2009-04-17

Közép- és Kelet Európai Téradat infrastruktúra konferencia és kapcsolódó más rendezvények Prágában

A május 12-13 között megrendezésre kerülő konferencia egy kétnapos műhelysorozat eleme, melynek komponensei
CEE SDI (a 10 ország 35 regisztráltja között még nincs magyar!)
EURADIN (az EU címharmonizációs projekt nemzeti műhelye)
eSDI-Net+ (cseh nemzeti műhely)
PLAN4ALL (területfejlesztés, tervezés)
INSPIRE Transposition (nemzetközi részvétellel)
Security
GMES/INSPIRE
Living Labs
ICT for Rural
Nagyon aktív a honi agrárinformatika egyik fellegvára a Debreceni Egyetem, ahonnan Herdon Miklós professzor mellett még további nyolc munkatárs vesz részt aktívan a prágai rendezvény munkájában, mindenekelőtt az Infokommunikációs technológiák a vidékfejlesztésben műhelyen. A Szegedi Egyetemről Informatikai Intézetéből is tartanak előadást.
Testvérszervezetünk a CAGI jóvoltából megismerhettük az alakuló programot és az eddig regisztráltak számát, országonkénti megoszlását és az egyes műhelyek iránti érdeklődésüket.
Eddig a térinformatikai műhelyeknek nincsen sem magyar előadója, sem magyar regisztrált résztvevője, jólehet HUNAGI már kétszer adott hírt a rendezvényről.
A CEE-SDI előadásai az ír, EUROGI tapasztalatairól számolnak be, betekintést adnak a katalán költség-haszon elemzésbe, érintik a PSI irányelv legjobb gyakorlatát, cseh INSPIRE elvű fejlesztésről adnak számot, GoogleMap stilusú webes fejlesztést ismertetnek, határon átívelő (x-SDI) kísérletet mutatnak be, Helyi vonatkozású LIS-t ismertetnek (holland-cseh együttműködésben), végül átfogó képet adnak a térség országaiban megvalósuló téradat infrastruktúrák céljairól, módszereiről és folyamatáról melyet vita is követ. A prágai rendezvényen az EU főigazgatóságok képviselői mellett (pld. Hugo de Groof, Kristen Olson) mellett ott lesz az EUROGI elnöke és alelnöke is.
Amint megkapjuk a jóváhagyott programot, azt a HUNAGI Napló közreadja de tagjainkat, partnereinket értesítjük körlevélben is. Karel Charvat PLAN4ALL projektvezető jó lehetőséget látott például arra, hogy kompetens magyar szervezet/intézmény bekapcsolódjon az EU ezen területfejlesztési/térségi tervezési projektjébe. A kapcsolatfelvétel miatt is fontos lenne a honi szakemberek aktív közreműködése, de az ICT for Rural témakör számára is érdekesek lehetnének az olyan hazai eredmények mint a "Digitális Földhivatal", vagy a TAKARNET24 is.
Honlap: www.isaf.cz/index_en.php?iMenu=90

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése