2010-05-19

A WGISS technológiai tárgyú szekcióülései

A találkozó képei. HUNAGI fotógyűjtemény, 2010


Natalia Kussul professzor (Ukrán Tudományos Akadémia) elnökletével a mai napon világhálós szolgáltatásfejlesztés, a grid számítás, a nemzetközi directory hálózat (IDN), a szenzorhálózatok, valamint a WGISS architektúra és adat hozzájárulás kerülnek napirendre.
A webszolgáltatási témacsoport vezetője Lyn Oleson (USGS) moderálásában Michel Burnett  bemutatta a NASA földmegfigyelési adatainak keresésére és elérésére kifejlesztett ECHO metaadat szolgáltatási rendszerük REST alapú megvalósítását (www.echo.nasa.gov) és a szolgáltatás-orientált architektúra alapú,  opensearch (www.opensearch.org) megoldással máris megnövelt teljesítőképességű keresési képességet értek el (testbed.echo.nasa.gov/echo-esip). 
Az Ukrán Tudományos Akadémia elosztott számításokban a CNES-szel és  a pekingi Földmegfigyelési és Digitális Föld Központtal működnek közre. Konkrét kínai árvízhelyzeti környezetben alkalmazták a grid számításhoz szükséges európai és kínai feldolgozó kapacitásokat.
Michael Morahan (NASA) az IDN rendszer http://idn.ceos.org/ felhasználási statisztikáinak bemutatása mellett  említést tett az adatföderációval foglalkozó WUSTL műhely szolgáltatásáról is: (datafedwiki.wustl.edu).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése