2009-11-25

Az IYPE (Nemzetközi Földév) rendezvényéről Lisszabonban

A múlt héten Lisszabonban: Dr. Brezsnyánszky Károly az IYPE MNB elnöke és Prof. Dr. Szarka László az MNB titkára az IYPE elismerésével. Kép: IYPE MNB szívességéből.

Mai postánkból: Prof. Dr. Szarka László a Nemzetközi Földév Magyar Nemzeti Bizottsága titkára írja az MNB tagjai számára, melyet - mint előzetes beszámolót - hozzájárulásával megoszthatok itt a HUNAGI Napló olvasóival is:
"A Föld Bolygó Nemzetközi Éve Magyar Nemzeti Bizottság tagjainak

Tisztelt Bizottság!
2009. november 20-22. között lezajlott a Földév lisszaboni ülése (amit eredetilag záróülésnek szántak, de lesz még néhány esemény, pl. decemberben az Amerikai Geofizikai Unió Fall Meeting-jén tartanak egy Földév-szekciót).
A Földév eredeti 10 témaköre  (a globális környezeti problémák tíz komponense) közül a lisszaboni ülés tudományos része az energia, a talaj és a víz kérdésével foglalkozott: 20-án pénteken a "Renewable Energy" és a "Sustainable Land & Water Management" témaköröket tárgyalták. Szombaton pedig - sajnos a nemzeti bizottságok ülésével egyidejűleg - a "Planet Ocean"-ról tartottak előadásokat. A vasárnap az ismeretterjesztésé volt.


A megújuló energiák témakörét a szervezők véleményem szerint beáldozták a helyi (portugál) politikai érdekeknek. Tudományos igényű előadások helyett közhelyeket kellett hallgatni... A "Sustainable Land & Water Management" blokkból egy malajziai előadás emelkedik ki. Utolsó ábráját (konklúzióját, ld. KÉP 006) (második kép - RFG) csatolom.
A lisszaboni rendezvényre egy könyvkiadvány is készült: ehhez a szerkesztők a Földév egy sajátos eseményéről kértek összefoglalást. Magyarországról e könyvben (ld. a PELisbon.pdf csatolmányt) (klikk a fejcímre-RFG) a 2008 októberi Föld és Ég konferencia angol beszámolója szerepel.
Kiemelkedő munkájáért a mintegy 80 nemzeti bizottság közül 17 - közöttük a magyar - részesült elismerésben: a kitüntetettek egy csempe-világtérkép darabjait kapták meg. (Ld. a KÉP 020 csatolmányt.) (felső kép-RFG)
A nemzeti bizottságok ülésén minden ország nyilatkozott arról, hogy - az eredeti terveknek megfelelően - be kívánják-e fejezni a bizottság tevékenységét. (2010. június 30-ig kell a 2007-2009 évekről a záróbeszámolót elkészíteni.) A szakmai egyesületekkel nem rendelkező országok inkább a folytatás mellett, míg a nagyobb földtudományi hagyományokkal rendelkező országok - így Magyarország is - a befejezés mellett  voltak, azzal, hogy a Földév gondolatát tovább kell vinni.
Az IYPE anyagi nehézségeit jelzi, hogy sem a magyarországi Földév-film elkészítését, sem pedig az itteni (IAGA-világkonferencia alatti) Planet Earth TV áram- és őrzési díját nem fizette  ki a nemzetközi központ. (A Planet Earth TV ötlet egyébként egyedül Magyarországon, Sopronban valósult meg meg: még Lisszabonban sem volt Föld Planéta TV!)
A Földév vezetése egyébként egy "Planet Earth Insitute" alapításán fáradozik, de a vélemények erről erősen megoszlanak.
A lisszaboni rendezvény honlapjára  (www.planetearthlisbon2009.org) -  a tavalyi párizsi nyitórendezvényhez hasonlóan - bizonyára felteszik a rendezvény összegzését és legfontosabb előadásokat.
Szarka László
a bizottság titkára"

Közzétéve 11:59 perckor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése