2009-10-14

Térségi tervezés és a téradat infrastruktúra

A Plan4all projekt konzorciumi tagjainak hálózatát a projekt illusztrációja szemlélteti.. HUNAGI lehetősége, hogy a gazdasági és szociális politika szempontjából fontos területen Magyarország képletesen felkerüljön az Európa térképre.
A címre kattintva előjön a témakörben folyó Plan4all EU projekt hírlevele, amely áttekintést ad a négy folyamatban lévő projektrész előrehaladásáról.
A 2.2 projektrész októberi zárójelentése áttekintést fog adni a projekttag országok címbeli helyzetéről. A cseh irányítású projektben Magyarország sajnos nem tagja a konzorciumnak de egy múltheti római szakértői ülésen elfogadott partnerség révén lehetőség van a hazai adatok megjelentetésére is. Kérésre, mintául megkaptuk az Ausztriára vonatkozó adatmegadást. Az anyag október 12-én megérkezett és tegnap már továbbításra került az érintett hazai műhelyek szakértőinek Barkóczi Zsolt és Juhász Géza Péter (VÁTI) és az INSPIRE témakörnben felelős illetve aktív intézmények szakembereinek ( Mikus Dezső KvVM és Lévai Pál FÖMI).
A következő témakörű adatok megadására van szükség a jövő hét végéig:
"1. A description of the Spatial Planning system in Hungaryl. Attached the example of Austria
2. Planning System Scheme - attached the example for Austria as excel document
3. Comparison of the planning system with the SDI infrastructure - see the document SDI_Spatial Planning - example of Austria
4. Description of the SDI Situation in the country - see example of Austria
5. Online Access to Spatial Planning documents - again example of Austria
6. SDI Projects and structure as a collection of projects/practices - example of Austria"
A 2.3 projektrészben, amelyet az EUROGI vezet, HUNAGI-nak lehetősége lesz jövő évben egy a témakörnek szentelt Nemzeti Plan4all Műhelyt szerveznie, amely elsősorban a szakterületi érintett és érdekelt hazai szervezetek, intézmények szakembereinek bevonásával ismertetné a projektet és vitatná meg a hazai INSPIRE szellemű felkészültséget, adna javaslatot a továbblépésre.
Az EU tagországaiban a témát a helyi, regionális és nemzeti szintű térségi tervezésre kiterjesztve kezelik, ezért a települési szintű
hazai érdekeltek bevonása különösen fontos lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése