2010-07-01

A 100 éves ISPRS szervezetet köszöntik a fotogramméterek és távérzékelők nemzetközi szakmai közösségei

Image courtesy by ISPRS Council, 2010
A szervezet 1910 július 4-i megalapítását köszöntő rendezvénysorozat kezdődik július 2-én az ENSZ Űrügyi szervezetében (UN-OOSA), ahol sajtótájékoztató keretében hozzák nyilvánosságra az JBGIS, azaz a Térinformatikai Társaságok Közös Testülete (ISPRS, FIG, GSDI, OGC stb) által jegyzett kiadványt, amely a Geo-információk Kockázat és Katasztrófakezelési alkalmazásainak legjobb gyakorlatát mutatja be. A sajtóközleményről a HUNAGI Napló is beszámol.
Július 3-án az ISPRS alpításának történelmi helyszínén, a Bécsi Műegyetemen nyíltkörű szakmai rendezvényre kerül sor, melyen az ISPRS 1xx tagszervezete közül számosan mondanak rövid köszöntőt, így Magyarországról a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság az MFTTT nevében is. A magyar tagszervezetet delegáció képviseli az ünnepi ülésen. Itt mutatják be az ISPRS stratégiai tervét. (Ez is rámutat arra, hogy a gyorsan változó világunkban minden szakmának, szakágazatnak és szervezetnek alapvető érdeke, hogy küldetésének megfelelő céljai elérése céljából rendelkezzen időről-időre frissített stratégiai tervvel, amely megszbja az irányelveket, prioritásokat, a munkatervet és feltételrendszerét (beleértve a helyi, nemzeti és nemzetközi kapcsolatrendszert is). A szombati programban ismertetik munkájukat az ISPRS regionális képviselői, majd áttekintik a szervezet tematikus eseti testületeinek (ISAC, IPAC, ICORSE) szerepkörét, tevékenységét. Szó esik az ISPRS kiadványairól is, melyek a szervezet nagyrendezvényein általában kedvezményesen meg is vásárolhatók. Bemutatják az ISPRS jelenlegi szakbizottsági felépítését, és a szervezet rendezvénykategóriáit a szakbizottsági munkacsoport műhelyektől a szakbizottsági szimpóziumokon át az olimpiai években rendezett kongresszusokig.
(Magyarország 1998-ban a Magyar Tudományos Akadémián rendezhetett legutóbb szakbizottsági szimpóziumot.) Az ülés foglalkozik a hallgatói konzorcium bemutatásával is.
Az emlék rendezvénysorozat fénypontja július 4-én vasárnap a Bécsi Műegyetem dísztermében tartott  ünnepi közgyűlés, majd azt követően az egyetem kertjében a Dolezal kisplasztika-átadási ceremónia  lesz. A délutáni ünnepi szakmai előadásokat az egyetem kupolatermében három köszöntő bezeti be az ISPRS elnöke Prof. Orhan Altan részéről, majd a Bécsi Műegyetem rektora szól amit követően mutatják be a legjobb egyetemi tankönyv szerzőinek alapított Karl Kraus  Emlékérmet. (Büszkék lehetünk arra, hogy a névadó Prof. Karl Kraus remek tankönyvét Detrekői Ákos és Winkler Péter kezdeményezésére és munkája nyomán magyarra fordították annakidején.)  Az ISPRS múltjátval, jelenével és jövőjével három előadás foglalkozik: Prof. Gottfried Konecny az ISPRS történetét lapozza fel, Lawri Jordan az ESRI cégtől a GeoImagery - egy új paradigma címmel tart előadást, míg az ISPRS érdeklődési területeinek várható fejlődéséről az osztrák Prof. Norbert Pfeifer ad áttekintést.
Vasárnap este a Bécsi Városházán az ünnepi hallgatóság Prof. Franz Josef Radermacher neves tudóst hallgatja meg a globalizáció, innováció és a fenntartható fejlődés összefüggéseiről, míg a díszvacsora vendégei kézhez kaphatják Prof. Gottfried Konecny legújabb kötetét amelyet az ISPRS történetének szentelt. Az ünnepségsorozat  július 5-7 között az ISPRS VII szakbizottsága szimpóziumával folytatódik, amely a  szervezet 100 éves történetét a távérzékelés tudományának előrehaladása szempontjából tekinti át.
Az emlékrendezvény programjának fő támogatóiról is legyen említés:
Vexcel Imaging, Stadt Wien, Leica Geosystems, Riegl Laser Measurement Systems, ESRI.
Bővebb információ a címsorra kattintva olvasható.HUNAGI az MFTTT számára felajánlva megkezdi egy ISPRS képgyűjtemény összeállítását a HUNAGI Visuals resource képtárában, melyhez bárki részéről vár hozzájárulást link, jpg, png vagy tiff formátumú képekkel, szabatos képaláírással (esemény, helyszín időpont, szerző megjelölésével). Egy küldeményben egyszerre csak egy kép legyen, max 10 MB mérettel. A tárgymező szövege ISPRS100-beküldő neve legyen A reményeink szerint egyre  gazdagodó tartalmú képtár itt tekinthető meg: http://picasaweb.google.com/gabor.remetey/ISPRS100?feat=directlink . A képgyűjtemény tartalmazhat eseményekről, személyekről vagy személycsoportokról, egyéb memorábliákról (badge, kiadvány fedőlap stb) készült fényképfelvételeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése