2010-02-16

Eltávozott Csáti Ernő, a Cartactual egykori főszerkesztője

"Csáti Ernőt hosszan tartó, súlyos betegség vitte el közülünk. 2010. február 3-án temettük, 79. évében volt.
Közgazdasági egyetemi végzettséggel is rendelkezett, de már térképészként vezette a FÖMI Geokartográfiai Osztályát több mint húsz évig. Ezt a feladatot nagy lelkesedéssel, szeretettel és kreativitással látta el, mindig tele volt ötletekkel. Kiváló nyelvérzékkel használta az angol, az orosz és a német nyelvet. A nemzetközi szakmai kapcsolatokat igen fontosnak tartotta: szorgalmazta és szervezte mind a hazai rendezvényeket, mind a külföldi részvételt, és ennek tulajdoníthatóan már a hatvanas években az első magyarok között beválasztották a Nemzetközi Térképészeti Társulás (ICA) egyik bizottságába.
Egyik úttörője volt a térképészet népszerűsítésének és modernizálásának, fiatal kollégáit örömmel tanította. Számos nemzetközi kiadvány, nagy térképmű (Európa földhasznosítási térképe, Többnyelvű térképészeti automatizálási értelmező szótár) kezdeményezője, szerkesztője volt. A Radó Sándor főszerkesztésében 1965-ben indított Cartactual nemzetközi négynyelvű lapnak fáradhatatlan, ötletgazdag szerkesztője majd főszerkesztője volt a kezdetektől mintegy 30 éven át. A világban bekövetkezett térképi változások gyűjtését folyamatosan szervezte, a lap tartalmát naprakészen tartotta. Ezzel igen sokat tett a térképészek munkájának megkönnyítésére egy olyan korszakban, amikor a távérzékelés és a számítógépes technológia még messze nem volt olyan fejlett, mint manapság.
Csáti Ernő 1992 óta nyugdíjban volt, de az MFTTT Szeniorok Klubjában gyakran tartott térképészeti vonatkozású előadásokat, a nyugdíjastalálkozókon is rendre megjelent, amíg betegsége engedte: szívesen volt emberek között. Sokoldalú szellemi érdeklődése végig megmaradt." Gercsák Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése