2010-01-14

A Digitális Föld megbeszélés első napja

Alessandro Annoni a Térbeli adat infrastruktúra egység vezetője (DG JRC IES) megnyitja a vitanapot.

A vitaülésen tett mai délutáni egyik HUNAGI hozzászólás a helyfüggő szolgáltatások analógiájára az adaptív, dinamikus és személyre szabott térbeli adat infrastruktúra szolgáltatásokkal kapcsolatos kutatások szükségességére hívta fel a figyelmet GNSS, szenzorhálózat és RFID technikák együttes alkalmazásával, kitérve arra, hogy ez igényli a felvetődő személyiségi jogi kérdések megoldását is. Ezzel összecseng az a ma este kapott levél a Leuveni Katolikus Egyetem közbenjárására, amely a "mozgáselemzés, tárgykövetés, tárgyazonosítás" témakörben keres hozzájárulást az AGILE 2010 konferencia keretében. A felhívás a HUNAGI eseményhírei blog mai bejegyzéséből érhető el (http://hunagi19.blogspot.com).
Elhangzott az a magyar javaslat is, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező Európai kataszter/ingatlan-nyilvántartás lehet az egyik kiválasztott szakterület, melynek sokcélú alkalmazása a legfejlettebb technológiák felhasználásával új távlatokat nyithat a kutatástól a piacig, a kormányzatoktól az egyénekig. A legjobb példák vagy tanulságos esetek bemutatása Európa részéről hozzájárulást jelenthetnek a Digitális Föld koncepció konkrét megvalósításához akár helyi, regionális, országos vagy régióközi szinten. Jó példa erre a Digitális Norvégia.
Az első nap eredményei máris valószínűsítik a holnapi nap végére remélt közös állásfoglalás elfogadását az EU képviselőinek Alessandro Annoni vezetésével, Max Craglia és Paul Smits aktív részvételével, sőt három innovatív gondolkodásával kitünt fiatal doktorandusz bevonásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése