2009-04-09

A Digitális Föld koncepció

HUNAGI és tagszervezete a CELK Center 2003-ban kapcsolódtak be az Al Gore alelnök meghírdette Digitális Föld kezdeményezésbe (előadással, poszterekkel). amikor az szimpóziumát Brnoban tartotta Milan Konecny (ICA elnöke), mint házigazda szervezésében. Ugyanott az ISDE szervezet vezetősége elé került a HUNAGI akkori elnöke Sikolya Zsolt szándéklevele azzal, hogy az egyik soron következő rendezvénynek Budapest adna otthont. Akkor hosszú vitát követően a japán ajánlatot fogadták el 2005-re de azóta sem sikerült megszereznünk a rendezés jogát, mert ezt követően az Egyesült Államok (2007-ben) és Kína (2009) előzött meg minket.

A lehetőség a szeptemberi pekingi 6. ISDE konferencián is felmerül. HUNAGI szempontjából erősíti a lehetőséget, hogy képviselőjét 2008-ban beválasztották az ISDE végrehajtó bizottságába de ami fontosabb motiválja az európai visszatérést a Digitális Föld koncepció újragondolását feszegető Vespucci kezdeményzés dolgozata amely az isprai IJSDR szaklapban jelent meg (a cikk a címre kattintással letölthető), az európai eredmények ( INSPIRE, GMES, PSI,) Lisszaboni célkitűzések és a klímaváltozási kutatások, nemzeti stratégiák. Tájékoztatásképpen a picasawebről letölthető az ISDE főtitkárának, Prof. Guo Huadongnak (a Kínai Tudományos Akadémia főtitkár-helyettese, a Kínai Földmegfigyelési és Digitális Föld Központ igazgatójának Potsdamban a vezetőségi ülésen tartott ismertetése (a mozgóképre kattintva).
A HUNAGI tegnapi elnökségi ülése jóváhagyta azt az előterjesztést, hogy a pályázati lehetőségeket az lletékes intézményekkel és szervezetekkel (MÜI, MTA, OMSZ, MÁFI) tárja fel. Erre elsőként holnap nyílik lehetőség a MÜI Magyar Űrkutatási Tanács ülésén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése