2009-10-24

Koppenhága előtt 43 nappal - Éghajlatváltozási akciónap

Az ENSZ térinformatikai munkacsoport ülésének résztvevői átfogó tájékoztatást kaptak a koppenhágai Éghajlati Csúcs-találkozóra készülő szakértőjüktől.
A Magyar Térinformatikai Társaság (HUNAGI) 2008. év végén hivatalosan felvette a kapcsolatot a Klímavédelmi Kutatások Koordinációs Irodájával (1051. Budapest, Arany János u. 1. IV. em. 409.), hogy részt kíván venni az éghajlatváltozással kapcsolatos kutatások témaköreiben a kölcsönös tájékoztatási, együttműködési, koordinációs tevékenységet elősegítő „VAHAVA Hálózat”-ban.
HUNAGI tevékenységének sajátosságai és kulcsszavai :
- a térinformatika országos, non-profit és interdiszciplináris ernyőszervezete
- téradatok elérhetőségének, alkalmazhatóságának előmozdítása
- interoperábilis téradat infrastruktúra szolgáltatások ösztönzése
- ismeretátadás (közösségépítés, internet, oktatás, rendezvények)
- intenzív nemzetközi szakmai kapcsolattartás európai és világszinten
A VAHAVA Hálózati tagságát Láng István akadémikus úr visszaigazolta.
A következő napokban HUNAGI kapcsolatba kíván lépni a Koppenhágai Csúcstalálkozón részt vevő magyar delegáció vezetőjével abból a célból, hogy eljuttassa hozzá az Európai Térinformatikai Ernyőszervezet (EUROGI) elnökének Barroso Európai Bizottság elnökéhez címzett levele másolatát, másrészről jelezze, hogy az európai szakterületi nem-kormányzati szervezethez hasonlóan annak magyarországi tagszervezete is kiaknázható munkakapcsolatot ápol a Föld Bolygó Nemzetközi Éve Magyar Nemzeti Bizottságával, továbbá a GEO/GEOSS és Digitális Föld nemzetközi szervezetekkel, ahol ez utóbbiban idén ősszel választott vezetőségi tagságot is elnyertünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése