2009-09-21

Kapcsolatépítési lehetőségek a fejlett kanadai infokommunnikációs technológiai szektorral

Felső kép: A Kanadai Nagykövetség épülete Buda szivében. Alsó kép: Kanada magyarországi nagykövete és az előadók, a tartományi kormányok, valamint az infokommunikációs ipar képviselői. Képek: HUNAGI fotógyűjtemény, 2009

HUNAGI alap-szabályában és stratégiai tervében is kifejezésre jut az euró-atlanti szakmai kapcsolatok erősítése. Ennek fényében különsen értékes volt az a személyes meghívó, melyet Jennifer Rosebrugh Kanada Nagykövet-ségének kereskedelmi főtanácsosa küldött. Meghívására részt vehettem az "Innováció nemzete: kanadai infokommu-nikációs (IKT) képességek és lehetőségek kínálata magyar cégeknek" címmel megrendezett szakmai napon.
Pierre Guimond nagykövet úr bevezetőjét és a kereskedelmi részleg munkatársainak felvezetését követően elsőnek J.Wayne Gudbranson a Branham csoport elnök-vezére adott átfogó elemzést a kanadai IKT szektor szereplőiről, sajátossságairól és a trendről.
Az előadó személyesen irányította az IKT cégek tervezési, értékesítésszervezési és partnerfelkutatási támogatását szolgáló konzultációs szolgáltatásokat. A 250-es Branham-listán megjelenő kisebb, de innovatív IKT cégek között nem ritka a 200%-ot, kiugró esetben a 400%-ot meghaladó éves növekedés sem. A tartalomkezelési megoldások területén az OpenText a vezető, míg a grafikus tervezési szoftvermegoldások vezető cége a Corel. Egyre előkelőbb helyet foglal el a Research in Motion cég (a korábbi 7. helyről a 4.-re jött fel). Összességében a kanadai IKT cégek az egyfőre eső bevételek terén a 3. helyet foglalják el a világon (76 milliárd dollár), és a világ vezető 10 IKT cége közül három kanadai.
Donald Lajeunesse Quebeck tartomány Müncheni képviseletétől adott összefoglalót a régió IKT perspektíváiról majd Alberta tartomány IKT ágazatát mutatta be Wes Sawatzky.
A nap folyamán még Ontario és Brit-Kolumbia is bemutatkozott de szó esett kanadai cégek magyarországi sikertörténeteiről és magyar IKT cég üzleti sikeréről a kanadai piacon. Ez utóbbi, cég, a A xapt Hungary Kft termékfejlesztési vezetőjével Both Kristóf urral szóba került a HUNAGI-MLBKT egy közös tematikus rendezvényének lehetősége a térinformatika alkalmazási gyakorlatának bemutatása a készletezés és szállítmányozás területén a GPS, szenzorhálós és RFID technikák felhasználásával.
Hasznos beszélgetést folytathattam Jennifer Roseburgh főtanácsos és Bősze Éva tanácsos asszonyal felemlítve szakterületünk hosszú évtizedekre visszamenő élénk kanadai kapcsolatait és Donald Lajeunesse úrral, A HUNAGI tagszervezetei számára adott a lehetőség kanadai cégekkel való kapcsolatfelvételre, harmadik piacon való együttes megjelenésre vagy akár a kanadai piacon való megjelenésre. Ebben HUNAGI számíthat a Kanadai Nagykövetség szakembereire és az előadók közbenjárására is.
Az előadókat interaktív, un. okos-tábla eszköz segítette.
Az IKT ágazat cégeinek földrajzi eloszlása tartományonként. J.Wayne Gudbranson előadása. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2009

Az infokommunikációs piac kanadai szereplőiről jó áttekintés kapható a címsorra kattintással. HUNAGI megkapta az elhangzott előadások elektronikus kiadványát. A HUNAGI vállalkozó tagszervezetei és érdeklődő tagintézményei számára adott a lehetőség célirányos kapcsolatok feltárására. Szakterületünk két legismertebb kanadai cége a richmondi MDA Brit -Kolumbiában, valamint a PCI az Ontario tartománybeli Richmond Hillben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése