2009-02-20

HUNAGI szakértőket ajánl a GMES for Africa konzultációs folyamatba

EUROGI közgyűlés a GMES Iroda vendéglátásában. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2008
A GSDI szervezet elnöke tegnap délutáni megkeresése alapján a HUNAGI tagszervezetei értesítést kaptak egy EU szakértői lehetőségre a GMES témakörben. A GSDI titkáraként két nemzetközi szakértőt (Bruce McCormack és Roger Longhorn) postafordultával figyelmébe ajánlottam Prof. Bas Kok elnöknek. Nevezettek amellett, hogy a GSDI-ben is aktívak, két éve intenzív és eredményes munkát végeznek az EUROGI Afrikát támogató téradat infrastruktúra ismeretek átadásában és az közösségek kapcsolaterősítésében (fokvárosi ülés, AESI projektjavaslat, UNACE találkozó Addis Abbebában, brüsszeli műhely szervezése). A mai határidő ellenére eddig máris további öt hazai szakértő jelentkezett vissza (Prof.Podmaniczky László, Bozó Pál, Juhász Géza Péter, Csornai Gábor, Wirnhardt Csaba és Suba Zsuzsanna), akiknek szakmai önéletrajzát továbbítottam a GSDI elnöke külügyi titkárának javaslatként, de HUNAGI a bejelentkező szakértők adatait közvetlenül az Európai Bizottság GMES Irodájának és az EUROGI titkárságára is megküldi.
A GMES irodafőnöke Valère Moutarlier. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2008
A GSDI-hez jutott felhívást Valère Moutarlier, a GMES Bureau vezetője (DG Enterprise & Industry) küldte meg a nemzeti GMES koordinátoroknak. A GSDI által küldött háttérinformáció a következő:
"The consultation process for "GMES and Africa" will be kicked-off at a dedicated EU-Africa meeting on 9-12 March 2009, at JRC in Ispra (VA), Italy. The GMES Bureau has forwarded an invitation for Member States to participate in this process by suggesting names of experts in "GMES and Africa" thematic areas:
- capacity-building framework
- policy and institutional framework
- infrastructure
- framework
- Natural disasters
- Food security and rural development
- Long-term management of natural resources
- Water resource management
- Impacts of climate variability and change
- Marine and coastal areas
- Conflicts and political crises
- Infrastructures and territorial development
Experts must not be bound to the private/Industry sector and must be a reference in the area they relate to. A selection will be made by the Consultation Coordination Committee on the base of the CVs received. Proposals, accompanied by a CV, should reach the GMES Bureau by the close of tomorrow by replying to:
Catherine.ADAM@ec.europa.eu

cc. entr-gmes-bureau@ec.europa.eu

" Nagyszerű dolog, hogy a hazai szakmai közélet e tapasztalt személyiségei ott lehetnek a javasolt szakértők körében. A végső kiválasztást a GSDI által kiválasztott jelöltek esetében is a GMES Iroda teszi meg.

Osztrák partnerszervezetünk főtitkárától, Gerda Schennach asszonytól ma érkezett a dokumentum a GMES for Africa projekt hátteréről. A dokumentum a fenti címre kattintva, vagy a HUNAGI honlapjáról letölthető:
http://www.fomi.hu/hunagi/pdf/2004/TermsofReference_EN.pdf 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése