2009-10-21

Az UNGIWG-10 harmadik napi programja és a 3. UN-SPIDER Műhely


Az UNGIWG találkozó harmadik napján a résztvevők részesei lehettek a harmadik UN-SPIDER műhely megnyitásának, amit kényelmes körülmények között videoközvetítéssel is nyomon követhettek. A rendezvény közel kétszáz résztvevője az űrtechnológiákkal támogatott katasztrófakezelésről hallhatott előadásokat "az elgondolástól az alkalmazásig" mottó jegyében. A rendezvényt az UNOOSA és a Német Légi- és Űrkutatási Központja (DLR) szervezte az ENSZ sivatagosodás elleni harcot irányító szervezete az UNCCD támogatásával.
Az egyik legérdekesebb előadást a brüsszeli járványügyi kutatóközpont (CRED) szakértője tartotta bemutatva azt a 70-es években meghonosodott megközelítést, amely a katasztrófákat járványügyi kockázatként kezeli. A módszertan fejlesztése, közegészségügyi szakemberek bevonása az egységes módszerek, indikátorok, elemző szoftverek, útmutatók és szabványos eljárások elfogadásához vezetett a felmérések harmonizációja és a CDAT adatázis létrehozásával.
Érdekes lenne visszajelzést kapni arról, hogy a hazai Országos Közegészségügyi Intézet és/vagy az Országos Katasztrófavédelmi Központ munkatársai kapcsolatban állnak-e CRED szakértőivel. Az Egyesült Királyságban 2007.évi árvíz hatását értékelve nem csak biztosítási, hanem közegészségügyi szempontból is elvégezték lakóhelyek, földrészletek mélységében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése