2010-01-18

Föld Bolygó Nemzetközi Éve Magyar Nemzeti Bizottság záró ülése


A 2008 elején az MTA és az UNESCO MNB elnökei által felkért "Föld Bolygó Nemzetközi Éve" Magyar Nemzeti Bizottság mandátuma 2009. december 31-én lejárt. Az MTA Titkársági épületében tartott záróülésen a MTA Földtudományi Osztálya holnapi ülésére elkészült jelentést ismertette Dr. Brezsnyánszky Károly elnök melyhez Prof. Dr. Szarka László fűzött kiegészítést. Az elhangzottakkal kapcsolatban kifejtették véleményüket Prof. Bíró Péter, Ádám József akadémikus, Czelnai Rudolf akadémikus, Prof. dr. Haas János, a Magyarhoni Földtani Társaság elnöke, Dr. Kordos László MÁFI igazgató, Prof. Dr. Tardy János valamint a Természet Világa főszerkesztője. A HUNAGI részéről elhangzott hozzászólás 3 témakört érintett:
- megfontolásra javasolt egy második Földtudományos Forgatag rendezvény megszervezését  2011 első félévében a "magyar szemeszter" prioritásaihoz is igazodva földtudományos hozzájárulások sokoldalú bemutatásával,
- 2010. február 25-i HUNAGI Konferencia a földtudományok számára is aktuális kérdéssel, a nyíltforrású szoftverek és szabad hozzáférésű térbeli adatokkal foglalkozik. Egyébként ugyanez a témája  február elején egy a svájci Luganóban az ottani Földtudományi Intézetben rendezendő nemzetközi konferenciának is. A témaválasztás találkozik a Földévnek az információk szabad hozzáférésére vonatkozó iránymutatásával. 
- a múlt hét végén az EU Közös Kutatóközpontjában eszmecserét folytattak a Digitális Föld koncepció  európai hozzájárulásáról.  Ennek során a résztvevők egyetértettek azzal, hogy a 8. Digitális Föld konferenciát 2013-ban a World Science Forum eseményéhez kötődően rendezze meg Magyarország. 

A honi térinformatikai közösség tájékoztatására eddig a HUNAGI Naplónak 21 bejegyzése foglalkozott a Föld Bolygó Nemzetközi Éve hazai és külföldi eseményeivel, nem számítva a HUNAGI angol nyelvű blogján unsdihu.blogspot.com -on megjelent híreket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése