt.hu honlapon.

2008-10-13

10. Műszaki Térinformatika Konferencia 2009. májusában

Előzetes beharangozó
A Műszaki Térinformatika Egyesület ma érkezett tájékoztatása szerint tagszervezetünk jubileumi, 10. konferenciáját 2008 május 7-8-án Balatonalmádiban rendezik meg, helyszíne a Ramada Hotel lesz. 
A konferencia tervezett témái
- műszaki térinformatikai rendszerek digitális
alaptérképei,
- a digitális közműnyilvántartás szabályozása,
- önkormányzati igények és a közműhálózatok
nyilvántartása,
- önkormányzati és közmű alkalmazások,
- dokumentum kezelés,
- térinformatika az ügyfélkapcsolatokban,
- mobil alkalmazások és helymeghatározás.
Célcsoportok, látogatók, kállítók
- közműszolgáltatók szakemberei,
- önkormányzatok, építési hatóságok szakemberei,
- az érintett főhatóságok szakemberei,
- térinformatikai rendszergazdák,
rendszerfejlesztők,
- téinformatikai rendszerek szállítói,
- geodéziai szolgáltatók,
- hardver-szoftver szállítók.

Előadással és kiállítói részvételi szándékkal már most lehet jelentkezni a www.gita.hu honlapon vagy a gita.hungary@t-online.hu címen.

28. Élelmezésügyi Világnap

Emlékezzünk: az élelem energia!

FAO-MÉTE-FVM-MAE rendezvény
Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Budapest, Vajdahunyad Vár
2008. október 16 9:30 óra
Október 16-án üneplik világszerte az Élelmezésügyi Világnapot. A budapesti rendezvényre  az FVM, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Hivatala, a Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület és a Magyar Agrártudományi Egyesület szervezésében 
"A világ élelmiszerbiztonsága: a klímaváltozás és a bioenergia kihívásai" címmel  kerül sor.
A programban Dr.Süth Miklós FVM szakállamtitkár, a FAO MNB elnöke megnyitóját követően előbb Gőgös Zoltán FVM államtitkár a bioenergia hazai felhasználásánal kilátásairól majd  Prof. Dr. Németh Tamás az MTA főtitkára tart előadást "A klímaváltozással összefüggő kérdések Magyarország látószögéből" címmel. A rendezvény címével azonos tartalmú beszéddel zárja az előadások sorát Maria Kadlecikova asszony, regionális képviselő a FAO Európai ás Közép-Ázsiai Regionális Hivatala részéről. A program kitüntetések átadásával, majd  a meghívottak számára fogadással zárul. Tájékozódni lehet  a www.mete.mtesz.hu címen. Megemlítendő, hogy két évvel ezelőtt a 26. Élelmezésügyi Világnap alkalmával a HUNAGI egyik tisztségviselője is részesült FAO kitüntetésben. A FAO az egyik leginkább aktív ENSZ szakosított szervezet a térinformatikai technológiák felhasználásában, mindenekelőtt a fejlődő országokban bevezetésük elősegítésében. Nyílt forrású rendszerek alkalmazása terén iskolát nyitott, dekezdeményező javaslattal éltek az Európai Űrügynökséggel összefogva a GEOSS portálszolgáltatás megoldására is .

2008-10-08

Napirenden az EUROGI szervezeti felfrissítése


2008. október 17-18-án a római La Sapienza Egyetemen tartja vezetőségi ülését az Európai Térinformatikai Ernyőszervezet. Az ülés napirendjének legfontosabb témája az EUROGI szervezeti felfrissítésével kapcsolatban készült előterjesztés megvitatása lesz. Az anyagot Bino Marchesini, a szervezet korábbi főtitkára készítette. Első vitájára a vezetőség  Mariborban kerített sort - a HUNAGI részvételével -az INSPIRE konferenciát követően. A javított változatot a HUNAGI elnöksége is megkapta véleményezésre. Az érdemi magyar észrevételek és javaslatok megadására a határidő előtt sor került, azt a mai napon vissza is igazolták. Tagszervezeteink belső használatra és érvek, további szempontok visszajelzése céljából ma este körlevélben megkapják a HUNAGI véleménnyel kiegászített vitaanyagot. Véleményeket és visszajelzéseket a gabor.remetey@gmail.com címre várjuk legkésőbb október 15-ig, hogy azok szintetizálásával fel lehessen készülni a vezetőségi ülés vitájára.
HUNAGI újólag és határozottan képvseli azt az álláspontját, hogy a kelet-középeurópai térség nemzeti szervezeteinek megtartása és az EUROGI déli-, keleti irányban való bővíthetősége érdekében nem halogatható tovább egy olyan új tagdíj-besorolási rend bevezetése, amely kellően  figyelembe veszi a tagországok gazdasági erősségében és a nemzeti térinformatikai ernyőszervezetek pénzügyi forráslehetőségeiben mutatkozó nagymértékű eltéréseket. HUNAGI az idei, esedékes 6000 eurós EUROGI tagdíjának alig több mint felét tudta a mai napig (NCA, FVM) pályázatokból biztosítani és már csak mindössze két teljes hónap van hátra az évből!

Ide tartozó hír, hogy az idei EUROGI ipari napra (melyre az un. EUROGI EMM ülés és egy rendkívüli vezetőségi ülés keretében) Göteborgban kerül sor november folyamán. HUNAGI közgyűlési állásfoglalás szerint az EUROGI európai ipari napjára mindenekelőtt vállalkozói tagsági köréből tagságából kíván résztvevőket ajánlani és delegálni. A HUNAGI tagsága a részletekről (hely, idő, napirend, részvételi feltételek) rövidesen pontos felvilágosítást kap. A tavalyi EUROGI ipari nap témája a PPP volt, az ülésen eredményesen szerepeltek hazai szakemberek a FÖMI, Digiterra Kft, HUNAGI és az Ihlet Kht előadásaival (Lévai Pál, Prof. Czimber Kornél és a HUNAGI főtitkára). A tavalyi ipari nap anyagát az Európai Bizottság DG JRC főigazgatósága EU kiadványban örökítette meg. 

2008-10-07

GiziMap A Frankfurti Könyvvásáron

Fair HQ in Frankfurt. HUNAGI Visuals resource, 2008

A GiziMap az ISPRS kongresszusi kiállítása után jelen lesz a Frankfurti Könyvvásáron is. Október 15-19 között a Hall 3.1. K 677. kiállítóhelyen szerepelnek majd. Bér egyelőre még nem tagja a HUNAGI-nak, sikereiről és gazdag termékválasztékáról szívesen adunk hírt, mert jó minőségben képviseli a nagyvilágban a méltán híres hazai térképész iskolát.
Termékeik felől érdeklődni lehet a GiziMap térképtervező és kiadó cégnél: Tel/fax: +36 1 326 07 17, e-mail: gizimap.mant@mtesz.hu
A GIZIMAP termékcsalád összefoglalása
Maps Scale Size, cm
AFGHANISTAN Geo. Oxford Cart.-GiziMap 1:3 000 000 ISBN 978 963 00 8316 4 > ISBN-13 66×70
ALGERIA Geographical 1:2 500 000 ISBN 978 963 86808 1 5 > ISBN-13 99×88
ALGERIA Road Map 1:2 500 000 ISBN 963 87030 0 8 99×88
BAGHDAD City Map 1:25 000 ISBN 963 206 285 X 73×68
BEOGRAD Street Map 1:20 000 ISBN 963 00 5942 8 68×92
CAUCASUS Geographical 1:1 000 000 ISBN 978 963 00 6581 8 > ISBN-13 117×83
CAUCASUS Road Map 1:1 000 000 ISBN 963 02 9668 3 CM 117×83
CENTRAL ASIA Geographical 1:1 750 000 ISBN 978 963 03 7238 1 > ISBN-13 122×82
CENTRAL ASIA Road Map 1:1 750 000 ISBN 963 03 7239 8 CM 122×82
CHINA Geographical 1:4 750 000 ISBN 978 963 87465 1 1 > ISBN-13 122×88
CHINA Reference Map (Political) 1:6 500 000 ISBN 963 86808 6 5 CM 96×68
CHINA South (1) Geographical 1:2 000 000 ISBN 978 963 87030 3 3 > ISBN-13 125×88
CHINA Central (2) Geographical 1:2 000 000 ISBN 978 963 87030 4 0 > ISBN-13 125×88
CHINA Northeast (3) Geographical 1:2 000 000 ISBN 978 963 87030 5 7 > ISBN-13 97×88
CHINA Northwest (4) Geographical 1:2 000 000 ISBN 978 963 00 8051 4 > ISBN-13 99×88
CUBA Geographical NEW Dec 1. 2008 1:1 000 000 ISBN 978 963 87465 6 6 > ISBN-13 122×64
DALMATIA * ISTRIA Geogr. New Edition 1:250 000 ISBN 978 963 216 314 7 > ISBN-13 125×88
DALMATIA * ISTRIA Road Map 1:250 000 ISBN 963 86808 5 7 CM 125×88
EGYPT Geographical 1:1 300 000 ISBN 978 963 87030 8 8 > ISBN-13 100×88
ESTONIA Road Map 1:400 000 ISBN 963 450 043 9 CM 97×67
INDIA Geographical 1:3 000 000 ISBN 978 963 212 163 5 > ISBN-13 86×125
INDIA Road Map 1:3 000 000 ISBN 963 86808 7 3 CM 86×125
IRAN Geographical 1:2 000 000 ISBN 978 963 87030 2 6 > ISBN-13 98×88
IRAQ Geographical New Edition 1:1 750 000 ISBN 978 963 204 299 2 > ISBN-13 73×68
KAZAKHSTAN Geographical 1:3 000 000 ISBN 978 963 00 8315 7 > ISBN-13 120×88
KAZAKHSTAN Political 1:3 000 000 ISBN 963 00 8050 8 CM 120×88
KOSOVO Geographical 1:250 000 ISBN 978 963 00 3920 8 > ISBN-13 99×69
LATVIA Road Map MapLink - GiziMap 1:400 000 ISBN 963 02 9669 1 CM 117×83
LIBYA Geographical 1:1 750 000 ISBN 963 86808 0 6 CM 98×88
LIBYA Road Map 1:1 750 000 ISBN 963 217 610 3 CM 98×88
MACEDONIA Road Map 1:250 000 ISBN 963 02 9667 5 CM 89×69
MAURITANIA Geographical NEW 1:1 750 000 ISBN 978 963 87465 5 9 > ISBN-13 94×88
MIDDLE EAST Political NEW Dec 1. 2008 1:4 000 000 ISBN 978 963 87465 7 3 > ISBN-13 125×88
MONGOLIA Geographical 1:2 000 000 ISBN 978 963 86808 2 2 > ISBN-13 124×83
MONGOLIA Road Map 1:2 000 000 ISBN 978 963 86808 8 4 > ISBN-13 124×69
MONTENEGRO Geographical 1:250 000 ISBN 978 963 00 5482 9 > ISBN-13 68×93
MOROCCO Geographical 1:1 250 000 ISBN 978 963 87465 0 4 > ISBN-13 99x88
NEW ZEALAND Geographical 1:1 700 000 ISBN 978 963 87030 9 5 > ISBN-13 74x94
OMAN * UAE Geographical 1:1 250 000 ISBN 978 963 87030 7 1 > ISBN-13 74×94
SAUDI ARABIA Geographical NEW 1:3 000 000 ISBN 978 963 87465 2 8 > ISBN-13 100×88
SERBIA*KOSOVO*MONTENEGRO Road M. New Ed. 1:500 000 ISBN 978 963 00 8053 8 > ISBN-13 81×118
SILK ROAD COUNTRIES Geo. New Edition 1:3 000 000 ISBN 978 963 204 138 4 > ISBN-13 125×88
SILK ROAD COUNTRIES Political 1:3 000 000 ISBN 978 963 204 137 7 > ISBN-13 125×88
ST LUCIA Road Map NEW 1:50 000 ISBN 978 963 87465 4 2 > ISBN-13 69×94
TIBET Geographical 1:2 000 000 ISBN 978 963 204 139 1 > ISBN-13 124×84
TIBET Road Map 1:2 000 000 ISBN 978 963 00 8052 1 > ISBN-13 124×84
TRANSYLVANIA South-Eastern 1:200 000 ISBN 963 86808 9 X 82×118
UKRAINE * MOLDOVA Road Map 1:1 200 000 ISBN 978 963 450 044 5 > ISBN-13 116×82
ZÜRICH Street Map 1:12 500 ISBN 963 86808 3 0 CM 75×94
Geographical = The relief is with elevation tints Road Map = The relief is with hillshading
October 2008

HUNAGI Napló látogatóinak földrajzi eloszlása az elmúlt 12 órában

A ma délelőtt látogatóinak földrajzi eloszlása 

A Föld és Ég rendezvény által inspirált plakáttervek

Mátrai István tanulmánytervei

2008-10-06

Dr. Berencei Rezső eltávozott

Dr. Berencei Rezső    HUNAGI, 2007
Ma érkezett a szomorú hír: dr. Berencei Rezső már nincs közöttünk. Pénteken, október 3-án hunyt el súlyos betegségében.
Rezső, sokak számára Rudi, a HUNAGI megalapítása óta a Magyar Térinformatikai Társaság egyik oszlopa , lelkiismeretes és pontos pénztárnoka volt, jó barát és kitűnő kolléga, aki szakmai szervezőként - mindenekelőtt a HUNGIS Alapítvány ügyvezető igazgatói minőségében - a honi térinformatikai kultúra elterjesztésében kiemelkedő szerepet vállalt még határainkon túlnyúlóan is. Egy éve, éppen 2007 október 3-án még a Kolozsvári Térinformatikai Konferencia elnökségében tevékenykedett... Embersége, szakmaszeretete példát mutat. Emlékét is így őrizzük meg. Temetéséről később kapunk és adunk tájékoztatást.

2008-10-03

Föld és Ég rendezvény Sopronban



A Föld Bolygó Nemzetközi Éve rendezvényei keretében még a novemberi akadémiai előadássorozatok előtt, október 16-18 között Sopronban kerül megrendezésre a Föld és Ég rendezvény. Az esemény előzetes programját dr. Szarka László tud. főosztályvezető, egyetemi tanár, a Földév program Magyar Nemzeti Bizottságának titkára küldte meg. Egyetértésével a programot a HUNAGI Naplón keresztűl is hozzáférhetővé tesszük. A soproni Föld és Ég rendezvény fő mondanivalója, hogy a tudomány legyen tudomány és a vallás legyen vallás. Ebben az esetben semmiféle ütközés nincs a kettő között, még a földtörténet és az evolúció terén sem.
"A „Föld és Ég” konferencia programja
Sopron (Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ),
2008. október 16-18

2008. október 16., csütörtök

18:00 – 18: 15 Megnyitó
Vladár Gábor ref. lelkész (Sopron), rektor (PRTA), Fodor Tamás (Sopron Polgármestere),
Brezsnyánszky Károly elnök (Földév MNB)

18:15-18:30 Brezsnyánszky Károly geológus, ny. ig. (MÁFI):
A Föld Éve. Gyógyír az emberiség bajaira?

18:30 – 18:45 Zsengellér József ref. lelkész, egy. tanár (PRTA):
A bibliai teremtéstörténet rejtett szövete

18:45 – 19:00 Bérczi Szaniszló fizikus, csillagász, egy. docens (ELTE):
FÖLD és ÉG összekapcsolódása a természettudományokban

19:00 – 19:15 Kókay József geológus-paleontológus, ny. tud. fmts. (MÁFI):
Az evolúció a gyakorlati geológus szemszögéből

19:15 – 19:30 Unger Zoltán geomatematikus, tud. mts. (MÁFI), főtitkár (MFT):
„ … elmélkedj a FÖLD-ről, az is tanít” /Jób könyve 12, 7-8/

19:30 – 19:45 Irodalmi blokk (Prodán Tímea «GGKI» felolvasása)

19:45 – 20:00 Korzenszky Richárd OSB, tihanyi perjel:
Terra humana

20:00 – 20:15 Beszélgetés

Levezető elnök: Szarka László, a Földév MNB titkára, tud. főov. (GGKI), egy. tanár (NYME)

20:15 Záró ima (Gabnai Sándor ev. esperes)

2008. október 17., péntek

18:00 – 18: 15 Balla Péter ref. lelkész, egy. tanár (KRE):
Az újszövetségi kánon kialakulása

18:15 – 18: 30 Madarász Tamás geológus, egy. docens (ME)
Egy Halász ember világképe (2Pét 3. földtörténeti vonatkozásai)

18:30 – 18:45 Réthy Károly ny. geológus:
Egy enigma nyomában (azaz hol volt a bibliai Ophir és aranybányái)

18:45 – 19:00 Sipos Imre SJP, szerzetes pap, biológus:
„Tények mélyén rejlő titok: A hominizáció földtörténeti mélységekbe nyúló gyökerei”

19:00 – 19:15 Viczián István geológus, ny. tud. főmunkatárs (MÁFI):
Az aktualizmus elvének megfogalmazása a Prédikátor könyvében

19:15 – 19:30 Vitális György, aranyokleveles geológus:
Ószövetségi igehelyek földtudományi kapcsolatai

19:30 – 19:45 Dudich Endre geológus, ny.tud.ig.h. (MÁFI), ny. c. egy.tanár (NYME)
A Földön álló és az Égbe nyúló létra

19:45 – 20:00 Szarka László geofizikus, tud. főov. (GGKI), egy.tanár (NYME):
Tudomány és vallás – áltudományok és álvallások özönében

20:00 – 20:15 Beszélgetés

Levezető elnökök: Ádám Antal r. t. és Verő József r. t.
(geofizikusok, az MTA GGKI ny. vezető kutatói, Sopron díszpolgárai)

20:15 Záró ima (Hegedüs Attila ev. ig. lelkész)

2008. október 18., szombat

10:00 – 10:15 Karasszon István ref. lelkész, egy. tanár (KRE):
Az ég az ókori keleti világszemléletben

10:15 – 10:30 Zelenka Tibor geológus, ny. tud. fmts. (MGSZ):
„Rész szerint van bennünk az ismeret”(Isten-Föld-Ember; 1Kor 13,9)

10:30 – 10:45 Nagy Mihály gimn. tanár, ny. ig. (DRKG):
Jézus mondja: „Ti vagytok a Föld sója”

10:45 – 11:00 Lipták József gyógyszerész, egy. tanár (SOTE, NYME):
A Föld adta gyógyszereink a Bibliában

11:00 – 11:15 Németh Tamás r. t., agrármérnök, az MTA főtitkára:
Mi lesz veled termőföld?

11:15 – 11:30 Végh László atomfizikus (ATOMKI):
Ég és Föld – lelki és testi élettávlat

11:30 – 11:45 Bolberitz Pál pap, filozófus, tszvez. egy. tanár (PPKE),
a Szent István Akadémia elnöke:
Geológia és Teológia (A fejlődés keresztény értelmezése)

11:45 – 12:00 Vladár Gábor ref. lelkész, rektor (PRTA):
Az új ég és az új föld motívuma a Jelenések Könyvében

12:00 – 12:15 Beszélgetés

Levezető elnök: Prof. Dr. Faragó Sándor erdőmérnök, a NYME rektora

12:15 Záró ima (Horváth Imre apát-plébános)

12:30 – 15:00 Ebédszünet
15:00 – 15:45 Biblia-kiállítás megnyitó
Vladár Gábor ref. lelkész (Sopron), rektor (PRTA)

16:00 – 19:00
Záró beszélgetés
Bolberitz Pál
a Szent István Akadémia elnöke
B. Szabó István
a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Egyházkerület püspöke
Krámer György
a Magyarországi Evangélikus Egyház Dunamelléki Egyházkerületének püspökhelyettese
Németh Tamás r. t.
a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára
Náray-Szabó Gábor r. t.
az MTA Könyvtár igazgatója
A beszélgetést Juhász Judit (Magyar Katolikus Rádió) vezeti.
Témái: a Föld keletkezése (Genezis), Földi katasztrófák (Jelenések könyve),
Tudomány-vallás-társadalom
A verseket, idézeteket felolvassa: Prodán Tímea;
az énekelt verseket és régi énekeket előadja Kercsmár Zsolt énekmondó.
Bővebb információ itt: www.bibliaeve2008.hu és www.foldev.hu

ATOMKI: MTA Atommagkutató Intézet, DRKG: Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma, ELTE: Eötvös Loránd Tudományegyetem, Földév MNB: A Föld Bolygó Nemzetközi Éve Magyar Nemzeti Bizottsága, GGKI: MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet, KRE: Károli Gáspár Református Egyetem, MÁFI: Magyar Állami Földtani Intézet, ME: Miskolci Egyetem, MFT: Magyarhoni Földtani Társulat, MGSZ: Magyar Geológiai Szolgálat, MTA: Magyar Tudományos Akadémia, NYME: Nyugat-magyarországi Egyetem, PPKE: Pázmány Péter Katolikus Egyetem, PRTA: Pápai református Teológiai Akadémia, r. t.: az MTA rendes tagja, STT: Soproni Tudós Társaság

2008. október 3-i változat"

Corvinus Egyetem a Digitális Föld Csúcson Potsdamban

A rendezvény előzetes programja ma felkerült a http://www.unsdi.hu honlapjára.  A poszter szekcióban értékes hozzájárulással szerepel dr. Gaál Márta a Corvinus Egyetem munkatársa, HUNAGI tagintézményi összekötő. Bővebb téjékoztatás a rendezvény honlapján érhető el: http://www.isde-summit-2008.org. A Digitális Föld Csúcs programbizottságában HUNAGI is tevékenyen részt vett.