2010-06-08

Az önkormányzatok szerepe a katasztrófahelyzetek kezelésében

A parancsnokként működő önkormányzati polgármesterek felkészültsége meghatározó a katasztrófahelyzetek kezelésében. Képzésben kell, hogy részesüljenek. Ez volt a kicsengése Balogh Zoltán  riportjának. A beszámoló az államelnök tegnap, az árvízi térségben tett látogatását követően készült és ma reggel az MR1 közszolgálati rádióban hangzott el.
Hasonló üzenete volt május közepén a bonni ENSZ SPIDER (távérzékeléssel segített katasztrófavédelmi központ) CEOS WGISS plenáris ülésen (wgiss.ceos.org) elhangzott GSDI előadásnak (letölthető a címsorra kattintva, majd a WGISS-29 Agenda dokumentumból), amely arra mutatott rá, hogy még a legfejlettebb országokban is a katasztrófahelyzet bekövetkeztétől számított 72 órán belül kritikus jelentősége van a helyi kormányzatok vezetőinek, a rendelkezésükre álló infrastruktúrának és azok használatában üzemszerű gyakorlattal rendelkező szakképzett személyeknek.
Ezért is került a HUNAGI május 26-i Közgyűlésen a munkatervbe, hogy a HUNAGI szervezzen Katasztrófavédelem- térinformatika és önkormányzatok témakörben ankétot illetve konferenciát. A téradat infrastruktúra egyik fontos eleme a cím, ezért az önkormányzatok bevonásával tervezett 3. címfórum (EURADIN Magyar Nap) akár integráns része is lehet a vészhelyzet-kezelésnek szentelt rendezvénynek. 
A Vízügyi Szolgálat által  öt percenként frissített  árvízvédekezési és belvízvédekezési fokozat térképek a www.vizugy.hu honlapon találhatóak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése