2009-02-03

Összefoglaló az EUMETSAT Napról


Összefoglaló az EUMETSAT Információs Napról. Dr. Both Előd MÜI igazgató szívességéből közreadhatjuk a budapesti EUMETSAT Nap összefoglalóját:

"Az EUMETSAT Információs Napot 2009. január 19-én az Országos Meteorológiai Szolgálat rendezte, saját Székházában. A szervezésben a Magyar Űrkutatási Iroda is közreműködött. 2008 végi EUMETSAT csatlakozásunk nyomán lehetővé vált, hogy magyar intézetek, cégek is részt vehessenek az EUMETSAT ún. „ipari” (inkább beszállítói) pályázatain. Az Információs Nap célja az volt, hogy a potenciális magyar partnerek első kézből kapjanak tájékoztatást a most megnyíló lehetőségekről.

Az EUMETSAT munkatársainak előadásai alapján a magyar potenciális pályázók részére az alábbi információkat tartjuk a legfontosabbaknak:

Európai viszonylatban a műholdas meteorológia részesedése a meteorológiai szolgálatok költségvetésében kb. 35%. Ugyanakkor a teljes ráfordításhoz képest a társadalmi haszon mintegy 20-szoros.
Az EUMETSAT költségvetése 2008-ban 168 M€ volt, 2009-ben 241 M€, 2010-ben 450 M€, majd a 2010–2011 évi maximumot követően, várhatóan enyhén csökken. Újabb növekedésre a várhatóan a 2010-es évek közepén indítandó új programok hatására lehet számítani, ezek részletei azonban egyelőre nem ismertek.
Magyarország részesedése a szervezet költségvetéséből (a GDP arányában) 0,71%.
A költségvetés 70%-át fordítják beszállítói szerződésekre, 24%-át a személyzet bérére, 6%-ot egyéb kiadásokra.
A pályázati rendszerük a nyílt verseny elvére épül (az EU rendszeréhez hasonlóan), tehát nem létezik az ESA gyakorlatából ismert „földrajzi visszatérítés elve” (geo-return).
Az EUMETSAT döntéshozatali rendszerében (a kis országok számára kedvező) 1 ország – 1 szavazat elv érvényesül.
EUMETSAT tagságunk jogán magyar állampolgárok is részt vehetnek a szervezet álláspályázatain, erről azonban csak említés történt, nem volt témája a tájékoztatónak.
A pályázati rendszer részletei a szervezet www.eumetsat.int honlapján tekinthetők meg. Ugyanott kérik az érdeklődő intézmények, cégek regisztrációját. A pályázati rendszerbe az eumits.eumetsat.int címen lehet regisztrálni.
Az ESA politikájával ellentétben (ahol hangsúlyozottan az ipari cégek közreműködése a legfontosabb) kívánatosnak tartják kutatóhelyek, egyetemek jelentkezését is, természetesen a cégek is indulhatnak a pályázatokon.
Nagyon sok az ún. consultancy típusú pályázat, ezek a tényleges költségek utólagos elszámolásával működnek, az ipari-beszállítói szerződések viszont döntően fix áras szerződések.
Az ügyletek összegétől függően négyféle eljárást alkalmaznak, ebből lényegében kettő érint bennünket. (Nem érint miket az 500 € alatti fogyóeszközök beszerzése, illetve a különféle közüzemi szolgáltatások igénybevétele.) 100 000 € alatt lehetőség van meghívásos pályázatra. Ez elsősorban kész eszköz, szoftver vagy szolgáltatás megvásárlására vonatkozik. Request for Quotation (RfQ) esetén elég egy ajánlatot bekérni, Call for Offer (CfO) esetén három ajánlatot kérnek be. Nyilvános pályáztatásra nem kerül sor, nagyon fontos a nemzeti ipari összekötő szerepe, aki bizonyos szállításokra partnert tud ajánlani. A 100 000 € és 1,5 M€ közötti összegek esetén nyilvános pályázatot (Invitation to Tender, ITT) írnak ki az EUMITS rendszeren keresztül. (1,5 M€ fölött a Council előzetes hozzájárulása szükséges, ezután egyedi eljárást követnek.)
A honlapon a jelenleg is nyitott ITT-ken kívül megtalálhatók a jövőben kiírni szándékozott ITT-k, a regisztrált intézmények ezekre előjelentkezést nyújthatnak be.
Új témák is kezdeményezhetők az EUMETSAT-nál, ebben az esetben javasolják, hogy a hazai szakemberek a nemzeti összekötőn keresztül vegyék fel a kapcsolatot az EUMETSAT illetékes szakembereivel.
Az érdeklődők számára javasolják a www.eumetsat.int honlap jobb felső menüsorából elérhető „Doing business with EUMETSAT” információk alapos tanulmányozását.
Az OMSZ elnöke dr. Dombai Ferenc osztályvezetőt (dombai.f@met.hu) jelölte ki nemzeti ipari kapcsolattartónak (Industrial Focal Point), aki e minőségében az EUMETSAT ipari pályázatokkal foglalkozó Bizottságának ülésein is képviseli Magyarországot."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése