2009-01-15

Előadás a magyarországi eSDI-Net+ tevékenységről

Kostas Dimopoulos (SEERC), a találkozó házigazdája a projekt címlapképével. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2009
Az eSDI-Net+ konzorcium mai munkaértekezletén a jelenlévők áttekintést kaptak a Franciaországban, Cseh Köztársaságban és Szlovákiában, Olaszországban és Magyarországon megrendezett műhelyekről. A magyar előadás az EUROGI ipari napján novemberben más körben már elhangzott ismertetés továbbfejlesztése volt, melyben a folyamatban lévő lépések is bemutatásra kerültek, mindenekelőtt a projekt elsődleges célkitűzésével összhangban az ismeretátadás területén: 
- a környezetvédelem és a természetvédelem jelentős információs rendszereinek bevonása a kiértékelendők körébe (Bozó Pál kezdeményezésére, a KvVM-HUNAGI szerződés égisze alatt),
- ismertetés a CASCADOSS január 29-i regionális műhelyén Szegeden,
- ismertetés a GIS Openhez csatlakozó EU projektek bemutatása szemináriumán Székesfehérvárott március 17-én,
- HUNAGI javaslatára HUNGIS-HUNAGI együttműködésben megrendezendő 2009 évi Nemzeti Térinformatikai Konferencia (mely tervezet megvitatására érdemben a HUNGIS Kuratórium február 4-i ülésén kerül sor), és amely konferencia a homlokterébe az eSDI-Net+ 
által használt, a téradat infrastruktúra szolgáltatásainak kiértékelésére kifejlesztett módszertan alkalmazását kezdeményezi állítani. Az erre vonatkozó döntéselőkészítő anyagot a Kuratórium felkérésére Szegvári Péter és a HUNAGI főtitkára munkálta ki 2008 decemberében.


A hátralévő nemzeti eSDI-Net+ műhelyek túlnyomó részét februárban (Portugális és Spanyolország, Hollandia, Délkelet-Európa Egyesült Királyság és Ír Köztársaság ) és márciusban (Németország, Skandináv országok) rendezik. Egyedül a közös holland-belga műhely kerül sorra áprilisban.

Fontos mozzanata volt a találkozónak, hogy a projekt menedzsere Dr. Joachim Rix (INI-Graphics Alapítvány, Fraunhofer Intézet) befogadta a HUNAGI-nak a műhely szervezésével összefüggő előre egyeztetett ráfordításainak számláját, melyből az adminisztratív jóváhagyást és az átutalást követően HUNAGI szándéka szerint a kiértékelésben résztvevő (TeIR, VINGIS, MÉTA, PIR, KOMVIR és ZEGVATER) rendszerek képviselői is részesülnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése