2009-10-02

Barkóczi Zsolt megnyitotta az EUROGI vezetőségi ülést

Mivel a HUNAGI tevékenységéről a jelenlévők írásos összefoglalót kaptak, Barkóczi úr a VÁTI-t mutatta be közelebbről, hangsúlyozva szerepét a régió nemzetközi kapcsolataiban a regionális fejlesztés és várostervezés területén. A HUNAGI lehetséges régióbeli szerepére kérdezett rá Bruce McCormack EUROGI alelnök (IRLOGI), Johann Jessen (Intergraph), míg a Duna medence nemzetközi projekt kapcsán Francois Salgé (AFIGEO, CNIG) a Rhone folyó hasonló projektjével javasolta a kapcsolatfelvételt a térinformatikai alkalmazások terén.
Prof.Mauro Salvemini EUROGI elnök az ügyrendi kérdések után a vezetőségi tagok országaiban a tagszervezetek eseményeiről kérdezett.
Elsőként az AM/FM Italia részéről számolt be azon törekvésükről, hogy olyan törvényt készítsenek elő, amellyel a térinformáció, mint a gazdasági haladást szolgáló erőforrás használatát könnyítsék meg. Az ösztönző csomag alátámasztására valószínűleg hatáselemzés is készül.
Hasznos lenne a nemzeti érdeklődő parlamenti tagok országok közötti kapcsolatfelvételének elősegítése.
AFIGEO tevékenységéről Francois Salgé számolt be a lillei térinformatikai műhelyükről, melyen a 26 régió közül csak 2 maradt távol. Részletek (program, résztvevők) az AFIGÉO honlapján találhatóak. Novemberben rendezik az Innováció és a téradatok piacfejlesztése témájú konferenciát. Prof.MaxCraglia (JRC) a következő generációs téradat infrastruktúrákról tart előadást és 22 afrikai ország francia követségeinek képviselőivel rendeznek műhelyt az Internettel támogatott térinformatikai alkalmazásokról.
INTERGRAPH részéről Henning Jessenk arról számolt be, hogy idei délamerikai, ázsiai és csendes-óceáni országokban tett szakmai utazásai során mindenhol azt tapasztalta, hogy e távolabbi helyeken is ismerik, elismerik és követendőnek tartják téradat infrastruktúrával kapcsolatos európai megközelítést. Az ausztriai gyakorlattal kapcsolatban elmondta, hogy most dolgozzák ki az intézmények INSPIRE alkalmasságával kapcsolatos metaadat profilokat.
Gerda Schennach az osztrák AGEO részéről bejelentette, hogy november 13-n rendeznek nemzeti EURADIN műhelyt, melyre meghívják a szomszéd országok társszervezeteit is. Konzultációt folytatnak az illetékes minisztériummal a tervezett GMES jogszabályról is. A jogszabálynál nem lesz az INSPIRE-esetében adott átmeneti, felkészülési idő. Sikeres volt a hagyományos AGIT júliusban 1500 résztvevővel, melyet a Salzburgi Egyetem szervezett és amelyben az AGEO is szerepet kapott panelvita szervezésével és a kiállításon való részvétellel.
Újabban egyre több szó esik az osztrák GDI (Geodaten-infrastruktur) új változata indításának szükségességével.
Bruce McCormack (IRLOGI) beszámolt a nemzeti térinformatikai szervezet honlapja megújításáról www.irlogi.org , a létrehozott Nemzetközi Üzleti Klub létrehozásáról, az ünkéntes hozzájárulók rendszerének kialakításáról valamint a szeptember 14-i EURADIN nemzeti műhelyről. A JRC-vel (Paul Smits, Karen Fullerton) internetes kapcsolatot tartottak fenn.

Svédországban az ULI nemrégen tartott vezetői értekezletet, melyen egyrészről az aktívabb politikai lobbimunka mellett döntöttek, másrészrő a horizontális kapcsolatok erősítése mellett foglaltak állást a régiójukban. Erről Ralph Manö számolt be.
Henning Sten Hansen a GI Norden régiószervezet képviselője szlt a stockholmi Északi Államok Térinformatikai Konferenciájáról (jövőre Izland rendezi). Dánia gyakorlata a legfigyelemreméltóbb: 60 kérdésből álló kérdőívet küldtek ki minden költségvetési intézményhez beleértve az oktatóhelyeket, önkormányzatokat melyekre kiváló visszajelzési arányban érkeztek válaszok. A kiértékelést egyetemi támogatással végzik és arról novemberi nemzeti konferencián számolnak be. (Hasoló a HUNAGI elképzeés is jövő januári határidővel). A magyar beszámoló az eSDI-NET+ és az EURADIN projektekben játszott szerepéről számolt be megemlítve az európai projekt eredményeiek nemzeti (MFTTT Vándorgyűlés Nyíregyházán) és nemzetközi szintű (Digitális Föld, Peking) továbbadását, a sikeres EURADIN nemzeti műhelyt és a jövő év elejére tervezett Nemzeti Térinformatikai Konferenciát, melynek részleteiről október 14-én határoz a HUNAGI vezetősége.
Eurogi ExCom
(RFG,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése