2009-10-20

Szabványok, Google eszközök és az ENSZ téradat infrastruktúra az UNGIWG-10 második napja homlokterében


Ma a 15 tagú OGC stáb egyetlen európai tagja Athina Trakas tartott előadást az OGC helyzetéről és tevékeny-ségéről.
Az ENSZ 2009-ben újra visszatért az OGC-be és az UNGIWG 33 szakosított ENSZ szervezete egyformán hasznosítja a tagság adta előnyöket. Az előadásról HUNAGI használatra és az ismeretek továbbadásához jól felhasználható módon készült fotójegyzet.
Jessica x a Google cégtől a Google Map Maker alkalmazását mutatta be az ebédidőben rendezett tréningen.
Az ENSZ téradat infrastruktúra kezdeményezés vitájának mintegy másfél órát szenteltek. Jelen volt a korábbi társelnök Suha Ulgen, aki a már kidolgozott UNSDI alapdokumentum naprakészre tételét, megvalósítását és az ENSZ kebelében elért figyelemreméltó tematikus SDI szolgáltatások összeszedését tartotta fontosnak. Igen aktívak voltak a FAO, UNEP és a newyorki Térképészeti szolgálat képviselői, de szót kapott a holland koordinációs iroda és a HUNAGI képviselője is.
Ennek kapcsán a GSDI L@SE Bizottság által gyűjtött szociális-gazdasági hatástanulmány tudáskészletről valamint az FP7 keretében induló LAPSI projektről hagzott el az UNSDI érdeklődésére számot tartó információ.
A délutáni plenáris ülés korszerű webalapú és nagyfokú interoperabilitást biztosító alkalmazások és szolgáltatások sorát mutatta be előadások formájában:
UNEP rendszer
UNEP GRID/Genfi Egyetem téradat infrastruktúrája
ITHACA teljes mértékben nyílt forráskódú szoftvereken alapuló téradat infrastruktúra kockázatelemzési célokra
Globalstar műholdas hírközlési, helymeghatározó és nyomkövető rendszer
Világszerte használható cím kódrendszer
Egy sor informális kapcsolatépítési megkeresés történt többek között az UNEP/GRID részéről a Budapest Grid kapcsán, mezőgazdasági növénymonitoring témában egy indiai cég képviselőjétől, az UNEP/Grid-Genfi Egyetem térdat-infrastruktúra projektje részéről, melyekben a kiutazó hazaérkezése után lép.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése