2010-05-20

Űrtechnológiával támogatott katasztrófavédelem - UN-SPIDER nap a WGISS-29 ülésen

Az ENSZ bonni székháza (balról). Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2010
Az elhangzott előadások alapján magyar vonatko-zásokat is tartalmaz az alábbi összefogla-lás (jelenleg még munka alatt):
Az ENSZ SPIDER programjának 40 országban van nemzeti "gyújtópontja", Magyarország nincs közöttük (www.un-spider.org)


A termőföld és a víz védelme közös jövőnk biztosítéka egyfajta jelmondata az ENSZ CCD programjának (www.unccd.int) A program nyilatkozatot fogalmazott meg a CEOS felé, hogy a WGISS támogassa egy, a szárassággal kapcsolatos portál kialakítását. Az ENSZ korai riasztással kapcsolatos platformjával kapcsolatos nemzetközi felmérésben hazánk is részt vett az összekötő Dr. Cecei-Mórocz Katalin (Katasztrófavédelmi Főigazgatóság) közreműködésével. A 2008. évi felmérés a következő veszélyhelyzetekkel kapcsolatos korai riasztási gyakorlatról, operatív képességről ad - Magyarországra vonatkozóan is - információt:
vulkántevékenység
földrengés
cunami
földcsuszamlás
trópikus ciklonok
árvíz
orkánerejű viharok
szárazság
extrém hőmérséklet
por és homokvihar
lavinák
élelmiszerbizonytalanság
járványok
sáskajárás
erdőtüz
talajromlás, elsivatagosodás
szmog
....
Thaiföldi THEOS műholdadat mintát lehet választani tesztelés, kísérleti vizsgálat céljára. A megrendelőlap a címsorra kattintva tölthető le az átnézeti gyorsképekkel együtt. A kiválasztott mintáért nem kell fizetni. Magyarországra nézve több felvétel is megtalálható a GISTDA archívumában, ezekből díjfizetés ellenében lehet rendelni. Ms. Tanapati Choomnoommanee tájékoztatása szerint " I have checked from THEOS catalog and found that we do have THEOS Image over Budapest and many places in Hungary too. You may check these images from our online catalog http://theos.gistda.or.th/catalog/"
A WGISS-29 résztvevői a Koenig Múzeumban adott fogadáson. WGISS fotó, 2010


Az UN-SPIDER nap összefoglaló vitájában a GSDI részéről elhangzott, hogy a program által a katasztrófavédelem, válaszadás és intézkedések támogatásában nyert gazdag felhasználói tapasztalatokat mint felhasználói követelményeket fogalmazzák meg a GSDI SDI szakácskönyv számára felhasználva többek között a NASA e tárgyban szervezett februári műhelyének eredményeit. Az elnöklő Czárán Lóránt egyetértett a javaslattal, és az anyagot elkészítik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése