2010-05-18

A WGISS mai napirendjén: globális magassági adatkészletek és a CEOS adat demokrácia kezdeményezése

Karen Moe (NASA) elnöklete mellett folytatódott ma a WGISS-29 ülése.  A globális téradat készletek közül a magassági adatok gyűjtése és a kapcsolódó minőségvizsgálatok álltak a fókuszban. Jan Peter Muller (UCL) előadásanyagát Wyn Cudlip ismertette. Előbb a  CEOS kalibrációs és verifikációs munkacsoport (WGCV) felszíntérképezési alcsoportja munkájáról számolt be amelyben 40 ország vesz részt. 
Ezt követően a demQIS rendszer bemutatására került sor (DEMqis.net, iceds.ge.ucl.ac.uk Mindkét weboldal júniustól fog működni).  A USGS a GeoCommunity szakmai portálnak adta át magassági adatkészleteinek szolgáltatását. A portálon (klikk a címsorra) mind a 30m-es, a 10m-es és helyenként 3 méteres rácshálóban érhetőek el az adatok.
A CEOS által javasolt Data Democracy koncepció előtörténete és lényege a következőkben foglalható össze:
(munka alatt)
Az USGS 2008 óta szerzett tapasztalatát osztotta meg nyilatkozata közreadásával. Ebből idézett Pakorn Apaphant a WGISS elnöke:
- a Landsat adatokat az USGS ingyenesen hozzáférhetővé tette,
- tréningeket szervez a felhasználói közösség részére
- hozzáférhetővé teszi szuperszámítógépes környezetét  és nagykapacitású tárhelyeit.
Június elején a GEO miniszterek tréningjén, ahol az adat demokrácia és az éghajlatkutatás lesz a gyújtópontban, a szervezők két héttel ezelőtt előadást kínáltak fel a LAPSI projekt ismertetésére is, amely felkérést a HUNAGI képviselője az EU projekt elsőszámú szakértői, Katleen Jenssen és Roger Longhorn számára továbbította. 
A délelőtti program további részében a WGISS légköri összetevőkkel kapcsolatos munkacsoport tevékenységét és portálját  mutatta be Stefan Falke (Northrop Grumman) részéről. Referencia wdc.dlr.de/acp/. A csatlakozást illetően a HUNAGI további információval szolgálhat. A projektben az adatföderációval többek között Prof. Rudolf Husar (ow.ly/DaoJ) foglalkozik a St.Louis-i Washington Egyetemen A program a DLR vezette GMES MAC monitoring programjához is csatlakozik.
A vulkáni hamuval kapcsolatos adatkészletek összegyűjtése is szóba került, ami iránt máris nagy érdeklődés mutatkozik.
A délutáni szekcióban a WGISS földfelszínről készült felvételek portálja helyzetéről számoltak be Lyn  Oleson (USGS) A fejlesztésben a NASA, NOAA, USGS, ESA és JAxA vesznek részt. Elérhetősége: wgiss.ceos.org/lsip Szó volt a tartaloml,  a funkcionalitás és a megjelenés továbbfejlesztéséről is.
A WGISS Vízportál javaslatáról Satoko Miura (JAxA) adott számot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése