2009-01-22

ICT információs nap Budapesten

A HUNGEPO G épülete adott helyt az infokommunikációs technológiák rendezvényének. Képek: HUNAGI fotógyűjtemény, 2009
HUNAGI Napló előzetes figyelemfelhívásai nyomán remélhetőleg tagságunk és partnereink széles köréből többen megragadták azt a kivételes alkalmat, hogy Budapesten tartottak seregszemlét az infokommunikáció területén folyó EU kutatási projektek vezető szakemberei és az Európai Bizottság illetékes témafelelősei. Az interaktív standok folyamatosan működtek, miközben az egyes témák a féltucat párhuzamos szekcióülés előadássorozataiban kaptak helyet részletes ismertetésre és megvitatásra. Fantasztikus lehetőség nyílt ezzel az FP7 kutatási keretprogram tématerületein megismerkedni a célkitűzésekkel, a résztvevőkkel és a megoldásokkal. A térinformatika mint eszköz és szemlélet áttételesen egy sor tématerületen jelent(het) innovatív támogatást az intelligens közlekedéstől kezdve a közegészségügyi-szociális szolgáltatásfejlesztésen keresztűl az internet jövőjével kapcsolatos kutatásokig.  Az FP-7 program ezévi 5. felhívása foglalkozik a kutatás-fejlesztés  e-infrastruktúrájával. Ennek alkotóelemei:
- ötletek és elképzelések fénysebességű összekötése: GÉANT projekt,
- a legjobb tudományos források megosztása: e-Science grids,
- hozzáférés a tudáshoz - tudományos adatok
- jövőbeli létesítmények tervezése: újtípusú e-infrastruktúra,
- innováció a tudományos folyamatokban: globális, virtuális kutatói közösségek.
A program EU témavezetőjével beszédbe elegyedve nyílt rendszerek használatával és az adatok szabad hozzáférésével kapcsolatos EU politika került szóba a HUNAGI mostani felmérése kapcsán. Ez utóbbi  vonatkozásban az European Access Data Policy dokumentumának van jelentősége. Az e-infrastruktúra program kapcsolatban áll az INSPIRE, GMES-Kopernikus és GEO tevékenységekkel (ezen a területen a létrehozandó digitális tárak programjában a GENESI-DR irányul a földtudományra, a földmegfigyelés űrbeli, légi és helyszíni érzékelőinek adataira), de meglepetésre a PSI irányelvvel való kapcsolata nem volt ismert. Bővebb információ: http://cordis.europa.eu/fp7/ict/e-infrastructure/home_en.html
Az Információs Napon a honi szervező NKTH részéről az EU IST  háttértámogatási hálózat magyarországi kapcsolattartójával, Németh Edinával is sikerült szót váltani (www.ideal-ist.net/representatives). A HUNAGI nem volt ismeretlen számára, mert mint jelezte, kollégája, Bognár Vilmos rendszeresen kapja a HUNAGI hírleveleket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése