2009-07-02

Téradat infrastruktúrák értékelése - HUNAGI hozzájárulás az MFTTT Vándorgyűléséhez


Az eSDI-Net+ projekt ismertetésével kapcsolatos előadás összegzése:


A kiértékelési szempontok és indikátorok alkalmazhatóak és alkalmazandók

az INSPIRE irányelv megvalósításának kormányzati feladataiban


Hazai részvétel erősítendő az európai eSDI-Net+ megmérettetésben

Az eddig bejelentkezett 200 európai SDI rendszer között jelenleg mindössze 6 hazai szerepel - VINGIS, TeIR, MÉTA, PIR, ZAVATER, KOVIR-, közülük is a három utóbbi még adós egy egyoldalas annotációval.


Minden hazai INSPIRE adatkör esetében értékelni szükséges az európai módszertan alapján a térinformációs szolgáltatás INSPIRE alapelveknek való megfelelését


A GSDI11 konferencia tapasztalata mutatja, hogy hasonló figyelmet kell fordítani az adatkör szolgáltatásáért felelős intézmények INSPIRE felkészültségére is


Figyelmet kell fordítani a PSI irányelvre is. (Jobb ha az igazodáshoz szükséges fejlesztésbe ruházunk be mintsem büntetésre kell fordítani ugyanazt az összeget)


A teljes ppt letölthető a címsorra kattintással


A HUNAGI által a GSDI11 konferencián gyűjtött tapasztalatokból kettőt a Vándorgyűlés szakmai közösségével is megosztott a szervezet képviselője.
Egyrészről annak fontosságát, hogy az INSPIRE adatkörök illetékes és érintett szolgáltató intézményei végezzenek önvizsgálatot INSPIRE alkalmasságuk megállapítására. Hasonló felmérésekről számoltak be Rotterdamban a brit NERC valamint a skandináv KNMI intézmény.
Másrészről Jeles Zoltánné Pálfi Zsuzsanna előadásához kötődően HUNAGI részéről az a javaslat hangzott el, hogy a földügy jelentős érintettsége folytán célszerű lenne megfontolni - lengyel mintára - egy INSPIRE Akadémia vagy hasonló megszervezését a székesfehérvári Földügyi Tudásközpont, hazai szakemberek bevonásával. Az oktatási infrastruktúra adott, a célközönség és a rájuk szabott oktatási tematika kidolgozása és gyakorlati oktatás-képzés megszervezése viszont forrásigényes. A felvetés sürgető. Megvalósítása nem lehet projektfüggő, hiszen fontos állami és piaci versenyképességi érdek fűződik ahhoz, hogy az INSPIRE felkészülésünk ne maradjon el az európai átlagtól. Lengyelországban az Európai Környezetvédelmi Ügynökség és a Norvég Segélyprogram támogatásával a varsói UNEP GRID irányítása mellett a norvég Tonsberg önkormányzata a norvég Statens Kartwerk térképész szolgálattal és egy vezető ipari céggel összefogva indítja meg országszerte elsősorban az önkormányzatok szakembereinek képzését arra vonatkozóan, hogy miről is szól az INSPIRE és mit jelent az irányelvek megvalósítása. Bővebb információ: www.akademiainspire.pl. A teljes előadásanyag hozzáférhető a www.gsdi.org/gsdi11 oldalán, de alényeges információ képi anyagban a HUNAGI rendelkezésére áll. Ha a téma érdeklődésre tart számot, a HUNAGI (akár egy számára nyitott rovatban) kész megosztani jaz ilyen és hasonló ismereteit a Geodézia és Kartográfia lap olvasóival.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése