2009-04-03

Téradatok használata Magyarországon - információ kéretik

Mai postánkból: Martin Kamphuis végzős diák (aki szakdolgozatát készíti a CycloMedia cégnél) írja:
"...I am a student studying International Business and Management in the Netherlands and is currently busy with my graduation assignment at CycloMedia Technology. I am busy with a European market research and would like to obtain Geo-information usage in EU countries. CyloMedia specializes in the visualizations of environments based on 360° panoramic photographs called Cycloramas.
My graduation research assignment involves a market survey, profiling different European countries to get an overview of potential new markets. This research is based on a set of parameters which include the adaption and use of Geo-information in European countries. This information is really hard to obtain but an important part of my research.
I have the following information about the Netherlands; Total revenue of the Geo-information sector in the Netherlands was 1,4 billion Euros realized by around 15 thousand employees in 2008. Where most of this employees were active in the public sector. Could you provide me with similar information about the Geo-information market in Hungary?
Other information like GIS licenses sold or total companies active in the geo-information market in Hungary will also be a good indication. My aim is to rank the European countries on a scale of 1-10 according to geo-information usage in the country.
I hope you can provide me with statistics/information or even an indication as this will help me a lot in my research.
If you have any questions regarding my research do not hesitate to ask any questions.
Thanks in advance..."

Nos a levél nyomán a válasz érdekében egy naprakész Térinformatika forráskönyv hiányában a térinformatikai piac szereplőinek képviselőihez, az elsődleges adatszolgáltatókhoz és a piacfelmérésben és piacelemzésben járatos egyetlen tagunkhoz, a Bonaventura cégvezetőjéhez fordultam információért. Itt nincs másról szó, hogy fel tudunk-e kerülni egy országösszehasonlítási táblázatba vagy nem.
És ha már bekerülünk, a közölt adatok mennyire megbízhatóak? Bizony, ez a terület meglehetősen mostohán volt kezelve az utóbbi időben, pedig az indikátorok megválasztása, a felmérés és a változás időbeli és területi nyomokövetése mind megannyi fontos módszertani elem és adat amely a hiányzó stratégia megalapozásához, a szintén hiányzó koordinációhoz és az együttműködés erősítéséhez szükséges lehet.
Tájékozódó HUNAGI levelet kaptak a következő intézmények és szervezetek HUNAGI kapcsolattartói: MFTTT, MMK Földmérői és Geoinformatikai Tagozat, MFGVE, MTE, OMSZ, FVM/Földhivatalok, FÖMI, HM TKht, MÁFI, CLGE HU, VÁTI, OMSZ, továbbá a Bonaventura Kft, a HUNAGI egyetlen piacelemzéssel foglalkozó vállalkozó tagja. Ez utóbbi vezetője már véleményét is nyilvánította. Várjuk az adatokat és becslésket a bejövó levélben feltett kérdésekkel kapcsolatban. Információt harmadik forrásból is szívesen vesz a HUNAGI és az eredményt mindenkivel megosztani tervezi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése