2009-08-13

ENSZ regionális térképészeti konferencia New Yorkban

Az amerikai országok 9. Térképészeti konferenciájának (ENSZ Statisztikai részlege, New York, augusztus 10-14) homlokterében a téradat infrastruktúrák állnak. Előadást tart az EUROGI elnöke Prof Mauro Salvemini (La Sapienza University) és a GSDI szervezet volt elnöke Prof. Bas Kok (Delft University of Technology) és természetesen a FIG és ICA is.
A konferencia portálja a címsorra kattintva érhető el. Innen érhetőek el a már beérkezett előadásanyagok, köztük Európából Finnország, Németország és Spanyolország Nemzeti Téradat Infrstruktúráiról szóló beszámolók. Magyar hozzájárulásnak nincsen nyoma. Emlékszem: az FVM FTF képviseletében az 1989. januárjában, a negyedik newyorki regionális konferencia résztvevőjeként ugyanez a téma volt terítéken, az analóg megoldások domináltak, bár már külön szekciója volt a digitális kartográfiai adatbázisok, terepmodellek fejlesztésének és alkalmazásainak. A konferencia egyik fénypontja Arthur J. Brandenberger professzor nyilvántartásának ismertetése volt a papiralapú topográfiai és kataszteri térképek világméretű helyzetéről. A digitális technológiák akkor még többnyire csak a távérzékelés térképfelújítási alkalmazásai révén kerültek szóba. A magyar hozzájárulás is ezzel volt kapcsolatos, a FÖMI akkori innovatív fejlesztésének bemutatásával.

Prognosztizálható, hogy húsz év múlva maguk a felhasználók és eszközeik (járműveik, felszereléseik) lesznek az adatgyűjtők, a technológiát innovatív piaci szereplők kínálják majd míg az állam szerepe főleg dedikált nyilvántartásokra, a minőségi, biztonságos és folyamatos szolgáltatások biztosításával összefüggő szabályozásra és széleskörű oktatásra helyeződik át.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése