2009-06-30

Kanada Nap Budapesten

Pierre Guimond úr Kanada nagykövete ünnepi beszédét tartja. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2009
Kanada nemzeti ünnepe, a Kanadai Külügyminisztérium fennállásának 100. és a kanadai-magyar kapcsolatok 45.évfordulója alkalmából Kanada nagykövete Pierre Guimond úr és Luise Parent asszony ma délután fogadást adtak rezidenciájuk kertjében, melyre hivatalos volt a HUNAGI főtitkára is, akinek kanadai kapcsolatai 1990 elejére nyúlnak vissza, amikor az ISPRS VII. Bizottsága Brit Kolumbia Vancouver szigetén fekvő fővárosában Victoriában tartotta szimpóziumát. A magas szintű kanadai földmérő, fotogramméter és távérzékelő gárdát ismerve és elismerve a Kouba féle doppler kiegyenlítéstől Derényi Jenő, Bajzák Dénes , Jánó András, Zsilinszky Győző, Hegyi Ferenc mellett az azóta világszerte téradat-infrastruktúrává fejlődőtt John D. McLaughlin féle többcélú digitális kataszter koncepción (1975!) keresztűl a magyarokkal is jó kapcsolatot ápoló David Coleman-ig a GSDI most megválasztott jövőbeni elnökéig egyre szélesedett a szakmai kapcsolatok skálája. Ha jól emlékszem, annak idején Deme Gyula is Kanadában ismerte meg a geokódolás adta távlatos lehetőségeket. A MacDonald Dettwilertől (www.mdacorporation.com ) a Moniteqen keresztül a PCI-ig (www.pcigeomatics.com ) a csúcstechnológia számos képviselője vált ismertté a hazai piacon is. A 90-es évek közepén a Kanadai Követség Kereskedelmi Részlege meghívására a Hannoveri Vásár kanadai pavilonját megtekintő három fős magyar delegáció egyik tagjaként megismerkedhettem az internetes korszak innovatív kanadai vállalkozásainak termékeivel. Bősze Éva kereskedelmi biztos asszonnyal idén ismét szóbakerült, hogy a HUNAGI miképpen tudná elősegíteni a hazai és kanadai kereskedelmi kapcsolatok és együttműködések erősítését felvilágosítással, nyílt napok szervezésével és alkalmazási sikertörténetek megismertetésével a fenntartható mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, környezet- és természetvédelem a megújuló erőforrások, az alternatív energiaforrások vagy akár a helyfüggő szolgáltatások területén.

Eredményesen lezárult KvVM-HUNAGI együttműködés

A KvVM képviselője Bozó Pál (j) Lévai Pál FÖMI szakértővel (k) Bruce McCormack EUROGI alelnököt hallgatja az IRLOGI-HUNAGI tárgybeli információcseréről. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2008
A teljesítéséről készült HUNAGI beszámoló jelentés KvVM oldali elfogadásával lezárult az "INSPIRE irányelv (2007/2/EK) bevezetése kapcsán felmerülő társadalmi és szakmai egyeztetések lefolytatása, továbbá támogatás nyújtása az EU-s kérdőívek, jelentések kitöltéséhez" tárgyú együttműködési szerződés. A beszámoló jelentés a HUNAGI Naplóból bárki számára megismerhető lesz. A feladat végrehajtásában közreműködők közül külön köszönet illeti a gazdasági hatástanulmányt készítő COWI csapatát, továbbá a megbízott szakértőket Faluvégi Albertet, Gémesi Zsoltot és Lévai Pált.

Július 8-ig véleményezhető a GEO 2009-2011 évi munkaterve

A 2009. június 5-i keltezésű GEO 2009-2011 évi munkatervet minden tagország és partner szervezet (pld. CEOS, GSDI) megkapták szakmai észrevételezésre. A földmegfigyelési rendszerek rendszerét megvalósító genfi székhelyű GEO szervezetnek 80 ország mellett az Európai Bizottság is tagja. Magyarország évekkel ezelőtt 67. országként csatlakozott. HUNAGI-hoz a munkaanyag a CEOS WGISS csatornán érkezett be. Az anyagot érdeklődő tagjaink részére megkeresés esetén továbbítjuk.

Téradatok felhasználása környezetvizsgálatokban. DG JRC felmérés

Felmérés környezeti hatásvizsgálat (EIA) illetve stratégiai környezetvizsgálat (SEA) készítése során felhasznált téradatokkal kapcsolatos tapasztalatokról
A téradat szolgáltatók és a KvVM ágazathoz tartozó tagszervezetek és tagintézmények figyelmébe! A felmérés letölthető a címsorra kattintva.

Magyar vonatkozású hír a PSI Platform weboldalán

A hír a címsorra kattintva olvasható. Rendkívül tanulságos híranyagok találhatóak a weboldalon, melyek a téradatok hozzáférésével és újra-felhasználhatóságukkal kapcsolatosak az Európai Gazdasági Tér országain belül és azon túl.

2009-06-29

Harmonizált címregiszter - EURADIN Magyar Nap szeptember 2-án Budapesten

Vanda Nunes de Lima (DG JRC IES USDI) bevezeti az EURADIN műhelyt a GSDI11 konferencián. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2009
Az INSPIRE irányelv függelékében szereplő elsődleges alapadatkörök közül hazánkban a címek helyzete a leginkább kritikus. Az Európai Térinformatikai Ernyőszervezet (EUROGI) megbízásából HUNAGI - a FÖMI-vel és Geox Kft-vel karöltve - 2009. szeptember 2-án az európai harmonizált címregiszter projekt (EURADIN) égisze alatt meghívásos nemzeti műhelyt szervez, melynek a FÖMI ad otthont. Meghívót kap majd minden hazai, a címregiszter témakörben felelős, illetékes, vagy ilyen szolgáltatás üzemszerű felhasználásában jelentős mértékben érintett intézmény, szervezet. A meghívottak címjegyzékére felkerülni az alábbi adatok gabor.remetey@gmail.com címre való megküldésével lehet (a tárgymezőben szerepeljen EURADIN és az Ön vagy intézményének neve):
Név
Beosztás
Intézmény/szervezet neve
Milyen címregiszterben érintett
Kíván-e előadást tartani
Kíván-e posztert készíteni
Telefon (vezetékes és/vagy mobil)
Telefax
e-mail
URL
Megjegyzés/háttérinformáció: max. 100 szóban
Az előzetes program a közvetlen felkértekhez és a július 15-ig bejelentkezettekhez jut el.
Az eseménynek saját weboldala van (http://euradinhu.blogspot.com ), melynek szerkesztésében részt vehet Palya Tamás (FÖMI) és Prajczer Tamás (Geox) is.

2009-06-26

Mikoviny Sámuel Térinformatikai Emlékverseny - eredményhírdetés július 4-én Székesfehérváron

Mai postánkból. Kis Ágnes (ESRI Magyarország Kft.) osztja meg a hírt a HUNAGI Napló olvasóival:
"A 2008/2009. tanévben már hagyományosan ötödször rendezte meg közösen, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara illetve az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézete: a Mikoviny Sámuel Térinformatikai Emlékversenyét.
Az I. iskolai fordulót 2009. február 06-án hat magyarországi és egy határontúli magyar tannyelvű szlovákiai szakközépiskolában bonyolították le. A döntőbe 21 tanuló jutott, melyet NYME Geoinformatikai Karán rendeztek meg a GIS OPEN konferencia keretén belül. Az ESRI Magyarország Kft. az eddig évekhez hasonlóan, az idei győztesek (hat tanuló) és felkészítő tanáraik (négy tanár) elismeréséhez céges tárgyjutalmak formájában járult hozzá. Az első 4 helyezett tanuló és felkészítő tanáraik 1 éves próbalicence-t kapott az ESRI ArcView 9.3-as verziójából illetve térinformatikai, szakmai könyveket.
A verseny ünnepélyes eredményhirdetését 2009. július 4-én szombaton az NYME Geoinformatikai Kara diplomaosztó ünnepélyén, a székesfehérvári Vörösmarthy Színházban bonyolítják le a szervezők."

Visszatekintés a GSDI11 konferenciára

Rotterdami Beurs Világkereskedelmi Központ, a konferencia színhelye. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2009
Most érkezett az EUROGI főtitkára figyelem-felhívása a GSDI11 konferenciára vonatkozó képek, videok, dokumentumok elérhető-ségéről. A HUNAGI Napló olvasóinak figyelmébe ajánljuk:

"Dear Member of EUROGI,
* Impressions from the GSDI 11 World Conference
For more information on the event, please visit: http://www.eurogi.org/pooled/articles/BF_NEWSART/view.asp?Q=BF_NEWSART_313324

* Pictures and other exchanges from GSDI 11
For more information, please visit: http://www.eurogi.org/pooled/articles/BF_NEWSART/view.asp?Q=BF_NEWSART_313326

* Webcast of the INSPIRE Conference 2009 Plenary Sessions available (Video & Slides)
For more information, please visit: http://www.eurogi.org/pooled/articles/BF_NEWSART/view.asp?Q=BF_NEWSART_313284

* Italian Senator Candido De Angelis meets AM-FM GIS Italia Association
For more information, please visit: http://www.eurogi.org/pooled/articles/BF_NEWSART/view.asp?Q=BF_NEWSART_313282

Kind Regards,
EUROGI Secretariat
EUROGI-European Umbrella Organisation for Geographic Information
Rua Artilharia Um, 107
1099-052 LISBOA
PORTUGAL
Tel: +351 213 819 635/624; Fax: +351 213 819 668
email: eurogi@eurogi.org
WEB: www.eurogi.org "

A rendező Geonovum minapi keltezésű összefoglalójában a HUNAGI angol nyelvű blogjára is hivatkozik!

Sikeres regionális kezdeményezések - a NordLog bemutatkozása



Mindíg örömmel számolunk be a térinformatika területén tagszervezeteink és tagintézményeink aktív tevékenységét tükröző események híreiről. Mai postánkból: Kis Ágnes, az ESRI Magyarország marketing menedzsere küldte az alábbi figyelemfelhívást és sajtóanyagot:

2009. június 26-án (pénteken) 11.00-kor a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Logisztikai és Gyártástechnikai Intézetében (Bay-Logi, 3519 Miskolctapolca, Iglói u. 2) került sor az Észak-Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Klaszter (NordLog) bemutatkozására. A rendezvényt a MISDOLIN Plusz 2006 Kft. szervezte. (A meghívó a címsorra kattintva tölthető le.)
A sajtótájékoztatón a klaszter alapító cégei is részt vettek: ÁTI Depó Zrt, Bay-Logi, Borsod Volán Zrt, Eger Logisztikai 2001 Kft, Esri Magyarország Kft, MVK Zrt, Miskolci Egyetem, Norria, LTV Trans Kft.

Az Észak-Magyarországi Logisztikai Klaszter (NordLog) az első kezdeményezés a régióban a logisztikai szektorban arra, hogy a piacon jelenlevő számos logisztikai jellegű szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások között a már meglévő alkalmi együttműködésekre alapozva szorosabb kapcsolat, és hosszabb távú, átgondolt közös stratégián alapuló együttműködés alakuljon ki. A kezdeményezés révén a napjainkban gazdaságpolitikai szempontból stratégiai fontosságúvá vált ágazat szereplői a közös képviselet révén gazdasági előnyökhöz juthatnak hozzá, hozzájárulva ugyanakkor mind a régió, mind az ország gazdasági fejlődéséhez.

Az önkéntes tagságon alapuló, kölcsönös előnyökkel járó klaszterben a szektor több szegmense is képviselve van:

a logisztikai szolgáltatók (közlekedés, szállítás, szállítmányozás, vámkezelés, tárolás, rakodás, csomagolás, egységrakományképzés, komissiózás, hulladékgyűjtés stb.),
a kiegészítő tevékenységek (informatikai szolgáltatás, marketing, tanácsadás, kutatás, kölcsönzés, környezetvédelem, stb.).
a tudásközpontok (egyetem, alkalmazott és alapkutatást végzők, K+F tevékenység szervezők).

2008.október 15-én alakult meg az Észak-Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Klaszter (NordLog), amely sikeresen pályázott az ÉMOP 1.2.1 programban kiírt „Regionális jelentőségű klaszterek” c. pályázaton.

Az ÉMOP 1.2.1 program konstrukciójának célja, hogy:

Előmozdítsa a vállalkozások, oktatási és K+F intézmények, valamint helyi gazdasági szereplők közötti, iparági klaszter formában megvalósuló együttműködést.
fejlődjön és bővüljön a klaszterek szolgáltatási palettája, megteremtődjön az összhang a közös szolgáltatások kínálata és kereslete között;
hozzájárul a pólus programban definiált akkreditációs követelmények teljesítéséhez szükséges továbbfejlődésre a magas hozzáadott értékű, exportorientált, innovatív tevékenységet folytató klaszter-kezdeményezések és klaszterek számára;
közös beruházások előmozdítása, amelyek az adott klaszter tagjainak versenyképességének növelését elősegítik.
A pályázatban a klaszter menedzsment szervezetét a MISDOLIN Plusz 2006 Kft. biztosítja. Az ÉMOP program 80% támogatásintenzitás mellett támogatja a NordLog klaszter fejlesztését, amelynek teljes költségvetése 37 mFt. A támogatási program keretében a finanszírozás 2011. május 31-ig biztosított.

A NordLog Klaszter hosszú távú célja, a térségben a logisztikai szolgáltatás területén tevékenykedő cégek, szervezetek, intézmények között az együttműködés felerősítése, valamint a helyi tudásbázisra építkezve, összehangolva a kereslet és a kínálat csatornáit, szélesítve szolgáltatási palettáját, elősegítse az egyre növekvő logisztikai igények fenntartható módon való kielégítését, ezáltal választ adjon a térség gazdasági kihívásaira, növelve annak versenyképességét.

A NordLog Klaszter középtávú célja az Logisztikai Klaszter önfenntartó, akkreditált fejlődő klaszterré válása, amely erős menedzsment szervezettel, széles szolgáltatási körrel és legalább 25 tagszervezettel rendelkezik.

A Logisztikai Klaszter innovatív módon, integrált szemlélettel közelíti meg a logisztika területén jelentkező kihívásokat, a logisztikai szolgáltatás ágazatban érdekelt szereplők összefogását, fejlesztési elképzelésinek összehangolását a fenntartható logisztikai rendszerek megteremtése érdekében. Ennek érdekében a klaszter-menedzsment szervezet olyan innovatív szolgáltatásokat nyújt a partnereknek, amelyekkel fokozható azok versenyképessége.

A klaszter alapító tagjai: ÁTI Depó Zrt, Bay-Logi, Borsod Volán Zrt, Eger Logisztikai 2001 Kft, Esri Magyarország Kft, MVK Zrt, Miskolci Egyetem, Norria, LTV Trans Kft.

2009-06-24

Adatpolitika és gazdasági hatása

Azzal, hogy múlt pénteken a GSDI vezetőségi testülete megszavazta a HUNAGI társelnökségét a szervezet jogi és szocio-gazdasági munkacsoportjában, várhatóan számos, a hazai előrelépést elősegítő ismerethez való közvetlen hozzáférés válik lehetővé. Máris egy hasznos kiadvány került a látókörbe Max Craglia és Roger Longhorn jóvoltából. A dokumentum tartalmi ismertetése itt következik:

Közadatok digitális hálózatokra kerülésének szocio-gazdasági hatása
A
104 oldalas művet Paul F. Uhlir állította össze az amerikai CODATA Nemzeti Bizottság kutatási adat- és információpolitikai testülete, az OECD információs gazdaság munkacsoportja, valamint a Nemzeti Kutatási Tanács együttműködésével.
ISBN 0-309-13969-4. A nyomtatott kiadás éve 2009. A szerzői jog az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia tulajdona.
A kötet valójában egy műhely összefoglalója. A rendezvény a különböző adathozzáférési és újrafelhasználási politikák jobb megértését szolgálta. A tanulmány elkészítését a Nemzeti Tudományos Alap és az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata pályázati forrásból támogatta.
Az öttagú, ausztrál, svéd, három amerikai szakértőkből álló tanulmánykészítő csapat egyik tagja a GSDI szervezet ügyvezető igazgatója, Harlan Onsrud professzor volt. Az OECD részéről az információs gazdaság munkacsoportnak az EU-ból egy olasz és egy finn állandó tagja és Észtországnól egy megfigyelője volt. A kötetben az EU PSI irányelvének gazdasági hatásmérését Chris Corbin, (az EUROGI egykori vezetőségi tagja, a HUNAGI brit testvérszervezete, az AGI volt igazgatója) tárgyalja. A térinformatika szemszögéből Max Craglia professzor a DG JRC Téradat infrastruktúra egység munkatársa közelíti meg a kérdést.
Az OECD tagországai nagymennyiségű közadatot állítanak elő és terjesztenek nagyrészt azzal a céllal, hogy ezen információk jelentős szocio-gazdasági értékét a használat révén hasznosítsák. Különösen igaz ez ma az Interneten. 2008 február 4-5 –én az amerikai CODATA Nemzeti Bizottság az OECD-vel karöltve műhelyt szervezett, hogy a következő kérdésekre választ kaphasson:
  • Miért fontos a közadatok hozzáférési és újrahasznosítási politikáinak sajátos gazgasági és nem-gazdasági értékeit és hatását jobban megérteni? Hogyan gyarapíthatóak ezzel kapcsolatos ismereteink?
  • A közadatok hozzáférésének és újrahasznosításának közvetlen és közvetett gazgasági és nem-gazdasági haszna és költségei tekintetében melyek a legújabb értékelési megközelítések?
  • Ezeket a módszereket hogyan alkalmazták, milyen információ típusokra milyen szervezeteknél? Milyen egyezőségek és különbségek vannak az eltérő megoldások között a vizsgált információ típusok és politikák esetében?
  • Melyek ezen módszerek érvényességére és megbízhatóságára vonatkozó vizsgálat szempontjai? Mit tudunk már és mit kellene még tudnunk ezen módszerek alkalmazásáról a közérdekű információk politikájának az on-line világhálós környezetben való értékelésével kapcsolatban?
  • Találjanak a digitális közadatok hozzáférése és újrahasznosítása során jelentkező gazdasági és nem-gazdasági értékek és hatások vizsgálatára használt legjobb gyakorlatot, elméleti eredményeket és modelleket.
  • Találjanak olyan megoldásokat, amelyeket felhasználva az OECD országaiban az informatikai menedzserek és politikai döntéshozók jobban megérthetik a közadatok hozzáférésére és újrahasznosítására vonatkozó eltérő politikák gazgasági és nem-gazdasági értékeit, hatásait.
A mű négy részre osztható. Az első rész tartalma:
Bevezetés
Paul Uhlir, The National Academies, Egyesült Államok
Az Egy.Áll. szövetségi kormánya információs politikájának áttekintése
Nancy Weiss, Institute of Museum and Library Services, Egyesült Államok
A PSI irányelv megvalósítása az Egyesült Királyságban: sikerek és kihívások
Jim Wretham, Office of Public Sector Information , Egyesült Királyság
A közérdekű információk értéke az ipar számára: az üzleti szektor szemszögéből
Martin Fornefeld, MICUS Management Consulting, Németország
A műhely résztvevőinek vitája
Tisztességes és nyílt hozzáférés a közadatokhoz a maximális megtérülés érdekében
Michael Nicholson, PSI Alliance, Egyesült Királyság
A műhely résztvevőinek vitája
Második rész
Közszféra információ: mi is a zaklatás oka?
Robbin te Velde, Dialogic, Hollandia
A PSI irányelv gazdasági hatásának mérése a 2008 évi felülvizsgálat keretében
Chris Corbin, ePSIplus, Efyesült Királyság
Különböző közszféra információ hozzáférési politikák és hatásuk
Frederika Welle Donker, Delft University of Technology , Hollandia
Mindennek ára, de semmi értéke
Antoinette Graves, Office of Fair Trading , Egyesült Királyság
A kormányzati információhoz való hozzáférés fokozása: gazdasági elmélet alkalmazása a Kanadai Statisztikai Hivatalnál
Kirsti Nilsen, University of Western Ontario, Kanada
A közszféra földrajzi információ hatásának vizsgálata
Max Craglia, Institute for Environment and Sustainability, JRC , Olaszország
NOAA on-line adatszolgáltatás gazdasági és szociális hasznának vizsgálata
Rodney Weiher, NOAA, Egyesült Államok
A közpénzen végzett kutatásokhoz való könnyített hozzáférés hatásainak feltárása
John Houghton, Victoria University, Ausztrália
A műhely résztvevőinek vitája
Harmadik rész
A közszféra információ szociális és gazdasági költségeinek mérése
On-line: a szakirodalom és a jövő irányainak áttekintése
Paul F. Uhlir, Raed M. Sharif, and Tilman Merz
Az első csoport szekcióülése eredményeinek összegzése
Juan Carlos de Martin, Rapporteur
A második csoport szekcióülése eredményeinek összegzése
Tilman Merz, Rapporteur
Negyedik rész
A két csoport szekcióülései eredményeinek általános megvitatása és a lehetséges következő lépések
Paul F. Uhlir, Rapporteur

A kötet arra is igazolást ad, hogy az igazán kihívást jelentő kérdések megvitatását célul kitűző műhelyeken elhangzó előadások és viták értékes közkinccsé tehetők kellő ráfordítással. Érdemes elgondolkodni azon is, hogy amit az OECD és az Amerikai Tudományos Akadémia mint témát felkarolt, azzal a kérdéssel hazánkban foglalkoznak-e ma kellően magas kormányzati szinten és tudományos megalapozottsággal?
Az mindenesetre örvendetes, hogy az EU e-tartalomszolgáltatási programja keretében olasz meghívásra és HUNAGI segédkezéssel a földügy és térinformatika területéről járulna hozzá Magyarország egy európai projekthez amely a közszféra információinak jogi szempontjait kívánná a következő csaknem három évben európai országok közötti összefogással elemezni. A hazai HUNAGI csapat tagjait az FVM FTF, a FÖMI és MATISZ szakemberei adják. A nemzetközi projekt-tervezet egyik tanácsadója éppen a jelen bemutatott kiadvány szerkesztője Paul F. Uhlir…
Akinek a figyelmét felkeltette ez a téma teljes kötet letölthető a következő weboldalról: http://www.nap.edu/catalog/12687.html
(A gyors fordításban előforduló hibák észrevételezését előre köszönöm. RFG)

Rövidítések feloldása
CODATA: Committee on Data for Science and Technology , a párizsi ICSU (International Council of Scientific Unions) interdiszciplináris testülete
OECD: Organization of the Economic Co-operation and Development (Párizs)
PSI: Public Sector Information. A közszféra információ újrahasznosításával foglalkozó EU irányelv rövid megnevezése


A kiadványról szóló ismertetést megkapták a Geodézia és Kartográfia szakfolyóirat főszerkesztője, valamint a HUNAGI adatpolitikai munkacsapat tagjai és háttér- szakmai támogatói is.
(A HUNAGI adatpolitikai munkacsapata a tervezett EU LAPSI projekt HUNAGI konzorciumi tagságából adódó feladatok ellátására szerveződött, feladata - ha a projekt nyer - elsősorban a földügy és térinformatika (itt: digitális térképek) vonatkozásában a jogszabályi háttér jelenlegi helyzetének feltárása, a fejlődési trend nyomonkövetése és a szabad adathozzáférés és újrahasznosítás elősegítését célzó hazai fogadókészség-erősítés, felvilágosítás az INSPIRE és PSI irányelvek szellemében az adatszolgáltatók, végfelhasználók és az elektronikus tartalomipar szereplői érdekeinek figyelembevételével. Munkájával segíteni kívánja a kormányzati döntéselőkészítőket is.)

MFTTT Vándorgyűlés Nyíregyházán

Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság

VÁNDORGYŰLÉS

„Földmérés, földügy hogyan tovább?”

védnök:

Gráf József miniszter

Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium

Nyíregyházi Főiskola

2009. július 2-4.

P R O G R A M

2009. július 2. (csütörtök)

Regisztráció a Nyíregyházi Fıiskola „A” épületében: 9.00-12.00.

Nyitó plenáris ülés az „A” épület Bessenyei Aulájában: 10.00-12.30

Dr. Mihály Szabolcs elnöki köszöntője

Sirman Ferenc FVM szakállamtitkár szakmapolitikai megnyitója

Csabai Lászlóné Nyíregyháza Város polgármesterének köszöntıje

Seszták Oszkár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyőlés elnökének köszöntıje

Prof. Dr. Jánosi Zoltán A Nyíregyházi Fıiskola rektorának köszöntıje

Lázár Deák emlékérem átadása

Prof. Dr. Márkus Béla : Földmérő gombnyomásra?

Tóth László: A honvédelem geoinformációs támogatása

Dr. Borza Tibor: A GNNS technika hazai alkalmazása, és szabályozása

Dr. Mihály Szabolcs: Fejlesztések és együttmőködés a földmérés és foĀNldügy jövıjéért

Ebéd: 12.30-13.40

A. szekció az „A” épület 253-as előadójában:

13.40-15.00 Levezető elnök: Dr. Ágfalvi Mihály fıtitkárhelyettes

Ultmann Zita: Gravitációs tömeghatás számítása a Mátyás-hegyi barlang környezetében

Ress Zsuzsanna: Csillagászati helymeghatározás gazdaságos zenitkamera- rendszerrel

Kiss Attila: A GNSS technológia alkalmazhatósága vízmércék ellenırzı méréséhez

Tolnai Katalin: Régészeti feltárás térinformatikai támogatása

Kovács Gábor – Lukovszki Viktor: Térinformatikai hátterő webes térképkatalógus

Szünet: 15.00-15.40

15.40-17.30 Levezetı elnök: Oros László Sz.Sz.B. Megyei Földhivatal vezetıje

Horváth Zsolt ( Leica Hungary Geosystems Kft.) : Leica újdonságok a GNSS- tıl a

mozgásvizsgálatig

Stenzel Sándor (Navicom Plussz Bt.): Van k.pünk hozzá, képalkotás a geomatikában

Varga Zoltán ( Sokkia Kft.): A pontosság garantálja a sikert

Bartha Csaba (Navicom Plussz Bt.): A GNSS fejlesztés iránya a Topconnál

Szentpéteri László (Topcon Europe Positioning B.V ): DC3: 3D deformáció felügyelet

B. szekció az „A” épület 356-os elıadójában:

13.40-15.00-ig Levezető elnök: Dr. Papp Iván az Intézıbizottság tagja

Institóris István: A DATR rendszer és telepítése a földhivatalokba

Iván Gyula: A TakarNet24 Projekt térinformatikai vonatkozásai

Zátonyi Richárd: A DATR bevezetése Békés megyében

Sípos Ágoston: ITR és a DATR

Szünet: 15.00-15.40

15.40-17.00 Levezető elnök: Biró Gyula MGFVE elnöke

Dr. Váczy Attila: Összefüggő nagy területek adatszolgáltatásának tapasztalatai

Dr. Vincze László: Nagyméretarányú digitális térképeinkért

Dobi Ferenc – Uzsoki Zoltán: Digitális közmőnyilvántartás a Pécsi Önkormányzatnál

Farkas Imre: Közüzemi téradatok, disztribúciós lehetıségek

Baráti vacsora: 19.00-tól

2009. július 3. (péntek)

Reggeli: 7.00-9.00

A. szekció az „A” épület 253-as elıadójában:

9.00-10.20 Levezető elnök: Dr. Márkus Béla a FIG MNB elnöke

Mnyerczán András: Minıségi fejlesztések a hazai GNSS szolgáltatásban

Dr. Busics György: Alappontjaink sorsa: magukra hagyjuk-e, vagy megújítsuk-e geodéziai

hálózatunkat?

Hodobay Böröcz András: A Magyar Köztársaság államhatár okmányai digitális másolatának készítése

Szünet 10.20-11.00

11.00-12.00 Levezető elnök: Bartos Ferenc az Intézıbizottság tagja

Dr. Kovács Miklós: A szellemi alkotások és a földmérés kapcsolata

Dr. Karsai Ferenc: Mit rejtenek szakmai bibliográfiáink és lexikonjaink?

Jelesné Pálfi Zsuzsa: Stratégiai elemként kezelt vállalati felnıttképzés

B. szekció az „A” épület 356-os elıadójában:

9.00-10.20 Levezető elnök: Dr. Alabér László fıtitkárhelyettes

Petrik Ottó: A FÖMI térinformatikai adatrétegei, különös tekintettel a CORINE felszínborítási adatbázisra

Brunbauer Ottó: VTOPO 25 – új topográfiai lehetıségek

Herczeg Ferenc: Objektumorientált topográfiai adatbázis

Dr. Remetey-Fülöpp Gábor: Téradat infrastruktúrák értékelése

Szünet 10.20-11.00

11.00-12.00 Levezető elnök: Tóth Sándor FVM főosztályvezető-helyettes

Weninger Zoltán: A TakarNet24 Projekt bemutatása

Forner Miklós: Geoportál

Nagy Géza (Trimble): Újdonságok a Trimble-nél

Ebéd: 12.00-13.00

Záró plenáris ül.s az „A” épület 253-as elıadójában:

13.00-16.00 Levezető elnök: Uzsoki Zoltán fıtitkár

Tóth Sándor: A földmérés és térképészet szerepe a téradat infrastruktúrában

Buga László: Katonai térképészeti feladatok végrehajtása a HM Térképészeti Nonprofit Kft.

Osskó András: Európai Uniós követelmények a földmérési tevékenységben és szolgáltatásokban

Simon Sándor: NKP Kht. változások, tapasztalatok, eredmények

Dr. Riegler Péter: 60 éves a Geodézia és Kartográfia

Uzsoki Zoltán: A Vándorgyűlés összefoglalása és zárása

2009. július 4. (szombat)

Reggeli: 7.00-9.00

Kirándulás indul 9.00 órakor a parkolóból


Forrás: MFTTT Másolat: Dr. Mihály Szabolcs elnök szívességéből.

További információ a címsorra kattintva nyerhető.

2009-06-23

Nem elég vonzó a térinformatika - vajon csak a holland diákságnak?

A GSDI11 konferencia utolsó napján a reggeli plenáris ülésen hangot kapott a diákság véleménye is. A három megkérdezett szerint a földrajzi információval foglalkozók tevékenysége monoton, másokkal kevés kontaktust engedő magányos munka, lányoknak nem való, karrierrel sem kecsegtet, matematikát kedvelőknek való szűk szakma, ami ráadásul nem is eredményez konkrét alkotást. Túlontúl el vannak foglalva eszközeikkel, jólehet mindez csak alkalmazott tudomány. A hallgatóság soraiból egyedül Paul Kelly, a FIG 3.Bizottság téradat infrastruktúra munkacsoportja vezetője (a kis képen) volt az, aki reflektált e véleményekre.
A konferenciát követő GSDI vezetőségi ülésen Dave Lovell, az EuroGeographics ügyvezető igazgatója sürgette, hogy többet és céltudatosabban kell tenni a szakma iránti érdeklődés felkeltésére, és ezt már szinte késő a felsőoktatásba való belépéskor megkezdeni.
Dave Lovell két honlapcímet is megosztott a minapi levelezésben amely azt mutatja, hogy az Egyesült Királyságban a Királyi Földrajzi Társaság égisze alatt milyen elkötelezett munka folyik a földrajz szakma megkedveltetése céljából.
http://www.geographyteachingtoday.org.uk/ambassadors/introduction/
http://www.rgs.org/OurWork/Schools/Action+Plan+for+Geography/Geography+Ambassadors.htm

Egészen véletlenül, éppen ugyanazon a napon hasonló céllal indulhatott kapcsolatfelvétel a HUNAGI kezdeményezésére a Farkasréti Iskola SASFA Öregdiák Köre és az ELTE
Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék között annak érdekében, hogy az iskola érdeklődő diáksága megismerkedhessen e szakterület érdekességével. Aznap este tartott egyébként előadást Juhász Árpád a geológus-földrajztudós, a kék bolygó vándora a 77 éves iskolában a SASFA Egyesület által szervezett rendezvényen.

2009-06-21

Térinformatika, védelem és biztonság - középeurópai konferencia Prágában szeptember végén


Társszervezők között a SAGI, HUNAGI és az OGC.
Link a címsorra kattintással
Ma egyébként megérkezett a sajtófelhívás is, melyet a HUNAGI a megegyezés alapján blogjain közzétesz és tartalmáról hírlevélben értesíti majd tagjait és partnereit is.
Ime a levél:
" The central & eastern European member states are currently re-designing and developing their GIS strategies in line with the new requirements of the EU and NATO. Challenges such as achieving cross-border interoperability, tackling refugee and narcotics trafficking, supporting in-theatre operations in Afghanistan, Iraq require strategic support from GIS services of each European nation. This is why heads of GIS in central & eastern Europe are meeting at DGI CEE 2009, September 29th -30th, in Prague. Top level defence and national security GIS experts will be sharing their interoperability, in-theatre support, GIS growth and development strategies to ensure that their country is fully integrated into the EU and NATO operations across the globe. The conference is fully supported by NATO, EU, NGA US and will be welcoming speakers and delegates from MoD across Europe, including: Pavel Skala, Head of GIS, MOD Czech Reupblic, Janko Rozman, Head of GIS in Slovenian MoD, Col. Jaroslav Piroh, Head of Geo-Support Services, TOPOGRAFICKY USTAV, SLOVAKIA and many of their colleagues from the region.

Two of the key issues covered at the event are: 1. supporting NATO and EU in their their GIS strategies in Europe and 2. supporting soldiers in-theatre. Most eastern European countries are working hard to ensure their efforts are in line with the western GIS infrastructure, however, there is still a long way to go. If you are interested in finding out what NATO and EU expect from the new member states and how these expectations are being fulfilled, join DGI CEE 2009 in Prague.

Visit www.dgicee.com, call +44 (0) 20 7368 9465 or email info@wbr.co.uk for further information. "

2009-06-20

Földmegfigyelés információs rendszerei és szolgáltatásai - elérhetőek a toulousei ülés előadásai

A CEOS WGISS27 ülés előadásanyagai Courtney Davis (NOAA) jóvoltából tegnap óta hozzáférhetőek és a címsorra kattintva a napirend sorrendjében egyenként letölthetőek.. Az ülésen a GSDI képviseletében a HUNAGI is jelen volt és ismertető beszámolója illusztrációként három hazai rendszert is megemlített: VinGIS, MÉTA és TeIR. A HUNAGI képi adatbázisa egyébként a CEOS WGISS weboldaláról is közvetlen elérhető.

HUNAGI Napló régiónkbeli látogatói a mai napon

2009-06-19

GSDI11 Kibőv1tett ülést tartott a GSDI új összetételű vezetősége.


Péntek este a vezetőség kibővített ülést tartott a távozó vezetőségi tagok részvételével. A HUNAGI képviselőjének is lejárt hat éve tartó mandátuma, a nem kormányzati szervezetek új képviselője Josef Strobl akadémikus lett, a Salzburgi Egyetem térinformatikai központjának vezetője. A GSDI-nek továbbra is hat szakmai munkacsoportja van. Roger Longhorn javaslatára a HUNAGI képviselőjét megválasztották a Jogi és szoció-gazdasági munkacsoport társelnökének, akihez a téradat-infrastruktúra és a gazdaság témakör tartozik majd A munkacsoport feladata a témába vágó értékes referenciák gyűjtése, terjesztése, a munkacsoport tagjainak bekapcsolása a GIKNET hálózatba (amely a GSDI szervezet tudásbázis hálózata), továbbá két munkaülés szervezése és a GSDI Téradat infrastruktúra szakácskönyv kiegészítése egy a témát összefoglaló fejezettel. Az új GSDI titkár az ESRI nemzetközi kapcsolatok vezetője lett. A GSDI soron következő elnöke a kanadai David Coleman professzor lett az Atlantic institute képviseletében.

GSDI11 A záró plenáris ülés képei

GSDI11Műhely az oktatásról

GSDI11 Műhely az SDI jövőbeni alakulásáról

GSDI11 Plenáris ülés - A magánszféra elképzelése

2009-06-18

HUNAGI képgalériája közvetlen linket kapott az INSPIRE honlapján


A lnkelt képgalériák tulajdonosai: Greg Yetman (Columbia University) és a HUNAGI főtitkára

GSDI11 Kiállítás és HUNAGI-EUROGI megbeszélés


A képek összeállítása még tart

GSDI11: HUNAGI előadás a KvVM_HUNAGI együttműködésről

INSPIRE műhely az intézményi kérdésekről

INSPIRE műhely a közösségről a HUNAGI bezámolóval

Földrajzi ismeretek terjesztése

A 77 éves Farkasréti általános iskola (Budapest xI. ker) SASFA Öregdiákok köre által szervezett rendezvényen ad elő dr. Juhász Előd geológus, földrajztudós és ismert médiaszemélyiség, A kék bolygó vándora", akinek ezzel a címmel nemrégen jelent meg honlapunkon is bemutatott tartalmas könyve.
Helyszín:
a Farkasréti Általános Iskola könyvtára (1112 Bp., Érdi út 2.).
A szervezők - Mátray Csilla és Varga Tibor tájékoztatása szerint - az előadás után mindenkit szeretettel várnak egy csésze teára. A belépés díjtalan! A SASFA Egyesület szeretettel várja a jelentkezőket, tagfelvételi lehetőség az esten! Az iskola honlapja: www.farkasreti.hu Bővebb információ a rendezvényről: sasfa@t-online.hu

2009-06-17

A GSDI téradat infrastruktúra szakácskönyv karbantartásának tartalmi és technikai kérdései

Az ülést Doug Nebert (FGDC) és Greg Yetman (Columbia Egyetem) vezették. Kép: HUNAGI, 2009
From Metadata_GSDICookbookWorkshops

A szakácskönyv wiki változatának évente lesz egy pillanatfelvétele pdf formában publikálva. A 10 fős műhely intenzív konzultációt folytatott a szakácskönyv tartalmi és technikai kérdéseiről. A téradat infrastruktúrák szempontjából ajánlott szabványokat az alábbi táblázat tartalmazza:
Az ülés emlékeztetőjét a HUNAGI Napló is közreadja. Az eddig már több nyelvre lefordított 2004. évi változat a címsorra kattintva érhető el, míg az élő dokumentum változat linkje: www.gsdi.org/GSDIWiki

INSPIRE Metadata Műhely Rotterdamban

Metaadat műhely résztvevői. Kép: HUNAGI, 2009
From Metadata_GSDICookbookWorkshops
Két éven belül minden EU tagország el kell, hogy készüljön az Annex I-II adatkörök metaadat szolgáltatási rendszereivel és mindössze öt év áll rendelkezésre mind a 34 adatkör tekintetében. A párhuzamosan folyó 10 műhely ellenére ezért is telt ház előtt zajlott egy olasz, 3 spanyol és egy amerikai előadással a Metaadat műhely. Ezen a kormányzat részéről Magyarországról Tóth Sándor, az FVM FTF főosztályvezető-helyettese vett részt, míg a műhely felkért moderátora a HUNAGI képviselője volt.
A spanyolok által ajánlott metaadat referenciák felsorolása hamarosan itt!

Nagy érdeklődés övezte a 3. INSPIRE konferenciát

Az Európai Gazdasági Tér országainak előadásai az INSPIRE konferencia szekcióiban, műhelyein.

A rendezvény valójában a 15. a sorban, hiszen az INSPIRE konferencia az EC GI/GIS örökébe lépett. (Hét évvel ezelőtt a 4. EC GI/GIS műhely színhelye Budapest volt, házigazdája - két tagintézménye bevonásával (Congress Kft, FÖMI) - a HUNAGI volt. .Sajnálatos, hogy a konferencián alig volt hazai szakember és azon kevés tagország közé tartozunk, akik részéről nem hangzott el előadás! Prof. Max Craglia által bemutatott nemzeti példák között azonban ott volt a KvVM OKIR rendszere. Az egyik balti köztársaság az LPIS rendszerével szerepelt.
Bővebb képanyag a HUNAGI angol nyelvű blogjában található.

2009-06-16

A GSDI jogi és szocio-gazdasági munkacsoport kerekasztal vitája

A Roger Longhorn által vezetett munkacsoport kerekasztal vitáján készült felvételek. HUNAGI, 2009


Az emlékeztető péntek este a GSDI vezetőségi ülés napirendjére kerül.

Megnyitották a GSDI11 konferenciát

A megnyitó és a délelőtti plenáris ülések képei HUNAGI, 2009A felvételek egy része a HUNAGI képtárban annotációt kap majd.

PIR poszter az EUROGI standján


Az EUROGI kiállítóhelyén a helyszűke miatt csak kevés posztert állítottak ki, de ezek között volt a GINNT Expora készült Parlagfű Információs Rendszer tablója is.
A bemutatott projektek közül többnek hazai szakemberek is aktív részesei. Vanda Lima a GIS4EU projektműhely elnöke az eredmények között éppen azt a feladatrészt emelte ki (unsdihu.blogspot.com), melynek Iván Gyula (FÖMI) a vezetője.

2009-06-15

79 ország és az Európai Bizottság tagja a GEO-nak

Mai postánkból. A GEO Titkársága írta:
"Dear Colleagues,
We are pleased to announce that the Governments of Malta and the Republic of Guinea joined the Group on Earth Observations on 29 May. The total number of GEO Members is now 80 (79 governments plus the European Commission). A complete list of GEO Members and Participating Organizations can be found on the GEO Website, and new members will be announced on this list serve as they join.
With best regards,
The GEO Secretariat"
További részletek a címsorra klikkeléssel.

Hírek a GSDI11-ről

A rotterdami Beurs irodaközpont, a konferenciának helyet adó Világkereskedelmi Központ épülete. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2009
Világhálós konferencia-közvetítés lesz a szerdai INSPIRE szekciókról. A webcast elérési helye, amely a teljes programot is tartalmazza a címsorra kattintva érhető el.
A mai INSPIRE szekcióülések az EURADIN, GIS4EU, Humboldt projekteket mutatta be, de önálló szekciót kapott a brit Snowflake cég, amely a kataszteri adatokra épülő szoftverfejlesztését és terméknek sajátosságait mutatta be. Az egyes szekciók üzenetét a www.unsdi.hu honlap blogja foglalja össze a szekcióvezetők hozzájárulása alapján. A mai szekciók felvételei it érhetők el: http://picasaweb.google.com/gabor.remetey/INSPIREWorkshops# Az INSPIRE 2009 konferenciáról további részletek itt találhatóak:
http://inspire.jrc.ec.europa.eu/events/conferences/inspire_2009/overview.cfm
lló szekcióval
Az EUROGI titkárság is adott tájékoztatást. Mai postánkból:

"Dear Member of EUROGI,
* For those that would like to follow the GSDI 11 World Conference through the timely information provided by the organisers please visit our website: http://www.eurogi.org/.
* For those unable to attend the plenary sessions of the INSPIRE conference, Wednesday June 17th 2009, it will be broadcast live on the INSPIRE Conference website: http://inspire.jrc.ec.europa.eu/events/conferences/inspire_2009/index.cfm
* Please find in attach the second issue (#2) of the eSDI-NETplus Newsletter released on June 2009.
In this specific issue you can find the following contents:
. Results of Best Practice Workshops
. Best Practice Award 2009
. Call for entries - Best Practice Award 2009
. eSDI-Net+ at the GSDI11 Conference in Rotterdam
. Future Activities
Further detailed information along with the Newsletter are available on: http://www.eurogi.org/pooled/articles/BF_NEWSART/view.asp?Q=BF_NEWSART_312976
* Please find in attach the second issue (#2) of the EURADIN Newsletter released on June 2009.
In this specific issue you can find the following articles:
. Focus on the Project: The 2nd General Assembly and 1st Technical Review
. EURADIN Address Forum
. EURADIN findings: Generalised Data Flow
. Let’s meet a EURADIN partner: TRACASA
. Do not forget: Next meetings
Further details can be found at our website: http://www.eurogi.org/pooled/articles/BF_NEWSART/view.asp?Q=BF_NEWSART_312978
Kind Regards,
EUROGI Secretariat
EUROGI-European Umbrella Organisation for Geographic Information
Rua Artilharia Um, 107
1099-052 LISBOA
PORTUGAL
Tel: +351 213 819 635/624; Fax: +351 213 819 668
email: eurogi@eurogi.org
WEB: www.eurogi.org "

Elérhető az EURADIN (európai harmonizált címregiszter) információs anyaga

Az EURADIN ismertetése a GSDI11 mai programjában. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2009
Az Európai harmonizált címregiszter projektben - melyben a HUNAGI tagszervezetei közül ketten is résztvevők (FÖMI, Geox Kft) az EUROGI felelős a projekt eredményeinek elterjesztésében, a figyelemfelhívásban. Ennek egy jóváhagyott akciója a HUNAGI idei munkatervében is szereplő Nemzeti EURADIN Műhely, melynek tervezett időpontja szeptember 2.
Mai postánkból: Corrado Iannucci, az EURADIN WP9 részfeladat felelőse írja mai levelében
Dear EAF member,
you might be interested in accessing the EURADIN website https://www.euradin.eu.
The project Newsletter (June 2009) has been recently added, with information also about the recent General Assembly and Technical Review.
If you are attending GSDI-11 in Rotterdam, do not forget the following workshops:
1) Tools and experience in support of implementing INSPIRE data specifications : “Experience from the testing of Address data specifications (EURADIN project)”
2) Lessons learnt and best practices from GI-SDI projects – II: “EURADIN project”
You can find more details on: http://www.ec-gis.org/Workshops/inspire_2009.
Please disseminate the above information as useful for your organisation.
Best regards
Corrado Iannucci
EURADIN WP9 leader

2009-06-14

GSDI11 elnökségi ülése és közgyűlése

A GSDI vezetői értekezlet képei. HUNAGI fotógyűjtemény, 2009
Az elnökségi ülés majd a közgyűlés egésznapos programjára ma került sor az ESRI Hollandia rotterdami irodájában. A közgyűlés néhány fontos határozata a teljesség igénye nélkül a következőkben foglalható össze:
A GSDI tudásbázis hálózata (GIKN). Már ezen a héten elérhető lesz. A felkerülés kizárólag meghívásos alapon történik. Mától a HUNAGI képviselőjének is módjában van kvalifikált hazai szakértőket ajánlani a GIKN közösségbe, és ezzel a lehetőséggel HUNAGI okvetlenül élni fog.
A GSDI ma megválasztott új tagjai:
Central Informatics Organization, Bahrain
Chinese Taipei GIS Center Taiwan
Public Management Institute, K.U. Leuven, Hollandia
Regional Centre for Mapping of Resources for Development Kenya
Singapore Land Authority
A HUNAGI képviselőjének mandátuma a második periódus lezárásaként ma lejárt.
A rotációval megüresdett vezetőségi helyekre a következő szakembereket szavazta meg a közgyűlés:
A GSDI soron következő elnöke: Prof. David Coleman, Atlantic Institute képviselője, a New Brunswick University dékánja (a képen)
Non-profit szervezetek részéről (ennek a kategóriának volt képviselője 2002 óta a HUNAGI): Chris Holmes, Open Planning Project az nyszf közösség elismert szakembere (GeoServer, GeoTools, OpenSource Foundation)
Afrika régió: Husszein Farah, RCMRD, Kenya
Nemzetközi földrajzi szervezetek: Prof. Josef Strobl, EAG
Észak-amerikai régió: Ivan Deloatch, FGDC
Dél-amerikai régió: Juan Vidal Garcia Huidobro, IGM, Chile (aki bejelentette, hogy az ICA santiagói kongresszusára mintegy 700 előadásanyag érkezett be és az eseményt az államelnök nyitja meg).
A GSDI közgyűlés képei:
A képek készítésére a GSDI vezetőség kért fel. A vezetőségi ülésen kérték, hogy a HUNAGI angol nyelvű blogja (http://unsdihu.blogspot.com) a GSDI11 konferencia ideje alatt a GSDI konferencia szervezőkkel együttműködésben készüljön, ezzel a konferencia blogjául is szolgáljon. Mindez természetesen függ az internet kapcsolattól és attól, hogy a szekcióvezetők az egyes szekcióülések legfontosabb üzenetét erre a célra összefoglalják és eljuttassák.

HUNAGI beszámoló a WGISS-GSDI kapcsolatokról

A GSDI elnökségi ülésén majd a közgyűlésen elhangzott szóbeli beszámoló tartalmi összefoglalásaProf.Bas Kok (Delfti Műszaki Egyetem) a GSDI szervezet elnöke elismerő szavakkal szólt a HUNAGI nemzetközi intézményközi kapcsolaterősítési tevékenységéről. A javasolt WGISS-GSDI feladatcsoportban való részvételt illetően Strobl professzor is kifejezte érdeklődését.

Megalakult az Európai Földrajzi Társulás

Prof. Strobl a GSDI Közgyűlésén. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2009
Prof. Dr. Josef Strobl, a GSDI vezetőségi tagja a nemrégen alakult "The Europan Association of Geographers" szervezet elnöke ma arról tájékoztatott, hogy az európai HERODOT (www.geo-cube.eu) projekt nyomán megszervezett társulás az amerikai AAG mintájára jött létre. Magyarországi kapcsolatai az ELTE és a Szegedi Egyetem műhelyeivel alakult ki. Az EAG honlapja a címre kattintva érhető el. A HUNAGi számára átadta A Salzburgi Egyetem Geoinformatikai Központjának 2008. évi éves jelentés kiadványát. A kutatási eredmények itt találhatóak: http://fodok.uni-salzbrg.at.Egy másik kiadvány az Osztrák Tudományos Akadémia GI Science jelentése, A mű digtális forráshelye a www.oeaw.ac.at/GIScience weboldalon található. Strobl professzor akadémiai levelező tag de elnöke a HUNAGI osztrák testvérszervezetének is (AAGI). Műhelye négy kiemelt témával foglalkozik: térbeli elemzés és modellezés, téradat infrastruktúra, idő és tér, a térbeli gondolkodás tanítása.

A "geographers" szó fordítására az EGA kontextusában milyen javaslata lenne az érintetteknek? Nyugodtan lehet a kommentár mezót használni. Az Európai Földrajzi Társaság Zentai professzor egyik javaslata.

50 éves a Nemzetközi Térképészeti Társaság


"2009. VI. 9-10 én (napra pontosan), az eredeti helyszínen ünnepelte meg a Nemzetközi Térképészeti Társulás (ICA) megalakulásának 50 éves évfordulóját Bernben, a Bundesamt für Landestopographie (swisstopo) épületében. A két napos rendezvényre kb. 70 meghívott érkezett 27 országból. Jelen volt a társulás 5 legutóbbi elnöke, két korábbi főtitkár, és több korábbi alelnök.
Személyesen köszöntötték a rendezvényt a társszervezetek képviselői is: Michael Sideris (IAG elnök), Fraser Taylor (ISCGM titkára), Orhan Altan (ISPRS elnök), Bruno Messerli (IGU, korábbi elnök) és Jarmo Ratia (GSDI, korábbi elnök).
Mellékelek egy saját képet az ICA 5 elnökével (balról jobbra):
Michael Wood, Nagy Britannia (1995-1999)
William Cartwright, Ausztrália (2007-)
Fraser Taylor, Kanada (1987-1995)
Bengt Rystedt, Svédország (1999-2003)
Milan Konecny, Csehország (2003-2007)
További részletek:
http://lazarus.elte.hu/hun/dolgozo/zentail/ut/2009-bern/ica50.htm"
A HUNAGI Napló számára összeállította:
Zentai László, tanszékvezető egyetemi tanár
ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék
1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A"

2009-06-13

Holnap: GSDI vezetőségi ülés és éves közgyűlés

Rotterdami részlet. HUNAGI fotógyűjtemény, 2009
A közgyűlésen a vezetőség HUNAGI tagja és a GSDI ügyvezető igazgatója beszámolnak a CEOS WGISS és a GEOSS/GEO kapcsolatokról. A WGISS esetében az UNOOSA SPIDER bonni irodavezetőjével egyeztetett kezdeményezésről számolhatok be. A részletekről bővebben várhatóan holnap este.
A jövő hét sűrű programjában a GSDI mellett EUROGI, eSDI-Net+, UNSDI, GEO és ISDE megbeszélések is szerepelnek. A HUNAGI képviselője önként vállalt rendezvénylebonyolítási közreműködéséért cserébe térítésmentes teljes részvételi lehetőséget kapott. A hét folyamán mód lesz a honi földügyi és térinformatikai szakirányítás képviselőjével, Tóth Sándor FVM FTF főosztálvezető-helyettessel és a FÖMI INSPIRE szakértőjével Lévai Pállal is találkozni.

2009-06-11

Hallgatóság híján elmaradt a térinformatikai kerekasztal-beszélgetés a GINNT Expo-n


Jóllehet minden előadó köszönetet érdemel mert felkészülten megjelent a térinformatikai kerekasztal beszélgetésen, a hallgatóság hiányában arra mégsem került sor a GINNT Expo rendezvény második napján. A körüljárandó téma aktualitása miatt a HUNAGI elnöke azt fontolgatja, hogy a megbeszélésre azonos témakörben és szereplőkkel a közeli jövőben nem nyilvános fórumon sort kerít.
A jelenlegi gazdasági helyzet nem kedvez a rendezvényeknek, Különösen feltünő volt a látogatók alacsony száma a második nap második felében, amikor a HUNAGI lehetőséget kapott a pódium vita megszervezésére. Azt sem lehet mondani, hogy a szakmai közösség nem értesült az eseményről: az elmúlt héten csak a HUNAGI Naplót közel nyolcszázan olvasták (ld.grafikon), így értesülhettek a programról és a (kedvezményes) részvétel lehetőségéről.
A nem szorosan szakmabeliek szerint a kerekasztal témamegjelölése "téradat infrastruktúra, téradatok" nem keltett figyelmet az emberekben.

2009-06-10

GINNT EXPO 2009 első napja


A szakkiállítás homlokterében az innovációs megoldások állnak. A pódium kerekasztal elődások első napján megtudtuk, hogy a világon üzemelő mobil telefonkészülékek száma 4,1 milliárd! Egyedül Indiában naponta 2 millió készüléket adnak el. Ez igazi húzó erő a helyfüggő alkalmazások széles skálájának kifejlődéséhez. Az adatokról, adatcseréről, a szabványokról és a térinformatikáról holnap, csütörtökön lesz szó.
A GS1 Nyilt Napján költségcsökkentő innovációs megoldások között fontos szerephez jutnak a márkavédelem és a nyomon követés eszközei (vonalkódok, RFID) a gyártási és elosztási láncban. A Magyar Logisztikai Egyesület előadásai között a GPS költségmegtakarítási tapasztalatairól, a vezeték nélküli RFID olvasókról, valamint a logisztikai célú nyomkövető rendszerekről hangzottak el előadások.
A rendezvény programja és egyéb információi a címre kattintással érhetők el.

GSDI11 konferencia szakmai műhelyei

Részletes program a címsorra kattintással.

HUNAGI kétoldalas szórólap a GINNT Expo-ra

A oldal: http://www.fomi.hu/hunagi/pdf/2004/Flyer9june10a.pdf
B oldal: http://www.fomi.hu/hunagi/pdf/2004/Flyer9june10b.pdf
Az A oldal a címre kattintással is lehívható.

GINNT EXPO 2009 Ma és holnap!

GS1 valamint az NKTH fő támogatásával az innovatív megoldások és technológiák szakkiállítása Budapesten! Holnap, csütörtök délután lesz szó a tér-informatikáról du 2-3 között, jeles kormányzati és civil szervezeti résztvevők HUNAGI által szervezett pódium beszélgetésén. A program a címsorra kattintással hívható le.
A térinformatikai alkalmazásokról három tagintézményünk küldte be poszterét: TeIR (VÁTI), VinGIS és PIR (FÖMI), melyek a szervező GINNT Expo-val történt megállapodás alapján kerülnek kifüggesztésre. Várhatóan a résztvevők kivetítve megismerhetik a májusi prágai INSPIREd közép- és keleteurópa téradat infrastruktúrák konferencia eSDI-Netplus nemzetközi poszterkiállítására beérkezett műveket is.

A térinformatikai kerekasztal program a HUNAGI szervezésében
Csütörtök,14:00 – 15:00

Kerekasztal beszélgetés a térinformatikáról - téradat infrastruktúra és a téradatok

A térinformatika napjaink egyik legínnovatívabb megoldásait lehetővé tevő technológiája, kihatása a mindennapi életünkre, a gazdaság verseny-képességére, a szociális biztonságra és a környezet-tudatos fenntartható fejlődésre alapvető. A felépülő infrastruktúra az EU jogszabályi környezetéhez kell, hogy igazodjon, a széleskörű elterjedést a téradatok rendelkezésre állása, elérhetősége, minősége, használhatósága alapvetően befolyásolja. A felkért előadók a kormányzat felelős döntés-előkészítői és civil szervezetek szakértői.

Résztvevők:

  • Bozó Pál KvVM informatikai főosztályvezető-helyettese
  • Tóth Sándor FVM Földügyi és Térinformatikai Főosztály h.vezetője
  • Dr. Mihály Szabolcs Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) főigazgatója
  • Lelkes Miklós MVH Területi Ellenőrzési Főosztály főosztályvezetője
  • Szabó Richárd a Szervezés- és Vezetéstudományi Társaság Térinformatikai szakosztálya elnöke, a GeoLevel Kft ügyvezetője

Moderátor: Barkóczi Zsolt a Magyar Térinformatikai Társaság, a HUNAGI elnöke


Bővebb információ: www.ginnt.hu a címre kattintással