2010-05-10

eSDI-NETplus értekezlet

Plakátfénykép, HUNAGI fotógyűjtemény, 2010
A projekttalálkozónak a házigazda hivatala ad otthont a La Defense negyedben ma és holnap. A projekt folyamatának a módszerfejlesztés szempontjából a főbb mérföldkövei a következők voltak:






2008 február:  List of common parameters to assess SDI initiatives (D2.1 jelű projektdokumentáció)
2008 május: Evaluation framework describing sub-national SDIs
2009 április:   Pool of categorized best practices (D3.1-1 jelű projektdokumentáció)
2009 szeptember: Indicators and weighting building (32)  A mutatókat és a súlyképzést a megmérettetésben részt vevő, 135 elemzett térbeli adat infrastruktúrához hangolták..
2010 április: SDI Public Database Valójában a konzorciumon kívül csak a projekt júliusi lezárásakor kerül nyilvánosságra. A jövő héten ehhez mind a 135 európai SDI illetékes publikálásra vonatkozó jóváhagyását megkéri a projekt a nemzeti kapcsolattartókon keresztül. Ekkor lesz lehetőség arra, hogy a rendszerképviselők a számukra megküldött és a rendszerükre  vonatkozó excel táblasorban jelenleg tárolt adatok vagy azok egyes elemeit visszaküldés előtt töröljék, ezzel a publikálásról letiltsák. A nyilvánosságra hozandó téradat infrastruktúra adatbázisban Magyarország jelenleg a 2008-ban kiválasztott hat rendszerrel szerepelne: KOMVIR, MÉTA, PIR, TeIR, VINGIS, ZEG-INVATER.
A jelenlegi értekezlet valójában ezen felül a további módszerfejlesztés szempontjait vitatta meg, melynek rövid összefoglalóját egy későbbi, külön bejegyzés tartalmazza.
A módszertan önvizsgálatra való  felhasználása és az eddigi 50 francia rendszer katalógusának bemutatása lesz francia testvérszervezetünk az AFIGÉO julius eleji orleansi konferenciájának középpontjában. Várható, hogy a franciák 20 további rendszert is bevisznek a publikálandó európai adatbázisba. Magyarországon ez 2-3 új rendszer bevitelével tudnánk lépést tartani ezzel a növekedési aránnyal. Ennek elvi lehetőége megvan, hiszen korszerű tematikus információs rendszerekkel rendelkezünk pld. a természetvédelem, az erdészet, a talaj és a vízügy területén is.


Lengyelországban a kormány 2010 március 4-én hozott rendeletet az INSPIRE kapcsán. A jogszabályt május 7-én hozták nyilvánosságra és június 7-én lép hatályba. Ez előírja téradat infrastruktúrák kialakítását állami szerepvállalás mellett. Kérésemre Artur Krawczyk kolléga a dokumentum elérhetőségét a következőkben adta meg:
http://www.geoforum.pl/?page=news&id=7765&link=ustawa-o-iip-opublikowana&menu=46819,46868&category=40 (evidence numb.: DzU nr 76, poz. 489)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése